Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nákladný německý film sleduje šest měsíců v životě jednotky mladého plukovníka Wisse, který stále intenzivněji zjišťuje nesmyslnost války a hrůznost nacistické ideologie. Před německými vojáky však stojí rozkaz od samotného Vůdce – za každou cenu dobýt Stalingrad. Město, které Hitlerovi leželo v žaludku snad ze všech nejvíce, však statečně odolává a plukovníkovi je čím dál tím více jasné, že nadcházející zima bude jeho poslední. Silně humanistický film vyniká strhující autenticitou a jako jeden z mála německých snímků se nebojí ukázat hrůzné nacistické činy v jejich realistické podobě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na Stalingrad z německé strany, kde tvůrci ukazují, že i mezi vojáky wehrmachtu byli lidé, kteří měli dost všech těch propagandistických hlášení, jelikož syrová realita v matičce Rusi jim otevřela oči. Přesto však tvůrci nesklouzli k idealizaci Němců a pohled je neutrální, uvěřitelný a takřka autentický. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Tento film je na svoju dobu, teda rok 1959 veľmi dobre natočený a mohol by sa kľudne porovnávať i s jeho mladšími súrodencami. Stalingrad je tentokrát sfilmovaný Západným Nemeckom čiže tu nemôžeme vydieť komunistický vplyv, čo mu určite prospieva. Spracovanie si zaslúži pochvalu, už len za verné predkladanie udalostí či za dejovú líniu nemeckého dôstojníka a mladej rusky. Záver príbehu je samozrejme veľmi silný a Peklo u Stalingradu si nemôže nechať újsť žiaden vojnový fanúšik. "Je to jen jedna armáda, postavte mi druhou." 90% ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Výborný německý černobílý film z r.1959 z pohledu německých vojáků a důstojníků na celé dění tenkrát v r.1942 u Stalingradu. Otevřeně se zde snoubí kritika na Hitlerovo vedení války se zoufalou situací obyčejných vojáků, kteří nejen že nebyli připraveni a vybaveni na krutou ruskou zimu, ale navíc začali přemýšlet o své bezvýchodné situaci v cizí zemi a ptají se : "Co zde chceme ? Ani se nedivím, že nás ženou jak prašivé psy..." Na to, že je film černobílý a starý půl století, může se směle postavit ke svým slavnějším barevným filmovým "potomkům". ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Na dobu, kdy byl film natočen, o jaké události byl natočen, přes drobné nedostatky, se jedná o velmi podařený film a je o to cennější, že je z německého pohledu, a zachycuje i rumunskou armádu. Škoda jen, že ve filmu chybí německá technika, která je veskrze doplněná pouze autentickými dobovými záběry. Absence krve, dnes nemyslitelná věc ve válečném filmu, nevadí. Na můj dojem z filmu to nemá vliv. Film přináší pohled na situaci mužů, jakou si nikdo z nás nedovede představit. Klepu se, vehnal mi slzy do očí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapivý válečný film na svojí dobu, kdy 14 let po válce Německo okamžitě chtělo ukázat jak to u Stalingradu ve skutečnosti bylo a nešlo to jinak, než hlavně po psychické stránce, jelikož na technickou stránku v té době ještě ani filmový průmysl nebyl, i když Stezky slávy v té době ukázaly fakt, že možné je v jakékoliv době skutečně všecko. Každopádně tento film německého vojáka zobrazuje jako obyčejného člověka, ne nestvůru, což také tak ve skutečnosti bylo a nejdůležitější na tom hlavně je, že německý voják u Stalingradu rozhodně zažil perné chvíle a tady jsem je mohl hodně syrově vidět, což mě hodně potěšilo. Psychologie se tu zobrazuje podobně jako v dalším německém filmu Most, takže kvalitu určitě tento film ztrácet nebude, ba naopak, klidně bych mu dal i plný počet, jen mně na něm štvala jedna věc, a to je ta, že se tvůrci do Stalingradu zapletli s milostným románkem, který v takovémto filmu je skutečně naprosto zbytečný a dané věci určitě nepřidá. Když chci vidět válečný film z války, natočený chvíli poválce ukazující mi psychologii na entou, tak hlavně chci to, a nechci sedět v křesle a sledovat, jak tenhle si nahání tuhle přes most, kde už jsou rusáci a čekaj s puškama až někomu ustřelí palici. Každopádně i tak je to bod negativní, ale stále relativně malý. Celý film na tom totiž nestojí a i tak se na to určitě dobře bude vzpomínat. Na Stalingrad jsou Němci machři, sice to tam pohnojili, zaplaťpánbůh, ale zase o něm točí nejlepší filmy. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Názov filmu je odvodený od výroku pruského kráľa Fridricha II. Veľkého svojim vojakom v bitke pri Kolíne (1757): „Vy prasce! Čo chcete žiť večne?“. (DJW)
  • Němečtí vojáci mají místo MP40 jugoslávské samopaly M56. Patrným rozdílem mezi zbraněmi je například dlouhá hladká hlaveň. (Herr_Flick)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Göttingen v Dolnom Sasku. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama