Reklama

Reklama

Soumrak dne

  • USA The Remains of the Day (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sloužili svým pánům lépe než sami sobě. Anthony HopkinsEmma Thompsonová v hlavních rolích nenaplněného milostného příběhu... Celý svůj život zasvětil svému povolání. V něm, v jistotě a bezpečnosti tradice, nacházel smysl své existence. Svou malou armádu služebných dokázal ovládat stejně mistrně, jako své pocity a svou tvář. Vždy dokonalý, perfektní, bezchybný majordomus pan Stevens, nejtypičtější představitel typicky anglického fenoménu loajality a služebnosti, dokonale zvládnuté profese, které padá za oběť soukromí i individualita. A přece i v jeho životě nastaly chvíle, kdy se tento neměnný řád zdál být ohrožen. To bylo tehdy, když na Darlington Hall přišla jako nová hospodyně slečna Kentonová. I pro ni byla až dosud služba alfou a omegou její existence. Na rozdíl od pana Stevense jí však v hrudi tlouklo srdce, toužící po lásce... Snímek režiséra Ivoryho a jeho stálých spolupracovníků (scenáristka Ruth Prawer Jhabvalaová, producent Ismail Merchant, kameraman Tony Pierce-Roberts, skladatel Richard Robbins) je – podobně jako Pokoj s vyhlídkou či Howards End – opět dokonalou sociálně-psychologickou dobovou studií. Jeho předlohou se stal román Kazua Ishigura, Japonce žijícího od r. 1960 v Anglii, působivý obraz dnes již zaniklého světa anglických šlechtických sídel. Odehrává se ve dvou časových rovinách: jednak ve druhé polovině padesátých let, jednak – a zejména – před druhou světovou válkou, v rozsáhlých retrospektivách, mapujících kromě osobního života obou protagonistů i naivní snahy jejich pána, lorda Darlingtona, o politiku appeasementu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (263)

castor 

všechny recenze uživatele

Žádná křestní jména, vyžaduje komorník Anthony Hopkins... Svůj život i lásku podřídili službě druhým. Tohle místo tepe historií. Rozlehlé kamenné sídlo nevystupuje ze svých konzervativních tradic, vítá vzácné hosty, pořádá mezinárodní konference, které můžou změnit dění v Evropě. A uprostřed toho všeho je věčný komorník Hopkins, pokorný, zdvořilý a precizní muž, který oddaně slouží svým pánům. A i když mu v jedné z mnoha místností uzavřeného světa Darlington Hallu umírá otec, on je prostě ve službě. Tam smítko, tam bláto na podlaze, tam nedbale zastřižený trávník, tam zbytečně svítící světlo. Ani schopná služebná Emma Thompson nedokáže za léta společné práce proniknout do krunýře rezervovaného (a logicky velmi osamělého) muže, který své zaměstnání bere jako poslání. Nechce ztratit přehled, vždy se musí ovládnout. Pán i jeho hosté mají vždycky pravdu. Pokud si divák na zvolenou formu zvykne, bude ho tohle precizní britské cvičení bavit. I když se toho vlastně příliš nestane. Máme tu plno skrytých významů a silných momentů. Do toho skvělou kameru a výpravu, sebevědomou režii, a především dvě herecká sóla. Krásná (ale ne po hollywoodsku) Thompson hraje soucitnou služebnou výborně, ze škrtivé košile Hopkinse sice vyváže jen nepatrně, ale společně posílají tuhle starou anglickou školu k solidním čtyřem hvězdám. Samotný Hopkins předvádí další suverénní výkon, zdánlivě s minimálním úsilím, ale opak je pravdou. Jeho herectví jsem přišel na chuť až po dlouhých letech, ale je opravdu radost ho sledovat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film sme mali roky rokúce na VHS, ale námet filmu ma nikdy nelákal si ho pustiť. Tak som to konečne riskol a naplnilo to moje negatívne očakávania. Ten typ nenaplnenej lásky, keď hlavné postavy okolo seba chodia a ani jeden z nich neprejaví svoje city ma neskutočne serie. Mal som chuť kričať, vrieskať, obúchať im prvú vec čo by som mal po ruke o hlavu, aby sa už sakra vymáčkli. Ale film sa skončí a prd z toho. Ani jeden k šťastiu nedošiel. Ona aspoň úplne nepremárnila život ako on a mala rodinu. Ťažko sa mi hodnotia aj výkony. Asi zahrali dokonale presne to, čo sa od nich chcelo, ale mňa tento typ postáv proste sral. Ako celý film. Tak dávam neutrálne 3*. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Evidentně jsem něco nepochopil, nicméně mi to nebrání prohlásit, že tento velenudný paskvil je typickým příkladem akademického srance, který krom solidního Hopkinse nemůže zaujmout prakticky ničím. Totální nulové dějství a častování slovy "thank you" mezi těmi všemi lokaji mě iritovalo nevídaným způsobem. Děkuji pane Ivory, bylo to dobré. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Downton Abbey dokáže z natrhnuté zástěry kuchařky udělat masivní problém, tak v Soumraku dne hospodyně šílí z přesunuté sošky v salónku. Vítejte u britského heritage filmu./// Na panství Darlington nastupuje slečna Kentonová (Thompsonová), aby zde zastala roli hospodyně, což bylo velice solidní zaměstnání, neboť pod sebou měla řadu podřízených. Majordomem je minimálně o dekádu starší pan Stevens (Hopkins), který je přísný, puntičkářský, ale vždy korektní a až komicky slušný, zkrátka pravý Angličan. Mezi oběma postavami se začne rozvíjet cit, ale Stevens je natolik rezervovaný, že na jakákoli rozvernější slova Kentonové reaguje jak nudný patron. Majitel panství se mezitím seznamuje s nacistickou ideologií a je jí nakloněn. Sledujeme tak intimní příběh jednoho „nepáru“ na pozadí velkých dějinných událostí. Takových snímků existuje mnoho, režisér mu však dokázal vtisknout téměř hmatatelný cit a živost, byť se téměř všechny postavy striktně drží pevně dané hiearchie dané dobou a nikdy nepřekročí neviditelné mantinely dobové morálky a tradic./// Ocenit zaslouží také konec, který se vyhýbá tradičnímu happy endu a leckoho donutí si otřít slzy. Samozřejmě dokonale vyžehleným kapesníčkem a s decentní výšivkou, který galantně nabídnete nejbližší dámě. Perličkou je, že v rolích všemožných lokajů, komorníků atd., se objeví hned dva herci z Hry o trůny, a to představitelé Maestera Aemona a také Cersei Lannister. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akademiznus vo svojej najkryštalickejšej podobe. Založený na sile giest hlavných hrdinov, kde sú silné emócie vyjadrované jemnými nuansami ich tvárí. Vizuálne dokonalé, z čoho by mal plynúť emocionálny chlad, ale vnímavejší divák (aký iný by to však pozeral?) bude dojatý. Podanie druhej svetovej vojny ako pozadia príbehu mi pripadalo trochu zjednodušujúce a možno skresľujúce. Pokiaľ ste mladší divák a Emmu Thompson poznáte len z Upratovačky a Pottera, budete príjemne prekvapení jej príjemným vzhľadom. Je pochopiteľné, že to mávalo počas dlhých rokov služby aj s jej kolegom na panstve. Koniec koncov aj to je jedna z tém filmu. Čo mi chýba k plnému hodnoteniu a čo iným nie, neviem presne definovať, možno je to už obsiahnuté v predošlom texte, možno sa to definovať pri tak kvalitnom filme slovami presne nedá. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Snímek je natočen dle knižní předlohy „Soumrak dne“ od Kazua Ishigura, za kterou dostal autor prestižní Bookerovu cenu. (chelseaman22)
  • Navzdory tomu, že se jedná o romantický snímek, tak se ve filmu neobjeví jediná romantická scéna. První a poslední pokus slečny Kentonové (Emma Thompson) o sblížení byl majordomem (Anthony Hopkins) rázně odmítnut. (chelseaman22)

Reklama

Reklama