Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Opilý Cary Grant má své kouzlo, ne že ne, a celkově ta noční jízda autem byla velmi estetická, skoro jako z mých snů, stejně jako Martin Landau, ale to už je jiná pohádka. Člověk 21. století také musí mít na mysli Kusturicu a Vincenta Gallo. A potom je nechá spolu hovořit, ale divák tomu nerozumí, protože tam rámusí motor letadla. Hitch je drahoušek. A na konci vlak vjede do tunelu, sprosťák. Když se tak nad tím zamyslím, tak je těžké uvěřit, že je to skoro šedesát let starý film. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Teprve když jsem viděl Na sever... na plátně, došlo mi, že je to opravdu jeden z nejlepších bijáků všech dob. Ten film je vypiplaný v každém okamžiku, dokonalost sama. Je to zároveň vrcholná syntéza spousty Hitchových oblíbených prvků - neprávem obviněný muž na útěku, hrdina fixovaný na svou matku, svůdná blondýna (neskutečně přitažlivá Eva Marie Saint), MacGuffin v podobě hrdinovy identity, spousty dvojsmyslů a narážek, vyšperkované dialogy i vizuální vtípky... Dalo by se pokračovat do nekonečna. Hitchcockovy nejlepší filmy miluju proto, že se na ně dá dívat znova a znova, aniž by vás kdy přestaly bavit. Pokaždé strhnou svou chutí zajímavě vyprávět. NSSL je vedle Okna do dvora a Vertiga můj neoblíbenější Mistrův film. P.S. Vydání na BR si zaslouží šestou hvězdu. Neskutečná krása! Víc Hitchů na blu-rayi! ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Uznávám Hitchcockovu tvorbu a fakt, že bez něj by současné filmy jako Se7en pravděpodobně neexistovaly. Chápu, proč je tento snímek považován za takovou klasiku, která vyjma kultovní scény s práškovacím letadlem obsahuje i pár vypečených vtipů, chytlavou atmosféru a nehorázně šarmantního Cary Granta. Já jsem bohužel vyrůstal na kinematografii 90tých let a právě proto, ač to nerad přiznávám, se mne tenhle dobrodružný thriller emotivně nijak nedotkl. Navíc ten konec je už trošku "over the top". ()

petero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Alfreda Hitchcocka, pretože ma dokážu vtiahnuť do deja tým najprirodzenejším spôsobom a žeriem každé slovo jeho hercov a jeho vkus na blondínky proste tiež nemá chybu. Ohromne som rád, že po The Lady Vanishes, Psychu, Vertigu a The Birds na mňa čaká ešte slušná rada jeho cenných kúskov. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hitchcock jako obvykle perfektně buduje atmosféru, ale přesto jsem jsem tentokrát zklamán. V úvodu sice Rogerova paranoia plní veškerá očekávání (a Fincher se s Hrou inspiroval opravdu dobře), ale předčasný vrchol přichází v kultovní scéně s práškovacím letadlem. Poté už se spíš jen naprázdno splétá a splétá, aby nakonec došlo k tradičně napínavému finále. To ale po dvou hodinách intrik nevyznívá dostatečně naléhavě. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Eva Marie Saint (Eve Kendall) dostala při natáčení filmu čaj v polystyrenovém kelímku, což podivína Alfreda Hitchcocka neskutečně rozčílilo, a tak přikázal produkčnímu, aby čaj přinesl v porcelánovém hrnečku. Hitchcock měl porcelánové nádobí v oblibě a sám často "na place" holdoval čaji. Když však svůj šálek dopil, házel ho většinou i s podšálkem přes rameno za sebe, až se rozbil. (Tommassi3)
  • Alfred Hitchcock přišel poprvé za scenáristou Ernestem Lehmanem údajně pouze s těmito nápady, které chtěl zapracovat do děje: záměna identity; budova Organizace spojených národů a honička po hlavách sousoší na Mount Rushmore. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama