Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čistý etanol blokuje metabolismus metanolu v organismu." A to jsi četl kde, mladý chemiku? Na internetu? Tak tím se to všechno vysvětluje. Každý geniální nápad je přece jednoduchý, tak pojďme vstříc pančování, oslepnutí, smrti a novému bazénu. Musím se přiznat, že se mi dost líbil cynický čtverec padouchů ve složení Fulín, Malota, Sikora a Světlana. A taky se musím přiznat, že bych tenhle zmatek nechtěl vyšetřovat, dozorovat, obhajovat ani soudit. Ovšem pokud jsou mé informace správné, tak v tom Březinové alias Dubinové měli víc namočené prsty, než se tady ukázalo. Ale to je jedno, protože jako film to bylo skvělé a kdybych již nebyl abstinentem, tak bych o tom po zhlédnutí snímku minimálně uvažoval. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distribuce toxického alkoholu představovala v českém prostředí velký případ, který pobouřil veřejnost - vyhlásit v Česku známém vstřícným a liberálním vztahem ke konzumaci alkoholu dočasnou prohibici znamenalo jednak akt zoufalství, jednak nemalou politickou odvahu. Výsledkem televizního zpracování kauzy ale není velký film, natož pak mimořádné drama. Ambiciózní a kvalitní kinematografie by dokázala událost přetavit v působivý žánrový snímek, který by oslovil široké mezinárodní publikum. Výsledkem české snahy je něco, co sice můžu bez nejmenších problémů označit za místní nadprůměr, ale zároveň za cosi, co zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Poctivě čtyřhvězdičkové jsou jedině thrillerově znějící zvuková podmalba a především postava kšeftaře bez skrupulí v podání charismatického Lukáše Vaculíka. Snímek se drží všeobecně známých faktů a nesnaží se o investigativní průzkum toho, co se skrývalo pod povrchem. Na tom měl podíl fakt, že scénáristka Lenka Szántó zpracovávala kauzu během zahraničního pobytu v Izraeli a spoléhala se jen na mediální výstupy. Za mě 3,5 hvězdičky, tentokrát proti svým zavedeným zvykům zaokrouhluji nahoru, protože česká kinematografie potřebuje jakoukoli vzpruhu. Celkový dojem: 70 %. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po umělecké i řemeslné stránce téměř dokonalé a překvapující, že někdo něco takového dokáže natočit i u nás. ___ Scénář sice psal život, ale scenáristka dokázala bez většího tlačení na emoční pilu vyhmátnout epizodické příběhy, které dojmou (oběti) a šokují (pachatelé). Skákání v čase a místě v první epizodě je přehledné a přidává příběhu napětí. Druhý díl se více blíží klasické kriminálce (možná bych si odpustila občasné machrování policajtů) a naznačuje, co je evidentní – že bez uplacené spolupráce (nebo aspoň uplaceného mlčení) oficiálních složek státu (celníci?) by taková hrůza nebyla možná. Tohle je upřímné sociální drama bez patosu i nadřazenosti. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)
  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama