Reklama

Reklama

Volha

(seriál)
  • angličtina Volga
TV spot 3
Česko, 2023, 6 h 20 min (Minutáž: 72–80 min)

Režie:

Jan Pachl

Předloha:

Karel Hynie (kniha)

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková, Jiří Lábus, Jiří Dvořák, Bohumil Klepl, Martin Pechlát (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptace stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (239)

Flynn 

všechny recenze uživatele

Budu lehce spoilerovat. Seriál jako takový byl fakt podařený a bavil jsem se. Vymazlené postavy, ať už hlavní Standa Pekárek v podání skvělého Kryštofa Hádka, tak i vedlejší. Celý seriál měl správné grády a fajn směsku humorných hlášek i scének k zamyšlení, jak se nám tu vlastně žilo. Jediné co mě mrzelo, byl poslední díl, který mi přišel takový trochu přehuštěný informacemi, až působil jako moc rychlé ukončení. Skoro si to zasloužilo rozdělit do 2 dílů. 1 ještě trošku zaměřit na komediální výjezd do Vídně a o tom jak to tam chlapi čecháčkovsky ochcávali. No a v posledním díle dát trochu prostoru k vysvětlení, jak se která z postav ke svému korýtku dostala. Hlavně STB hošani a taky lidi z opačné strany barikády. Tak to byl takový přepálený rychlý finiš. Škoda ho, protože jinak byl celý seriál skutečně parádní stylovka. Třesu šéfe. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak se celej třesu, abych voe napsal recenzi na tuto sérku šéfe. Standa Pekárek je ultimátní dement, kterých po světě chodí opravdu hafo. Je ale nutné mít takovéto individum jako hlavní postavu a funguje to? No za mě moc ne. Dobu jsem nezažil, tak nevim, jestli to takhle opravdu chodilo, jestli to, tak to byla bída. Opět je ale otázka, jestli to funguje i filmařsky? Za mě opět příliš ne. Pachl je zvláštní režisér. Už u druhé série Pachla se uchyloval k tomu, že bruslil na tenkém lede mezi dramatem a parodií na něj. Podobně je to i tady. Karikaturní scény s tragickými vtipy s "chcáním klouzačky" střídá dobové drama s vypořádáním se politických názorů. Hádek se v hlavní roli snaží, postupem času dodá Pekárkovi i nějaký lidský rozměr ale obecně ty postavy jsou napsané tak divně voe. Komunistická parta STBáku je za mě nejlepší dvojka, kdežto zapřísáhli antikomunisti jsou absolutně nesnesitelní. Jestli byl toto tvůrčí záměr, tak nevím no... ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Famózní výkon Kryštofa Hádka, takhle vystřihnout antihrdinu, který je opavdu anti, to mě dost překvapil. Seriál měl ohromný potenciál, který byl oslaben přílišnou zkratkovitostí a klišoidností, což je vzhledem k pouhým pěti dílům pochopitelné, i když to bylo taky v tom, že si tvůrci na takto malý formát ukousli moc velké sousto. Ale morální sdělení a pachuť zůstaly i tak. Bavilo mě na to koukat a chvílemi to bylo dost vtipné. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Je to fajn minisérie, ale na můj vkus stále poměrně slabé. V pubertě bych to ocenil více, protože jsem měl slabé ponětí o tom, jak totalita vypadá, což by mi seriál Volha mohl dobře nastínit. Učitelé by se toho mohli chytnou a využít náměty k výuce, jež Česká televize k seriálu poskytla. Nyní už to pro mě ale příliš obohacující nebylo a dramaticky mě to rovněž příliš nezaujalo. Snad nejzajímavějším aspektem filmu je jeho protagonista, Standa Pekárek: Tato postava je velmi zajímavé, protože v sobě kombinuje jistou švejkovské manýry, ale zároveň zůstává velmi opovrženíhodnou. Švejk přeci stavěl celou tu systémovou absurditu na odiv, jenže Standa Pekárek s tím systémem kolaboruje a ještě je tak blbej, že si ani pořádně neuvědomuje, na čem se podílí. Všechno nese s takovou švejkovskou rozverností, která nám může být i sympatická. Standa si totiž z ničeho nedělá velkou hlavu, je pozitivně naladěn, nosí s sebou zásobu blbých fórů, nad nikoho se nepovyšuje a je prostě v pohodě. Líbilo se mi, jak Kamil Fila vytáhl pro srovnání Frajera Luka, kterého rovněž velmi definuje jeho pohodářství, nadhled a klid. Pekárek na první pohled působí jako fajn týpek. Ve skutečnosti ale obyčejnej kretén. Buran nízkých morálních standardů, krátkozraký naiva a pokrytec. Jakožto člověka sebestředného ho zajímá hlavně jeho vlastní komfort. Vždyť on toho od života ani moc nechce. Stačí mu jezdit s volhou pro televizi, jenže je pro to ochotný klidně i práskat a ničit lidem životy. On sám si to ale pořádně ani neuvědomuje - takovej je to debil a takových byla naše země jistě plná. U jiných zas hrála roli závist a zášť - Takto pojatá postava by však byla méně divácky interesantní. Závěrem ještě musím reagovat na kritiku vulgárnosti celého projektu: Víte, pokud chceme pojímat něco negativního, pokleslého nebo opovrženíhodného, tak musíme být pravdivý a pokud si někdo myslí, že se tehdejší socialistická bída nesla ruku v ruce se slušností, tak to má velmi zkreslené a nebo jen blbě kecá. Standa Pekárek sice v každé větě utrousí to svoje "voe", ale myslím, že to odpovídá slovníku takového vocasa. Já bych vlastně ocenil, kdyby byl seriál ještě vulgárnější a špinavější. Ta retro stylizace má nejspíš činit  projekt snesitelnějším pro mainstreamové diváky, ale já to neoceňuji. Líbilo by se mi, kdyby mě seriál ještě víc vtáhl do toho hnusu a lidské zkaženosti. Některé vedlejší herecké výkony ale nebyly zrovna nejpřesvědčivější a příběhově to taky není úplně nejsilnější. Tím se ale jen znovu dostávám k tomu, že to dosti stojí na svém protagonistovi. ()

BarboraSalom 

všechny recenze uživatele

Škoda ne moc povedeného 1. dílu. Dále se domnívám, že by románu Volha Karla Hynie slušel jiný formát nikoliv minisérie, ale seriál, řekněme 10 dílný. Mnoholetou práci si televize dala s přípravou a je to škoda ,že to skončilo u 5 dílů.  Vynikající herecké obsazení, naprosto skvělé záběry z archívu protknuté s dějem. Skvěle. ()

Galerie (297)

Zajímavosti (34)

  • Pro minisérii Volha probíhal výkup dobového oblečení. Sešlo se ho tolik, že vyšlo zhruba na pět set kostýmů. Celkově jich bylo použito asi dva a půl tisíce. (Česká televize)
  • Příslušníci Státní bezpečnosti jezdí v seriálu automobilem značky Lancia Beta. (HonzaBez)
  • Jiří Dvořák hraje ve Volze důstojníka Státní bezpečnosti – před kamerou se ani jednou neobjevil bez brýlí s tmavými skly. (Česká televize)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama