Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Recenze (331)

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Obyčejná rodina z Nymburka. Je to sprosté, ačkoli doma tak vulgární nejsme, věřím tomu, že mimo domov vulgarity lítají, hlavně mezi teenagery a dospělými taky. Takže přimhuřuji obě uši, občas mi to ale dost vadilo a kazilo celkový dojem. Jinak ale jsem moc ráda, že se tohle natočilo. Často kritizovaná postava rádoby rappera Ludka, prý je trapný. No a nemá být náhodou trapný, dřevěný, huhnající, hledající se...puberták? Pokud ano, zahráno slušně.Hlavně ta básen nakonec. No a takto bych ohodnotila všechny postavy v tomto seriálu, obsazení mi přijde dost trefné :-) Jediná hodně toporně zahraná mi přšla role Šourala a Jolanky, která tomu dala korunu v nepřirozeně zahrané facce s výtkou o couře...to bylo dost slabé. Abrhámovo ,, bude kaše" už se hláškuje mezi lidmi ted a já pořád vidím jeho luxusní scénu u bazénu.Hofmann neměl chybu a Suchánek taky perlil. Chvílemi přehnané, absurdní, možná trapné, ale světlých chvilek tam bylo hodně, celkem dost aktuální rasistické téma. A není to komedie? Je. A my se doma nasmáli,chvílemi jsme se doma přímo řehtali i s naší pubertačkou. Poslední díl byl šílenej úlet :-) Další plus je za věrohodné interiéry a exteriéry. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

V prvním díle jsem se teprve ladila na ten absurdní humor ... ale pak jsem se naladila a už jsem se jen smála. ()

Janek777 

všechny recenze uživatele

Je to o stupínek níž, než třeba kosmos (hlavně pointou), ale to seriálu neubírá nic na humoru. Smál jsem se od začátku do konce, díly mají navíc vzestupnou tendenci. ()

DjsVorel 

všechny recenze uživatele

Na začátku prvního dílu jsem si říkala: „Wtf, o co go?" Ale pak mě celá zápletka s trpaslíkem dost vtáhla. Příjemný překvapení české tvorby. Někdy to bylo už trochu ohrané a sem tam nuda, ale jindy jsem se fakt upřímně zasmála. Je vidět, že dobrý herec není o tom, kolik toho řekne ve filmu. Příkladem toho je Josef Abrhám, který byl výbornej a všudy všeho řekl tak: „Bude kaše?". A pak musím vyzdvihnout Martina Hoffmana. Ty sarkastický a ironický role zvládá bravůrně. Průměr (což je pro český seriál pochvala)! ()

adakraj 

všechny recenze uživatele

Na nic si nehrající dobře sledovatelná česká komedie. S filmu lze krásně vyčíst i česká dnešní povaha. Chamtivost, rasistické urážky, šikana, neochota. Pak tam byla, ale světlá chvilka v podání velmi mladé herečky, která vše zachránila. Svou roli hrála přirozeně což se dnes moc u malých dětí moc nevidí. Budu se opakovat, ale velice jsem byl překvapen a musím dáti palec nahoru a budu rád, když se takto zdařilé komedie budou natáčet častěji. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Neskutečný nadhled ve vlastnostech a rasismu nás cechacku... je to přitazene ale do dokonalosti a lehkosti tohoto humoru!!! Jen tak dál!!! ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Pohádková linie je trošku naivní a odfláknutá, ale vše ostatní je super. Vynikající Hofmann, Procházková, Suchánek (!!!), Nárožný. A nejlepší den? Bez debaty čtvrtek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tady sáhli Prušinovský s Kolečkem totálně vedle. Po skvělém Okresním přeboru, ucházející Čtvrté hvězdě, po shlédnutí přijatelného MOSTu! a vynikající Lajny přišlo něco, na co jsem koukal jak z jara. Trpaslík je přehlídkou amerického humoru v českém prostředí, kdy se snažíme smát menšinám a těm slabším jen proto, abychom v závěru správně usoudili, že je to špatné. Proto také střídá jeden rasistický vtip druhý, do toho sexismus, otázka práv mužů a žen anebo čisté lidské slušnosti. Kolečko s Prušinovským si tentokrát nebrali servítky a vzali si na paškál vše, co jim přišlo pod ruku. Proto také může Martin Hofmann uvažovat, že svého otce bude týrat, leč nakonec nemá to svědomí. Vulgaritami nejhrubšího zrna se to v seriálu jen hemží, což ale jinak umírněné Čt nijak nevadí. Stejné je to i s nahotou, ale to je vcelku běžné. Odhalený penis na nose hlavního hrdiny je tak nějak přijatelný standart. Najednou. Co by dřív v České televizi neprošlo ani náhodou, dnes vidíme zcela běžně. Výmluvy na to, že lascivní obsah se na veřejnoprávní stanici nemůže objevit, protože ten je součástí jen komerčních televizí jsou pryč. Zvláštní. U filmů Bastardi je právě nemístná vulgarita kritizována, zde tolerována. A to včetně neskrývaného rasismu. Co je platné, že je vlastně postupně odsuzován, když to postavy dělají jen právě proto, aby je nikdo z rasismu neobvinil. A co je platné poučení, že když si člověk přeje něco nesobeckého je na světě líp, když tenhle pořad není pro děti a dospělí si stejně budou myslet své? Dětské výkony byly fakt strašné a celý děj je leckdy uměle natahován. Stopáže jednotlivých dílů jsou zbytečně dlouhé a opakovaný vtip není vtipem po pár minutách natož po pěti dílech. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl první díl premiéře v TV, přišlo mi to jako strašná kravina... Pak jsem na seriál narazil po X letech na iVysilani a dál mu druhou šanci, a abych byl uprimnej, byla to celkem sranda, zadnej zázrak, ale pobavilo mě to slušně 😅 závěr se dal čekat, ale až na odflaknutou pointu to nebylo špatný... ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Bude kaše?" Tak toto sa podarilo, klasický motív rozprávkového elementu v modernom svete, tentoraz sa jedná o sadrového trpaslíka schopného každému splniť jedno želanie, niekedy úplne doslovne a nie s práve žiadaným výsledkom. Ako pribúdajú priania, pribúdajú aj absurdné situácie a chaos. Prišlo mi to ako vcelku vyvážená zmeska starého a nového z českej kinematografie, a to aj pokiaľ ide o scenár, z ktorého trochu cítiť macourkovskú hravosť aj súčasnú nekorektnú čiernohumornú drsnotu, tak aj herecké obsadenie, kde sa popri súčasnej hereckej generácii zaskveli aj starí bardi Abrhám, Šulcová a Nárožný. Veľmi dobré. ()

Cermicek 

všechny recenze uživatele

Já teda tady moc ten hype nechápu. Možná jsem si opětovně na sebe ušil bitch, když jsem do tohohle seroše po Mostu a Dobré Ráno brno šel s přehnanýma očekáváníma...! Trpaslík (pardon čert) vem to, že o humoru se v tomhle případě nedá mluvit ani náznakem. Co mi vadilo nejvíc a vysloveně drásalo bylo tak neuvěřitelně "zahrané" dialogy, které působily tak uměle, že by i ta Barbie mezi nima ožila!!! To už jsem opravdu dlouho neviděl! A ne, opravdu nevěřim tvůrcům, že to bylo přehrávaný schválně. k tomu si přičtěme nesympatické herce (krom teda Suchoše a klasicky fenoménálního Hofmanna, kterej to jedinej jakžtakž drží nad vodou) a dostáváme (pod)průměrněj seriál z dílny Kolečkovic..🤷‍♂️. Škoda, páč námět i myšlenka byl poměrně originální/zaujímací🤷‍♂️ ()

martins 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Jarka a Věra, ČT by se měla zaměřit na tyto sitcomy, které narozdíl od předražených mega seriálů typu První republika nebo Mattoni aspoň pobaví, první díl byl docela slušný, tak snad to bude pokračovat... ()

laple 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem 2.díl a fakt jsem se smála. Mám tyhle absurdní nesmyslotiny ráda. Černej humor a sucharství je mi blízký, ale chápu, že někdo to tak nemá a tak dává Odpad!. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další komediální počin autorské dvojice P.Kolečko a J.Prušinovský. Kvituji jejich odvahu ve 2.dílu politicky nekorektně zkarikovat (postava lesbické tělocvikářky) jindy a jinde tak privilegizovanou sexuální menšinu... . To zas bude hysterický řev homo-lobby a jejich levicově-liberálních patronů... . Už jen proto dávám 5 * a 78 % (po 4.dílu - taky velmi povedený - nechávám.... . A po posledním 6.dílu zvyšuji na 83 % .... . ()

nemer

všechny recenze uživatele

O něco málo (velmi málo) dospělejší Partička a podobný odpad. Obávám se, že průměrná česká rodina vypadá jako zde ta Suchánkovic, tedy to zřejmě bude mít úspěch. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Po dvou epizodách se v místní vřavě mezi tím, jestli je to víc v pohodě než trapný, přikláním k první variantě. Humor i scénář takovej lidově buranštější, ale o to líp nastavuje zrcadlo současné společnosti. Řekl bych, že rozpačitost vzniká tím, že to je pro širokou cílovou skupinu (členové rodiny všech věkových kategorií) a tudíž logicky nastávají momenty, kdy se cítí nezacílený nesvůj. Ale třeba hlavní část studentská a partnerská mi přijdou opravdu trefné a dobře zpracované. Neodpustím si komentář ke slečně, která považuje RUN DMC za devadesátkové retro - zkuste si aspoň něco vygůglovat, když už nic nevíte ani o minulosti ani o současnosti scény, kterou hodnotíte nejspíš pouze podle hitparády Eso, kterou jste ve zmiňované době sledovala. Velmi mě potěšilo obsazení Martina Hofmanna v jeho typické roli (dámy prominou) zmrda, která mu náramně sedí. Naopak patetická postava jeho asistenta je asi největší důvod, proč bych se přidal ke kritikům. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama