Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Na Boží hod vánoční nám Česká televize přinesla docela hezkou pohádku, která byla pro mě za poslední roky milé překvapení. Sice mi tam ze začátku bilo do očí několik zbytečných podobností se staršími pohádkami, ale jak se rozběhl příběh, tak to dostávalo nové grády díky dobře vymyšlené zápletce. Stále tomu chybí nějaká originalita a navíc vybraní mladí hoši mě do svých rolí nějak nesedly a trvalo dlouho než jsem si na ně zvyknul. Ale i tak beru pohádku jako pozitivum a že bychom se konečně v jejich tvorbě už odrazili ode dna? ... a opět po roce znovu o půlhvězdičky dolů. Tak co nám česká televize připraví letos na Vánoce? [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Tak paní Konášová svůj andělskopanskej výkon bohužel nezopakovala. Napsaný je to dle mě teda průměrně a těžce předvídatelně, skoro se mi chce říct, že podle nějakého příběhového a scénáristického mustru, nehledě na to, že si to bezostyšně bere dost z jiných (klasických) pohádek typu S čerty nejsou vtípky, Hrátky s rohatci nebo Satanáš na zemi. Divák nejenom, že ví, co se stane několik minut dopředu, ale divák i ví, jak se postavy zachovají a co řeknou. Vůbec tomu nepomáhá fakt, že postavy jsou ploché (charakterově, milá Miluško!), bez jakéhokoliv náznaku jejich vývoje (kromě čerta Matěje), absolutně nezáživné a dialogy mají naprosto prázdné. Když se k tomu přičte fakt, že Vágnerka, Lábus i Sokol těžce (ale opravdu těžce) přehrávají, je divákovi imho jedno, kdo kde skončí. (Čest hereckým výjimkám - Langmajer, Adamczyk i Slovena se fakticky snaží, Piškula na to - sorry - nemá.) No a nezachrání to ani výprava, ani triky, vlastně vůbec nic, ani ta Slovena, která je mimochodem (pokud to někoho zajímá) přesně můj typ včetně těch křivějších zubů a věkově mi tak blízká, až mě to u současný pohádky překvapuje. Sorry, Kristínko, tím nechci říct, že jste stará a měla byste si zajít pro rovnátka. Naopak jste imho pěkná holka (byť vás předabovali), ale za třicet let se u štědrovečerního stolu v televizi neuvidíte, neb Nejlepší přítel je ke smůle vaší i Adamczykově absolutní pohádkovej průměr, kterej se nebojí krást prvky z jiných pohádek. A za to dle pravidel, kterými se ve filmu Peklo ohání, by měl skončit... inu... v Pekle. Původně jsem dal extra hvězdu (jako že dle mého systému 50%) proto, že být o pět let mladší, o Kristínce bych si nechal klidně i zdát, ale přes noc a po přečtení těch výlevů na internetu, kde se česká veřejnost znovu po roce rozhodla vyjádřit svůj filmový vkus, mi ta hvězda nějak vybledla. Sorry. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Letošní rok byl na pohádky skutečně silný. Aneb kvalitní příběh, který potěšil, pobavil a vykreslil peklo velice líbivě i když skutečně pekelně... jako úřednickou mašinu. Hlavní postavy mi byly velmi sympatické. Zlo ironické a často i zábavné. A mini nápady jako čertovská reality show a další podobné dějové odbočky dokreslily ty skutečně zasloužené čtyři hvězdičky. Mínus ubírám za špatné osvětlení některých interiérů, neb mi přišlo, že postavy vypadali že mají místy žloutenku. Palec nahoru za scénář. Pak za herce, humor a atmosféru. Tuto pohádku si moc rád opakovaně pustím. Příští rok prosím podobné kvality. 75% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Po loňském neúspěchu jsem rád, že ČT konečně místo 3 pohádek natočilo pohádku jednu a to pořádně. Nemyslím si, že by Janák a Konášová zrovna byli nějaké výborné autorské duo, ale společně jim to v pohádkovém žánru docela šlape. Má to hezký element napravení se, dětský humor a příjemné herce. Jediná tragická věc je Sokolova postava. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Pekelných pohádek a napodobenin "S čerty nejsou žerty" je přes míru. Čeho je moc, je příliš, byť efekty a atmosférou film špatný není, tak jako pohádka pro děti vcelku selhává, byť má v závěru pozitivní emoce, převládá temná a zlá stránka. Vyrovnanost je věc, která je třeba a tady chybí v podstatné míře. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)
  • Když si Matěj (Marek Adamczyk) sedne na plotnu v kuchyni, tak není divu, že se nad tím děvčata podivují. Tato plotna, která se nachází v zámecké kuchyni na zámku Žleby, se může lehce rozpálit na 400°C a více. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama