Reklama

Reklama

Soumrak templářů

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 12 h 54 min (Minutáž: 40–48 min)

Hudba:

Natalie Holt

Hrají:

Tom Cullen, Bobby Schofield, Jim Carter, Sabrina Bartlett, Julian Ovenden, Sarah-Sofie Boussnina, Padraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Akin Gazi (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Templářští rytíři byli nejmocnější, nejbohatší a nejzáhadnější vojenský řád středověku, pověřený ochrannou nejcennější křesťanské relikvie – Svatého grálu – a ukrývající tajemství schopná způsobit velkou zkázu. Seriál Soumrak templářů se noří hluboko do utajovaného světa tohoto legendárního bratrstva válečnických mnichů. Od jejich bitev ve Svaté zemi přes složité vztahy s králem Francie až po zradu, která nakonec vedla k jejich tragickému zániku, příběh templářských rytířů nebyl dosud nikdy odvyprávěn tak uceleně jako nyní. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele anatheman k tomuto seriálu (2)

Soumrak templářů (2017) 

Předesílám, že ty 4 *, které uděluji, nemají prakticky žádný význam. Svým způsobem souhlasím s veškerými výtkami, které jistě spatříte v komentářích okolo. V případě Knightfallu rozhodně nehodnotím kvalitu, ale atraktivitu. Já vím, že se opět jedná o fantasy, jelikož reálná historie je okleštěna na pojmy: templáři, Bonifác VIII., Filip IV. Sličný, Jakub z Molay a to je asi tak všechno. Prostor okolo těchto pojmů je vyplněn naprostými smyšlenkami. Pokud hledáte alespoň střípek reálné historie, zde jste na špatném místě. Nicméně tento aspekt výrazně posiluje výše zmíněnou atraktivitu. Tvůrcům je úplně jedno, co se ve skutečnosti stalo. Dokonce si vymýšlejí nové historické termíny, jako je Katalánské království, které nikdy neexistovalo. Nikdy nemůžete zcela předpovědět, co se stane s postavami, protože to, co se stane v seriálu, v žádné knize nenajdete, ať už máte sebelepší historickou publikaci. To pak přispívá tomu, že příběh svým zvráceným způsobem baví. Tomu napomáhá, že postavy zcela nejednají s předpokládanou logikou. Jejich činy můžou být úplně náhodné, což je vskutku skvělé. Byť se přiznávám, že tato slova píši s jasnou rezignovaností. Dále bych chtěl zmínit, že často nastane pocit, že nežli středověké drama spíše sledujete mix Star Wars, Da Vinciho démonů, Šifry mistra Leonarda a Assassins Creed umístěný do (pseudo)historických kulis. Není to skvělé, Horste? Je to úžasné! Další věcí je absence uvěřitelných hereckých výkonů. Kromě papeže "Carsona" a "Kateřiny Sforzy", neumí hrát nikdo. Landry se svojí tunelovou mluvou připomíná vyhaslého zpěváka z death metalové kapely, dále zde máme věčně zamračenou královnu, dále scvrklého Filipa jako by svěračem sázel zátky na flašky od piva atd. atd. Ale TO prostě nikde NEUVIDÍTE! Na závěr ale musím pochválit jedinou skutečnou kvalitu na seriálu, a to jsou zkrátka naše památky. Identifikoval jsem Křivoklát, Kost, Švihov, Zvíkov a jistě i další objekty, na které si nyní nevzpomínám. To alespoň Středoevropana potěší. Jinak co se týče CGI, dá se na ně zvyknout. Ale v první epizodě vás vystraší určitá umělost. S tím musíte počítat. Na druhou stranu musím ocenit kvalitní interiéry, ale kostýmy a brnění... ty jsou skutečně vizí romantickou a ne realistickou. Abych to shrnul - Buď se bavte nebo se Knightfallu vyhněte lomeným obloukem. ()

You’d Know What to Do (2017) (S01E01) 

Osobně se mi to nezdálo tak hrozné. Rozhodně seriálu šanci dám. Kostýmy vypadají docela dobře. I výprava - i když uznávám, že hodně čaruje CGI - což lze velice snadno poznat. Herci celkem OK. Scénář v základní rovině taktéž, ačkoliv některé dialogy nepadly na úrodnou půdu. Děj rozhodně nenudil a byl nabit celkem dobrou akcí. Ovšem, jak jsem nastínil dříve, seriálu šanci dám a uvidím, jak se vyvine. Jsem zvědav, jak tvůrci uchopí linku, jež se týká Svatého grálu. I když vím, jak to s templáři nakonec dopadlo, zajímá mě, jak si scénář s jejich osudem "pohraje". Nicméně po prvním díle je jistá prognózna velice zřejmá. ()

Reklama

Reklama