Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Traviči studen - docela dobrý symbol vývoje nastoupeného v devadesátých letech. Nebo možná ještě lépe: od kuponové privatizace po trávení studen; co na tom, že to nebyla jedna parta. Vymyslet podobné žerty dodnes již dokázaly různé party, párty a partaje. Díval jsem se jen na první část, vyšetřování už zřejmě nebude tak zajímavé. Udělal bych to více brutální, takhle to půjde svou dobře vyšlapanou cestou: zločin, vyšetření, potrestání, zdokumentování, zapomění. - A jedem nanovo. Při určitém zjednodušení, zde můžeme sledovat funkci regulující ruky volného trhu ve svých základních parametrech: konkurence a zisk. Jinými slovy: tekutý jed pro jedny, tekuté zlato pro druhé. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po umělecké i řemeslné stránce téměř dokonalé a překvapující, že někdo něco takového dokáže natočit i u nás. ___ Scénář sice psal život, ale scenáristka dokázala bez většího tlačení na emoční pilu vyhmátnout epizodické příběhy, které dojmou (oběti) a šokují (pachatelé). Skákání v čase a místě v první epizodě je přehledné a přidává příběhu napětí. Druhý díl se více blíží klasické kriminálce (možná bych si odpustila občasné machrování policajtů) a naznačuje, co je evidentní – že bez uplacené spolupráce (nebo aspoň uplaceného mlčení) oficiálních složek státu (celníci?) by taková hrůza nebyla možná. Tohle je upřímné sociální drama bez patosu i nadřazenosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čistý etanol blokuje metabolismus metanolu v organismu." A to jsi četl kde, mladý chemiku? Na internetu? Tak tím se to všechno vysvětluje. Každý geniální nápad je přece jednoduchý, tak pojďme vstříc pančování, oslepnutí, smrti a novému bazénu. Musím se přiznat, že se mi dost líbil cynický čtverec padouchů ve složení Fulín, Malota, Sikora a Světlana. A taky se musím přiznat, že bych tenhle zmatek nechtěl vyšetřovat, dozorovat, obhajovat ani soudit. Ovšem pokud jsou mé informace správné, tak v tom Březinové alias Dubinové měli víc namočené prsty, než se tady ukázalo. Ale to je jedno, protože jako film to bylo skvělé a kdybych již nebyl abstinentem, tak bych o tom po zhlédnutí snímku minimálně uvažoval. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní a trochu smutné, že nejlepší český film, za posledních cca 20 let je filmem televizním. Detailní rozbor kauzy pančovaného alkoholu, který mrzačil a zabíjel, funguje nejen jako rekonstrukce, ale i jako sociální drama a napínavý krimi thriller. Vše zde funguje na výbornou a podobné kvality jsem u českého filmu v kině neviděl snad od Tmavomodrého světa. I přes TV produkci film nevypadá ani trochu lacině, ba naopak překvapuje přesnými hereckými výkony, kdy se nikdo nesnaží vyčnívat. Vše podtrhuje padnoucí hudba a vynikající ruční kamera. Není to dokonalý film, ale kvality jsou nezpochybnitelné a já jen zíral, jak funguje film, kde jsou neznámí, zapomenutí nebo herci z pochybných "nováckých" seriálů. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Při přípravě scénáře Lenka Szántó prohlásila: „Nemohla jsem uvěřit, když jsem si přečetla, že dva z pachatelů se snažili alkohol s metanolem prodat i po konci prohibice, ačkoli už velmi dobře věděli, že i jejich lahve jsou s metanolem a mohou zabít. Normálně si opatřili nové kolky, zfalšovali certifikáty o původu lihu a vyjednávali s odběratelem, který jim slíbil dostat alkohol do maloobchodní sítě. Kdyby se jim to povedlo, umřou tisíce. Už předtím jsem si kladla otázku, proč se nikdo z pachatelů nesnažil distribuci alkoholu zastavit, když zjistil, že je nebezpečný. Ale vidět důkazy o tom, že to někdo šíří s plným vědomím toho, že další lidé mohou umřít, to pro mě byl šok. (sator)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)
  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)

Reklama

Reklama