Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelně šablonovitý film, že už to ani víc nejde. Po celou dobu se plácá v průměru a pak si v jedné situaci říkáte, že takhle tuctově to snad neskončí, ale ono skončí. Nelze se ubránit srovnání s Rivaly. Tohle tenisové drama mělo být celé asi komornější, ale to přece ještě neznamená, že se z něj nedá dostat víc emocí. Rivalové si něco přikrášlili, něco přifoukli a filmu to jedině prospělo. Ona totiž rivalita mezi Borgem a McEnroem a Laudou a Huntem byla docela podobná. Ani v jednom případě to nebylo na krev. Ve filmových Rivalech je však vyhrocenější, zatímco tady vidíme od začátku, že to vlastně jsou jen dva lidé rozdílné povahy, které nakonec jejich skvělé výkony svedou k finálovému střetnutí.... "Dva muži, kteří změnili svět tenisu," zaznívá hned v úvodu. To je bezesporu pravda. Film Borg/McEnroe ale tuhle skutečnost neukáže. Celé to smrskne na pořvávání na kurtu a na noční chození po raketách. Ostatně i Borg s McEnroem byli z filmu zklamaní, zatímco Lauda Rivaly pochválil. Možná je to vše způsobené nezkušenou trojicí režie-scénář-kamera, která asi moc zázračného talentu nepobrala. Každopádně slabota. ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Tenis je nádherný sport. Je úžasný v tom, že zde není prostor pro přetvářky, simulace a zdržování, jak je tomu v některých kolektivních sportech. Zde vyhrává ten nejlepší z nejlepších, ten který do hry vloží celé srdce i celou svoji mysl. Zde hraje každý za sebe, každý chce držet trofej pro vítěze Grand Slamu a být světovou No 1. Čas zde nehraje žádnou roli, protože musíte vyhrát 3 sety a je jedno, jestli to bude trvat hodinu, nebo třeba celý den. Björn Borg je tenisovou legendou, protože vyhrál 11 Grand Slamů do 26 let, kdy předčasně ukončil kariéru. Současně byl nejmladším vítězem French Open, které vyhrál celkem 6krát (rekord překonal Nadal v roce 2012), což byl přes 30 let světový rekord, a do příchodu Rogera Federera také jediný hráč, který dokázal 5krát v řadě vyhrát Wimbledon. McEnroe byl naprostý opak tohoto na pohled chladného Švéda. Nebylo zápasu, kdy by sprostě nevynadal umpirovému rozhodčímu, který podle něj mylně posoudil určitý míček. Na druhou stranu to byl skvělý hráč, který právě Borgovi překazil šňůru vítězství na Wimbledonu, když jej v roce 1981 porazil ve 4 setech. Borgovo poslední grandslamové finále bylo právě proti McEnroovi ve finále US Open 1981, ve kterém opět prohrál. Podívejte se ale co tu máme dnes. Zažíváme éru, ve které proti sobě hrají tři největší tenisté všech dob. Roger Federer v současné době drží rekord s 20 Grand Slamy a také aktuální světový rekord v počtu vítězství na Wimbledonu (8krát). Na záda mu šlape další legenda, Španěl Rafael Nadal s 19 Grand Slamy, z nichž neuvěřitelných 12 vyhrál na French Open, což je nejvyšší počet vyhraných Grand Slamů na jednom turnaji v celé historii tenisu, počítejme muže i ženy. Oba tito velikáni mají v zádech srbskou kometu Novaka Djokoviće, v současné době s 16 Grand Slamy, který má s Federerem i Nadalem kladnou herní bilanci. V živé paměti mám období 2011-2012, kdy Djoković porazil Nadala ve finále 4 Grand Slamů v řadě, což je něco naprosto nevídaného. Jejich rivalitu naprosto zbožňuji, lepší reklama na tenis ani nemůže být. Jejich vzájemné finále Australian Open 2012 a semifinále Wimbledonu 2018 jsou považovány za nejlepší zápasy tenisové historie, a to právem. Při těchto zápasem se mi doslova tají dech a jsem nervóznější než sami hráči. Proto by měli natočit podobný film s Nadalem a Djokovićem, a nejlépe v hlavní roli s nimi, dokud ještě hrají nejlepší tenis, ať je to pořádně autentické. ()

Rozmarýna 

všechny recenze uživatele

Tenis nesleduju. A proto bych nikdy nevěřila, že filmu o tenisu dám pět hvězd. Skvělý film a pro mě, která neznala výsledek tohoto utkání ve Wimbledonu i děsně napínavý. Výborně zahraný Borg. ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Nie na efekt a so Švédmi hovoriacimi švédsky natočený dokument o dvoch výnimočných osobnostiach tenisu. Tie mali ale každá svoj spôsob ako sa vysporiadať so svojou cholerickou povahou. Nakoniec ale zvíťazila láska k športu a úcta aj keď McEnroe bol vyobrazený ako hajz... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinové mi moc nesedli, na Borga jsem si zvykl, na McEnroa ne. Hudba plytká a unylá, přesto všechno se podařilo tvůrcům ve mě vyvolat zapálení. 75%. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Toto nie je športová dráma o jednom finálovom zápase, ale psychologická sonda do vnútra osobnosti jeho dvoch aktérov, ktorá skúma predovšetkým to, ako celé to vlastne vnímajú ešte pred prvým podaním. A najmä Borg, ktorý sám so sebou odohrával ešte väčší zápas a okolo ktorého sa to točí väčšinu času. Fiftín po fiftíne budovaný tlak a napätie, ktoré vybuchnú v naozaj ukážkovo zostrihanom a podanom závere. Dynamický aj tichý, štýlový aj uzemnený snímok, pri ktorom celkom nechápem to porovnávanie s Rivalmi, pretože tá pravá "nevraživosť" či ovplyvňovanie jeden druhého tu akosi chýba. ()

RexT 

všechny recenze uživatele

Po Rivalech asi trochu zklamání, chyběl tomu trochu spád. A to jsem za ta léta zapomněl, jak to tehdy vlastně dopadlo, takže finále drama trochu bylo. ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před castingem! Dokonalý výběr. Ač nerad musím říci, že i Shia byl dobrej. Asi jeho nejlepší role. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco spracovaný súboj dvoch veľkých tenisových rivalov na prelome 70. a 80. rokov. Dej pútavý, dramatický  s patričnou atmosférou a výborným hereckým obsadením. V roku 1980 som ešte nebol na svete a tak neviem porovnať ako veľmi boli obaja hlavní protagonisti tvorcami filmu realisticky stvárnení. Čo som však počul o oboch hráčoch tak myslím, že sa to tvorcom podarilo na výbornú. Navonok chladný introvert Bjorn Borg bol vo vnútri mimoriadne ambiciózny a vášnivý hráč, ktorý najviac zo všetkého neznášal prehry. Musím vyzdvihnúť typologicky skvelý výber herca, ktorý to navyše aj verne zahral. John McEnroe ako typický búrlivák to odohral taktiež obstojne (nielen finálový zápas, ale hlavne svoju postavu). Na pozadí veľmi pekná hudba dokresľuje vnútorný pocit oboch hráčov pred pamätným finále. Tenis je hra nervov a ten kto ich dokáže lepšie zvládať je nakoniec úspešný. Švéd sa stal s piatimi titulmi na Wimbledone nesmrteľný napriek tomu, že hráčsku kariéru ukončil vo veku 26 rokov. A tento vydarený film mu vzdal poctu. 80% ()

Vaso 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale tak trochu to postrádalo více napětí (nebo větší gradaci). Ze sportovního prostředí jsem viděl už lepší. ()

adaben 

všechny recenze uživatele

Dobrý až znamenitý film to je, ale trochu mi vadilo, že to v krátké době poněkud napodobuje film o Laudovi s Huntem. Možná kdyby ten film měl jednoznačně hlavního hrdinu jen Borga, bylo by to lepší. Nejvíc mne zaujaly scény z Borgova dětství a mládí ve Švédsku (zásluhu na tom má určitě i znamenitý Skarsgard v roli Bergelina) a z Monaca, obdiv si samozřejmě zaslouží, jak byl natočen tenis ve Wimbledonu, z Borga ale v jistých momentech dělaly až jakoby omámeného člověka, takový myslím docela nebyl. A úplnou mašinou také myslím nebyl, tou byl víc až Lendl. Jít do kina už jen pro to připomenutí Borgovy tenisové éry, atmosféry přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy mužské finále Wimbledonu byl jediný velký tenis ze světa, který naše televize vysílala v přímém přenosu, však stojí zato. a podle závěrečných titulků, kde je plno českých jmen, usuzuji, že část filmu se musela točit u nás - to mne překvapilo, vzhledem k prostředí Wimbledonu. ()

obewankenobe 

všechny recenze uživatele

Když měli finále, tak jsem se v tom roce teprve narodil. Jinak je jako hráče samozřejmě znám. Je zajímavé se po tolika letech dozvědět co si v té době slávy museli prožívat. ()

Maratonec 

všechny recenze uživatele

Rivalové ve Formuli F1 a teď ta samá citová palba v tenise! Hudba,výkony Gudnasona a Shia LaBeoufa, výborný střih! Výborně vystavěné drama podle legendárního souboje dvou tenisových legend! ()

will_hunting

všechny recenze uživatele

Tenisové kurty, kam přichází Bjorn Borg v cca 6 minutě filmu označené jako "Tennis Club Monaco", jsou ve skutečnosti kurty na pražské Hanspaulce. ()

Sofius 

všechny recenze uživatele

Mám rád poctivě zpracované filmy, obzvláště pokud představují "historickou látku" realisticky. Bylo velmi zajímavé sledovat okolnosti a detaily "toho památného zápasu" a zároveň film je rovněž technicky na úrovni. Herecké výkony jsou dobré a Shia dává tušit možnost, že se jednou přetransformuje v charakterního herce. ()

aneken 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy mám velice rád a tenhle se mezi nimi neztratí. Hezky zpracované oba charaktery tenisových legend, výborně odehrané a dobře natočené. Milé překvapení, ani jsem popravdě nečekal tolik;) ()

Actias 

všechny recenze uživatele

Borg – McEnroe. Dva zcela odlišné charaktery, přesto během filmu cítíte podobnost, která není navenek zjevná. Když potom vidíte záběry, jak oba trénovali v mládí, je vám jasné, že obsesivní Borg a neurotický McEnroe mají uvnitř úplně stejné jádro. Zajímavá sonda do psychiky vítězů na sportovním pozadí. Nefandíte nikomu a zároveň oběma. Výborný scénář i režie. Původní název filmu je Borg, ale Shia LaBeouf sekunduje Gudnasonovi stejně skvělým hereckým výkonem, tak i když bylo Borgovi věnováno o něco více prostoru (za to bych scénáristu nevinila), je postava McEnroa zcela rovnocenná. Není o čem přemýšlet – pět hvězd. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v roce 1980 se stalo asi 1000 x více zajímavějších událostí, než kterou popisovala tato tragikomedie, navíc stylem posledního zápasu o samotný osud lidského pokolení. Prostě patetická nuda, jediné emoce přišly se závěrečnými titulky. Pozdě. Shia byl legrační :-D ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama