Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice mizerný film. Útok na emoce a zaštítění se skutečnými událostmi to nezachrání. To co se stalo, bylo možné natočit mnoha způsoby. Tady vidím chyby především v řemesle. První díl je neskutečně nudný. Ve druhém je to znatelně lepší. Ale...ani jeden z vyšetřovatelů není ani trochu sympatický nebo alespoň nějak uchopitelný. Jsou to jen neživotné figurky. Každá blbá televizní detektivka je pomalu lepší. Celkově 45% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou projevila lidská (česká) vynalézavost, ale zároveň i blbost. Kořalka z petky za pár korun? Vůbec jsem netušila, že nějaká taková ohavnost existuje. Jsem prostě divná, ale když nemám peníze, tak si prostě chlast nekoupím. Každopádně to neomlouvá ani ty hovada, kteří klidně pro peníze půjdou i přes mrtvoly, hlavně že budou mít bazén, opravdu? Tenhle film ve mně vyvolává příšerné pocity o tom, jak dokážeme být příšerný národ. Každopádně jedna z mála českých kriminálek, která mě opravdu bavila sledovat i přes tu délku. Druhý díl z pohledů vyšetřovatelů za mě rozhodně lepší a Vaculík by se sebou měl něco dělat, vůbec jsem ho nepoznala. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní a trochu smutné, že nejlepší český film, za posledních cca 20 let je filmem televizním. Detailní rozbor kauzy pančovaného alkoholu, který mrzačil a zabíjel, funguje nejen jako rekonstrukce, ale i jako sociální drama a napínavý krimi thriller. Vše zde funguje na výbornou a podobné kvality jsem u českého filmu v kině neviděl snad od Tmavomodrého světa. I přes TV produkci film nevypadá ani trochu lacině, ba naopak překvapuje přesnými hereckými výkony, kdy se nikdo nesnaží vyčnívat. Vše podtrhuje padnoucí hudba a vynikající ruční kamera. Není to dokonalý film, ale kvality jsou nezpochybnitelné a já jen zíral, jak funguje film, kde jsou neznámí, zapomenutí nebo herci z pochybných "nováckých" seriálů. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba vystrkuje růžky a v krátkém sledu za sebou vypouští dva kvalitní počiny Metanol a Dukla 61. Metanol se zabývá tématem metanolové aféry, která před pěti lety ochromila Českou republiku, na svědomí měla desítky životů a zapříčinila prohibici. Poměrně ambiciozní projekt kladoucí si za cíl popsat průběh této aféry, jejíž strůjci nakonec vyfasovali dlouhé roky ve vězení. Ukázka české vyčůranosti a zároveň blbosti a touhy urvat si pro sebe alespoň pár korun, za kterou zaplatilo životem nemalý počet lidí v především sociálně slabších regionech a slabších vrstvách, kde konzumace levného alkoholu probíhá ve velkém. Po technické stránce solidně provedené, ale co film sráží je vyloženě béčkové herecké obsazení, které je opravdu znát. Jediný, kdo snese nějaké přísnější měřítko je Lukáš Vaculík, ale i tak hodně povedený český televizní projekt. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně je film spíš na čtyři hvězdičky, ale pátou jsem se nakonec rozhodl dát za to dokonalé souznění scénáristů, režisérky, kameramana, tvůrce hudby a samozřejmě i ne příliš okoukaných herců, což vlastně filmu jde k plusu. Osobně jsem ale byl překvapený, že za tímto stojí samotná Česká televize. Námět je totiž geniální. Sám si moc dobře pamatuju celou tu metanolovou aféru a dodnes na ní vzpomínám. Nikdy jsem se ale uceleně nedozvěděl, jak to vlastně s tím pančováním bylo. No a tady to mám krásně a na čisto. V prvním díle z pohledu obviněných a v druhém díle z pohledu vyšetřovatelů. Klobouk dolů Česká televize! Vydala si do světa jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. A přitom si na to ani nepotřebovala miliony ze státního fondů jako třeba Filip Renč za Lídu Baarovou, kterej jí za kopu státních peněz ještě k tomu dokázal hodně slušně dojebat. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • Při přípravě scénáře Lenka Szántó prohlásila: „Nemohla jsem uvěřit, když jsem si přečetla, že dva z pachatelů se snažili alkohol s metanolem prodat i po konci prohibice, ačkoli už velmi dobře věděli, že i jejich lahve jsou s metanolem a mohou zabít. Normálně si opatřili nové kolky, zfalšovali certifikáty o původu lihu a vyjednávali s odběratelem, který jim slíbil dostat alkohol do maloobchodní sítě. Kdyby se jim to povedlo, umřou tisíce. Už předtím jsem si kladla otázku, proč se nikdo z pachatelů nesnažil distribuci alkoholu zastavit, když zjistil, že je nebezpečný. Ale vidět důkazy o tom, že to někdo šíří s plným vědomím toho, že další lidé mohou umřít, to pro mě byl šok. (sator)

Reklama

Reklama