Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (390)

krivkin 

všechny recenze uživatele

proč je v USA ročně zabito přes 11.000 lidí střelnou zbraní a v Japonsku, které má zhruba poloviční počet obyvatel, je to ročně zhruba 40 lidí? velmi zajímavý i když místy trošku zjednodušený pohled na problematiku nekontrolovatelného používání střelných zbraní v USA, asi to nejlepší co jsem od Moorea viděl P.S. fakt mě dostalo, že v bance si můžete koupit pušku, mají prostě licenci jako obchod se zbraněmi a jentak mimochodem vám otevřou i účet, přitom v každém westernu nebo akčním filmu vstupují do banky s pistolí jen padouši.... ()

Fugito 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ukazuje pravú tvár Ameriky a hovorí o nej ako matke ľudského strachu. Diskutuje o tom ako konzum ovplyvňuje celý život - a núti ľudí sa báť, aby zvýšil predaj zbraní. Chvíľku som mal pocit, že aj režisér sa snaží vystrašiť diváka - no v dobrom zmysle. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Bill Clinton (1994) prosadil zákaz poloautomatických útočných zbraní, avšak pod tlakem opozice jen s omezenou platností na deset let. George Bush (2004) po něm jaksi "zapomněl" zákon prodloužit. Film vznikl v roce 2002, dnes je tedy situace ještě horší. Po masakru na základní škole v Newtownu (poloautomatická puška AR-15) v prosinci 2012 se Američané bojí, že vláda zakáže prodej těchto zbraní a předzásobují se. Ať žije druhý dodatek! To mi hlava nebere. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

"Je to zajímavé, ale je dost vidět, že Moore točí jen to, co se mu hodí do krámu (což však pochopitelně dělá většina dokumetaristů a filmařů)," napsala tu Cassandra a trefila hřebík na hlavičku. Právě proto mám vůči podobným dokumentům odstup, protože dokumentaristi nejen že točí, co se jim hodí do krámu, ale jednu z hlavních rolí u nich hraje střih. Kolik lidí mu asi v Kanadě řeklo, že si domy zavírají, kolikrát tam asi narazil na zavřené dveře! To se ale do filmu nehodí. Kolik Američanů mu asi řeklo, že jsou pro omezení svobody v nošení zbraní, ale to se taky nehodí. Moore demonstruje svůj názor podpořený výběrem scén, které natočil. Jednu hvězdu jsem přidal za maximální zaujetí, s nímž film natáčel, i za to, že se nebojí bez obalu vyjádřit svůj názor - s nímž nemusíme souhlasit. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Klasická Moorovka, ktora prináša opačný pohľad na veci každodenné. Čím viac Mooroviek však človek vidí, tým viac má pocit, že viacero vecí je strihaných účelovo (je logické, že kamión s raketami prechádza ulicami v noci, kedy je minimálna premávka a nie je to žiadna konšpirácia). Na strane druhej je len dobré, že svetu (a amíkom samým) niekto ukazuje pomerne inteligentným spôsobom to, odkiaľ vietor veje. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Kritický a jednostranný pohled na americké výsadní právo vlastnit zbraň. Není to úplně nejnovější dokument, ale přesto neztratil nic na své aktuálnosti a kdyby mi někdo řekl, že byl natočen před týdnem, bez problémů bych mu uvěřil. Vykresluje USA a americkou společnost tak, jak ji sami Američané asi nechtějí vidět. Mimo to si i dává za úkol zjistit, proč je takový rozdíl v počtu obětí střelných zbraní mezi USA a jinými vyspělými zeměmi. Hmm, že by to možná bylo počtem střelných zbraní mezi běžnými občany a jejich snadnou dostupností v každé lepší sámošce? ()

DanielP.

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím jak to hodnotit. Dostal jsem se k tomu teprve ted. Po 17ti letech od vydání. Možná je to, ale dobře. Tento dokument má totiž v sobě mnoho polopravd a působí manipulativně. Ale jako dílo je to velmi dobré. Zasmějete se i Vám klesne úsměv. ()

Funky Figo 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšencem dokumentů, ale tohle dílko prostě nemělo chybu - má to spád, vtipné a přitom je o čem přemýšlet, zajímalo by mě jak na tenhle film reaguje americká populace:)) ()

ANTI-frog 

všechny recenze uživatele

No, vždycky záleží, z které strany se to veme. Záleží, jak se ta která věc natočí, resp. jak se na ni ten režisér kouká. Vždycky se dá cokoli obrátit na jakoukoli stranu, i když lidi mají jen ty dvě, takové to „zlo“ a „dobro“. Možná, že to bylo trochu přehnané, ale trošku se nad tím zamyslet snad neuškodí. ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Videl sem tenhle film jeste v dobe, kdy se o nem moc nemluvilo. Byl jsem na nem v Texaskem Galvestonu a musim rict, ze jsem si do te doby neuvedomil, kolik lidi (a jakych) tam u sebe nosi zbran. Film je to vyjimecny a je velka skoda, ze si Moore zkazil povest, nebot tim tenhle film utrpel. Kazdopadne to stoji za videni. ()

Skund 

všechny recenze uživatele

Film hodne reje do amiku coz se mi libi,ale zajimalo by me co vsechno je z toho filmu pravda a co Moore jenom obratne sestrihal aby to jako pravda pusobilo... ()

david666 

všechny recenze uživatele

Dokumenty od Moora se mi líbí všechny. Tento ale asi nejmíň. Každopádně i tak se jedná o nadprůměr. U některých scén "uvědomělých" Američanů člověk neví jestli se má smát nebo brečet. Já si vždy u Moorových dokumentů pokládám otázku: Jak může stádo tak tupých a omezených lidí být největší velmocí na světě? ()

Manson13 

všechny recenze uživatele

Moore zde neukazuje jaký svět okolo nás opravdu je, ale snaží se konstrukcí situací a faktů bojovat filmovými prostředky za svět lepší. Nevím, zda se mu to daří, když nyní USA vyrábí i neprůstřelné batohy pro školáky... ()

Rieux 

všechny recenze uživatele

Nevyznam sa v danej problematike, ale sledovat toho tucneho chlapika v siltke ako zhadzuje takmer kazdeho svojou ironiou je genialne. Ma to hlavne silne posolstvo, ktore je tym silnejsie, cim je on viacej pokojny. Ked uz pre nic ine, tak aspon za ten pribeh o kolonizacii Ameriky to stalo za to. ()

Kloktaldo 

všechny recenze uživatele

Podle mě velmi dobře natočený dokument, i když některé pasáže trpěly značnou podjatostí a mířily tak trochu do prázdného (animovaná historie v kostce, návštěva K-martu či Charletona Hestona). Přesto oceňuji zpracování tohoto tématu, které upozorňuje na reálný problém. Problém, na který nelze nalézt, jak ostatně z dokumentu vyplývá, přímou odpověď. S mnoha nastíněnými myšlenkami a připomínkami si budu jistě ještě dlouho pohrávat :-). Ještě připojuji pár statistických informací. Je pravda, že počet vražd na obyvatele je v USA přibližně 2-3x vyšší než ve většině vyspělých evropských zemí. Je však nutno podotknout, že v současnosti jsou cifry oproti údajům z počátku 90. let zhruba o polovinu nižší. Takže snad se blýská na lepší časy :-) ()

uncredited 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadne když místo diskuze nastoupí demagogie. Agitka maskovaná žánrem dokumentu. Leni Riefenstahlová by mohla vyprávět. Režisérovy názory jsou často vydávány za fakta. Klasické prostředky k znemožnění korektní diskuze: zesměšňování oponentů, osobní urážky, které s danou problematikou nesouvisejí, neskrývané podbízení pozorovateli (divákovi), zdánlivě podřízená role vůči moci atd. Takové dokumentaristické selhání zamrzí zvlášť při vědomí toho, že se s většinou autorových názorů ztotožňuji. Světonázor Michaela Moora je mi blízký, jeho způsoby nikoliv. Demagogie a manipulace jsou nástroje totalitní, ne demokratické. Podobný komentář se hodí i k filmu Fahrenheit 9/11. Další filmy Michaela Moora si raději odpustím. On už se asi nezmění. ()

reiser 

všechny recenze uživatele

Že film mal v pôvodnej verzii 6 hodín? A mne na ňom vadila práve jeho dĺžka. Celý film vystihla tá kratučká animovaná pasaž, opisujúca históriu Ameriky. To ako funguje v Amerike systém predaja zbraní a munície som síce vážne netušil a je to zarážajúce ale tváriť sa teraz ako som s pomocou pána Moora objavil pravú tvár USA? ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama