Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé kriminální drama, které se podrobně věnuje metanolové aféře z roku 2012, kdy se na trhu objevil jedovatý alkohol.. Spojení lidské hlouposti s chamtivostí je opravdu smrtící kombinace a v tomto případě doslova.. Je to pěkně natočené, ve svižném tempu odsýpající, herecký ansámbl bezvadný, hudební podmaz vyhovující, ode mne dnes večer bez připomínek, zato s mrazením v zádech.. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase parádní česká kriminálka, která si na nic nehraje, prostě jen ukazuje pravou tvář tvrdé vyšetřovací práce kriminalistů, za což velké plus. Očekával jsem, že si někdy vezmou metanolovou aféru filmaři jak se říká na paškál, ale oni s filmem zabývající se touto tragédií přišli již po šesti letech. A já osobně to nepovažuji za uspěchané, ba naopak. Nějak jsem nemohl pochopit, proč z toho udělali celkově dva díly o délce 180 minut, ale věřte, že se mé obavy rozplynuly po pár vteřinách, film uteče jako voda. Musím poslat jednoznačnou pochvalu za tím nápadem vytvořit sice dva díly, ale každý se zaměřením na jiné osoby. První část je samozřejmě věnovaná těm "chytrolínům", kteří s tím nápadem jak vydělat velké prachy přišli. A také těm lidem, ke kterým se náhodou ten vadný alkohol dostal. Je pomalejší, ale dokáže strhnout úctyhodnými hereckými výkony a mrazivou hudbou. Druhá se zaměřuje na investigativní práci vyšetřovatelů, má rychlejší spád děje, tady mě bavil Finger. Já osobně jsem z filmu trochu znechucený (tedy zejména z jednání těch provinilých), protože ty dotyčné zodpovědné osoby se chovaly jako faktické hyeny a bylo jim jedno, že zavinili smrt mnoha desítek lidí a další hromadné skupině způsobili doživotní následky, hlavně že na tom peněžně vydělali. Fakt hnus. Jinak film opravdu podařený, na plný počet to není, ale nemá to k němu zas tak daleko. Za mě dávám 82 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní a trochu smutné, že nejlepší český film, za posledních cca 20 let je filmem televizním. Detailní rozbor kauzy pančovaného alkoholu, který mrzačil a zabíjel, funguje nejen jako rekonstrukce, ale i jako sociální drama a napínavý krimi thriller. Vše zde funguje na výbornou a podobné kvality jsem u českého filmu v kině neviděl snad od Tmavomodrého světa. I přes TV produkci film nevypadá ani trochu lacině, ba naopak překvapuje přesnými hereckými výkony, kdy se nikdo nesnaží vyčnívat. Vše podtrhuje padnoucí hudba a vynikající ruční kamera. Není to dokonalý film, ale kvality jsou nezpochybnitelné a já jen zíral, jak funguje film, kde jsou neznámí, zapomenutí nebo herci z pochybných "nováckých" seriálů. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)
  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama