Reklama

Reklama

The Wall

Trailer 1

Běží poslední dny války v Iráku. Střelec a jeho dvojka pozorovatel jsou na misi. Někdo postřílel konstruktéry, kteří tam stavěli potrubí. Po nekonečných dnech, kdy se nic neděje, jde střelec na průzkum. Že to byla fatální chyba, se ukáže záhy. Jeho dvojka mu běží na pomoc, ale přijde přesnými zásahy o vysílačku, vodu a je zraněný na noze. Stačí se ještě skrýt za nedalekou zeď.Na jeho frekvenci se přihlásí nepřítel. A psychologická hra může začít. (PROCESOR)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zklidni tep a nemrkej, jeden nádech, hlubokej...“ Velmi sugestivní. Hranici mezi životem a smrtí tvoří chatrná kamenná zídka, zralá na rozsypání. OKÉNKO V ZÍDCE: [][] A za ním Sgt. Allen B. Isaac. Má pech, koleno v prdeli, kolegu tamtéž, děsnou žízeň a na drátě iráckého odstřelovače, co má keců jak Palacký. Za zdí je jen to, co tam je. Zbytek je ve tvé hlavě.Válka skončila, ale ty jsi pořád tady. Ty nechceš jít domů. Legendami opředený Juba je zahrabaný někde v okruhu pár set metrů, pod bůhvíkterou banánovou slupkou a do dalekohledu zírá s trpělivostí hada, kterého si Američani při špičkovém výcviku hřáli na prsou. Ze zářezů na pažbě už má málem QR kód,  vrtulníky sundává jak kachny. Mít Saddám Husajn takových borců deset, tak dodnes zadkem leští svůj zlatý záchod v paláci a nad Irákem má no-fly zone. [][] Chvíli akční, chvíli komorní, leč napínavá psychologicko politická konverzačka. Slunce žhne, pot se lepí a prach vrže mezi zuby, ale o něco míň než při souboji odstřelovačů ve Smrt čeká všude.  ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl poměrně zajímavý film. Ano, na začátku je taková pohodička v prachu, ale jakmile se dostaneme za zeď a začne konverzace s nepřátelským odstřelovačem, teprve to začne být zajímavé. A co se potom děje a jak se to děje, je strašně skvěle natočený. Navíc...závěrečná pointa celé situace...no, to bylo skvělý. Právě proto byl úplný konec o to drsnější. Twist skoro jako z hororu. A nebudu lhát, když jsem zmínila ten horor, ano, na začátku (než proběhlo to propočítávání odkud jde střelba a zjištění pointy) mě samozřejmě napadlo, že by to na konci mohlo být přesně jako v jednom z mojich nejoblíbenějších hororů (napadlo to víc lidí?) a to by bylo moc cool. Přesto...konec a poslední záběr jako potvrzení a jako poslední ráda do hlavy diváka, byl taky poměrně cool. Jenom v některých momentech jsem se přistihla (tak zhruba v polovině), že jsem ztrácela soustředění. Tak holt jenom 4,5/5. ()

Reklama

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Nazval by som to komornou drámou dvoch osôb, tretia tu je v podstate do počtu. Dalo by sa povedať, že tu Aaron Taylor-Johnson predvádza akúsi one man show, no to sa týka iba obrazu. Zvukovo to je psychologický „ battle lovenej myši s predátorom.” Podarené a vzhľadom k priebehu deja pozerateľné, no nijak nestrhujúce. Chýba tomu istá kvapka napätia. Tuna je to bohužiaľ dosť veľká kvapka. 75 %. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemná komorní válečná jednohubka, o níž je nejlepší nevědět vůbec nic. Liman tentokráte nijak neexhibuje, ale všechno nechává na atmosféře rozpálené pouště, dvou vojácích a jednoduchém příběhu, který se zaměřuje na psychologickou rovinu a minimum akce. Jelikož stopáž je přiměřeně krátká, není vlastně čas na nějaké sáhodlouhé vysvětlování, ale divák je rovnou vržen do centra dění, v němž se ocitá jeden jediný voják a nepřátelský odstřelovač ve sluchátku, nic víc tu nenajdete. Pozitivní je, že i když se vlastně ve filmu nic moc neděje, po celou dobu má spád a velmi dobře pracuje s motivem tajemné motivace hlavní postavy, kterou postupně odhaluje. Aaron Taylor-Johnson tu předvádí asi nejlepší výkon své prozatímní kariéry, nepřehrává, má potřebné charisma a celý film utáhne sám, neboť John Cena mu vlastně jen stínuje, protože nemá moc prostoru a šancí cokoliv předvést. Osobně se mi líbil i trochu nečekaný závěr, který je ale trochu devalvován určitou logickou nesmyslností, která už tu byla zmíněna, ale na první dobrou funguje dobře. Náročnější divák by možná chtěl nějaké protiválečné poselství, o to se ale asi tvůrce ani nesnažil, takže mu to můžeme vytýkat jen velmi těžko. The Wall tak je ničím převratná žánrovka, která splní svůj účel, je velmi jistě natočená a na nic víc si nehraje. 70 % ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušné válečné drama/survival, které rozhodně dokázalo upoutat mou pozornost. Nejen kvůli tomu, že se odehrává na malém prostoru, kde hlavní prim hraje zbytek zdi, prach, poušť, nelítostný sniper a dvojice amerických vojáků (sniper, pozorovatel), kde se jejich mise promění v hru na kočku a na myš a smrt tu smrdí na sto honů. Místy to sice trošku postrádalo grády, jako celek to docela fungovalo. Mazaný závěr se mi taky líbil – já nemám rád happyendy - John Cena by se měl ale raději věnovat tomu hranému mlácení v ringu (pokud už teda není v důchodu), protože jako „herec“ je hrozný. Aaron Taylor-Johnson a tajemný hlas ve vysílačce jasně táhli celý film…Lepší průměr – 60%. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Hneď na začiatku filmu je spomenutý snajper menom Juba a neskôr Isaac (Aaron Taylor-Johnson) dospeje k záveru, že snajper, ktorý naňho útočí, je práve Juba. Behom vojny v Iraku skutočne existovala legenda o ostreľovačovi s prezývkou Juba. Podľa rôznych príbehov mal na konte životy desiatok, možno až stoviek Američanov a ich spolupracovníkov. Internetom kolovali videá, ktoré mali ukazovať Jubu v akcii. Dodnes však nie je isté, koľko pravdy na tomto príbehu je. Podľa niektorých ani nemá tieto útoky na svedomí jeden, ale viac nezávisle pôsobiacich snajprov. O nič jasnejší nie je ani údajný Jubov osud. Niektorí veria, že bol zabitý americkým či irackým snajprom, prípadne niekým úplne iným. Ďalší predpokladajú, že z nejakého dôvodu prestal bojovať a doteraz predstavuje nebezpečenstvo. Nech už je pravda akákoľvek, faktom zostáva, že meno Juba bolo pre vojakov v Iraku nočnou morou. (ČSFD)
  • Jako vojenský poradce na filmu spolupracoval samotný Nicholas Irving. Skutečný americký odstřelovač s potvrzenými 33 zásahy ve válce v Afghánistánu. (em.redrum)

Reklama

Reklama