Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer 1
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Recenze (163)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Kdyby na mě někdo v pivní debatě tlačil, možná, ale jenom možná bych přiznal, že ke čtyřem hvězdám to kapánek dotlačila nostalgie po Futuramě a starém dobrém Mattovi. Takhle nepřiznám nic a naopak vyzdvihnu v podstatě neorané pole prostředí a postav. Jako jo, kdo by nechtěl vidět odvrácenou tvář feudalismu, kreslenou a navíc kouzla, rytíře a opilé víly? Narážek je spousta, vtipů též, a jakmile se do toho dostanete, pocit libosti narůstá.“I’m drowning!” - “I’m Elfo! ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Je to takový plytký, poloprázdný. Viděl jsem asi 4 epizody a nemyslim si, že se k tomu už vrátim. A to mam středověk rád. (60%) ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to avizuje černý humor jakože pro dospělé, na druhou skrze hlavní hrdinku cílí zejména na divačky teenagerky, pochopitelně ty složité a okolím nepochopené. A to jde dost proti sobě. Jedno - dvě zasmání na díl je prostě málo. Pohádkový motiv přitom přináší hafó možností k parodování. Roli Bendera přebral malý démon, ale upřímně, chybí tu vypínací hlášky a důležitějšího parametru pro mě není. 60% ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Disenchantment sice nedisponuje natolik propracovaným světem jako Futurama ani natolik sofistikovaným humorem jako prvních deset sérií Simpsonových ale koukatelné to celkem je, napínavé taky a občas se dostaví i vtipná hláška - postavy jsou navíc nesmírně sympatické, vychlastaná princezna Bean, démon Luci a roztomilý Elfo mají skvělou chemii a interakce mezi nimi je nesmírně zábavná. Matt Groening svůj tvůrčí rukopis nezapře a kresba nese jeho typické znaky, animace je však oproti „žluté rodince" nebo „futuristické podívané" poněkud odlišnější a kouká se na to sakra dobře! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Řada: **** Asi největší rozčarování budí koncept. Nejde o samostatné příběhy (jako Simpsonovi, kde každá epizoda “končí kde začala” a fungují i osamoceně). Rozčarování je jeden dlouhý příběh. Má sice své epizodní “bloky”, ale seriál je lepší sledovat postupně. Animace sice Groeninga připomíná, ale má mnoho nových prvků. Byly chvíle, kdy bych ho v tom ani nepoznal. Ohledně příběhu. Je potřeba si na něj zvyknout. Díky tomu lineárnímu vyprávění je (řekněme) polovina taková “o ničem”. Zbytek ale obsahuje neskutečně vtipné momenty a morbidní poznámky. Otázka je, zda jsou opravdu tak dobré, nebo jen tak působí v kontrastu se zbytkem. To samé zasazení do fantasy je pro mě tak trochu… vopruz. Za sebe tedy beru tento počin jako Groeningův nejhorší (Futurama, Simpsonovi a pak teprve Rozčarování). To ale neznamená, že je to tragédie. Bez možnosti srovnávat, klidně nadprůměr. 2. Řada: **** Pokračuje kde se minule přestalo. Dozvíme se kdo jsou “dva šmíráci”, nebo kdo je Elfova matka (tak dlouho jsem čekal na někoho se stejným nosem - neklikat pokud to nechcete vědět - až jsem se konečně dočkal :)) a dojde na několik náznaků “něco se děje”, ale děj prostě uhne jinam a ty “drobečky” zaignoruje. Nevím jestli je to mazanost děje (uvidíme jindy) nebo roztržitost. Také mi přijde, že ubylo humoru. 3. Řada: *** Děj opět plynule pokračuje a rozvíjí další příběhy (nástavbu toho co už bylo) a nějak si nejsem jist zda to zapadá (Trøgtown). Plus se přidávají další království (Steamland, ostrov mořských panen). Takže o různorodost je postaráno, nicméně přijde mi, že toho nekorektního humoru ubylo ještě víc… takže jsem se už tolik nenasmál. 4. Řada: *** Další rozvíjení příběhu a jdeme hlouběji. Několik nakousnutých myšlenek z minulých řad se dotáhlo (př. amfory ve zdi, Elfovo narození), ale bohužel dost toho zůstalo rozvrtáno do nesmyslného detailu a necháno jak je (ano, Mat evidentně počítá s pokračováním) + opravdu nepotěšilo zbytečné recyklování postav. 5. Řada: ***** Tohle jsem upřímně nečekal. Naprosto dokonalé a chytré uzavření celého seriálu, rozloučení s doslova každou postavou a hlavně… hlavně MEGA scéna která mě dostala do kolen (až ji uvidíte, poznáte :)). ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Mam tyhle animaky rad..pripomina mi to humorem hru Goblins na amiga 1200:-) Ozrala princezna,naivni elf a cool demon v pohadkovem svete plnem silenosti..kde jinde uvidite vilu prostitutku :-D ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Naozaj úžasne vymyslený fantasy svet, ktorý nám môže ešte veľa vecí ponúknuť. Seriál je vizuálne podmanivý, plný detailov a animácia je jednoducho božia. Po obsahovej stránke je to o niečo slabšie, dejovo vie seriál upútať, ale miestami sa dej ozaj vlečie a fázovanie býva často narušované, čo je žiaľ strašná škoda. Zatiaľ hodnotím seriál na krásnych 80%, ale to sa ešte môže stále časom zmeniť, seriál Disenchantment má rozhodne veľký potenciál do budúcna a ja sa už veľmi moc teším, čo nám všetko ešte odhalí a ukáže. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po legendárním seriál Simpsonovi, který jsem v mládí sledoval spoustu let a po výtečné Futuramě, kterou jsem si oblíbil v dospělosti, jsem s chutí zkusil nový pokus Matta Groeninga - Rozčarování. Tentokrát to nebylo nic moc. U první epizody jsem se zasmál asi jen dvakrát. Fantasy prostředí se zdálo být dobrým nápadem, ale je až trestuhodně nevyužité. Postavy jsou povětšinou nesympatické a mezi vtipnými momenty je zbytečně natahovaná vata. Snad aby se dodržela ideální minutáž? Kdyby to bylo o polovinu kratší, bylo by to lepší. Po jednom díle jsem si dokonce uvědomil, že jsem seriál zkoušel už asi před rokem a po pár epizodách jej opustil a ani jsem si to nepamatoval! To samo o sobě je hodně špatnou vizitkou. Nechávám dvě hvězdy a jako doporučení raději Futuramu. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Na Disenchantment jsem se hodně těšil. Doufal jsem ve Futuramu ve fantasy světě, bohužel to zůstalo někde na půl cesty. Kresba a postavy tam podobné jako ve Futuramě (sem tam i něco ze Simpsonů) jsou, ale bohužel chybí humor. Překvapilo mě, že celá série má ucelený příběh a není to epizodní jako jsou Futurama Simpsoni. Bohužel seriál nevyužil možností a zůstává na půl cesty. Otevřený konec mě hodně naštval, tak určitě budou koukat i na druhou sérii, abych věděl jak to dopadne. 65% ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Tak nevím - první půlka první série je celkem vtipná a originální, ale dalších 10 dílů je totálně stupidních a o ničem. :-/ :( ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii. Za mě 100%. Zbožňuju fantasy a historické záležitosti. Tohle mi dává oboje a je to hrozná prdel. Za mě zatím o krůček před Futuramou. S fenoménem The Simpsons to nehodlám srovnávat. Prosím, rychle další sérii. Můžu hodně a jak tu někdo psal, dabing je skvělý! Pro naše dost výzva, protože co bylo před skoro 30ti lety není dnes... ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

No asi takhle. Seriál rozhodně má potenciál. Prostředí jakési fantastické země s různými tvory a světy je nekonečnou studnicí různých vtípků jak už dokázal Terry Pratchett ve své Zeměploše. Bohužel Matt Groening není Terry Pratchett a tak možnost bořit různá Fantasy klišé zůstala zoufale nevyužita. Vlastně tu máme jen o trochu obhroublejší humor než v Simpsonových, který nám předkládají postavy, které prakticky kopírují ústřední trio z Futuramy a nedodávají nic vlastního. Luci je fajn zkažený týpek, ale Benderovi nesahá ani po kotníky, Elfo je stejná osobnost jako Fry, ale s Fryem se člověk okamžitě sžije, zatímco Elfo je spíš otravný a Bean jen Leela se dvěma očima. Je to zatím spíš mírné zklamání, protože sem čekal větší využití potenciálu, který má žánr Fantasy a vzhledem k tomu, že seriál jde na Netflixu sem čekal i větší odvahu a nekorektního humoru. Uvidíme co přinese druhá sezóna ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

S dalším projektem Matta Groeninga se člověk samozřejmě neubrání srovnání s těmi předchozími. Disenchantment je nejvymakanější, což ale není všechno. Vtip tomu nechybí, spousta jich je podobně filozofických, jako hlavně ve Futuramě. Ale že by seriál člověk pohltil podobně jako ona a Simpsonovi, to úplně ne. ()

Matixed 

všechny recenze uživatele

Tvůrci zřeli díru na trhu v podobě animovaného seriálu ze světa fantasy pro starší diváky a určitě se to vyplatilo. Žádná postava nepůsobí otravně a vtipů je tu habaděj (mnoho i kterých si nevšimne každý divák). Důraz na kontinuitu a příběh, který se povedl, značně posouvá seriál také o něco dopředu. Uvidíme jak bude seriál pokračovat, ale po první sérii je dílo na vysoké úrovni Futuramy, Ricka a Mortyho. Co se týče pouze 10 epizod ročně, tak jsem spokojen. Lepší jsou kvalitně promyšlené díly než uspěchaná kvantita. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Aj keď ide o iný koncept a formát, nedá to neporovnávať so Simpsonovcami a Futuramou. A tí sú oveľa vtipnejší a údernejší. Zároveň pri Disenchantmente dochádza k určitému rozčarovaniu nad tým, že pri nástupe každej ďalšej série zabudne, čo sa stalo v tej predchádzajúcej, dokonca aj aké charaktery mali postavy. ()

Mr.curry 

všechny recenze uživatele

Nenapadá mě díl, který bych si chtěl pustit znovu, ani díl, který bych si přál vypustit. Fajn oddechovka k odpolední svačině. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jiný typ humoru než jste od tvůrců Springfieldu zvyklí, ale mně ten humor sedí. Je to hodně jiné, často jen sarkastické a ne tak přímočaré, ale epizody jsou dobře propracovány (spousta parodií na pohádkové, ale i fantasy příběhy). Celý ten svět mě baví a Bean, Elfo a Luci jsou skvělí (obzvlášť interakce mezi Elfem a Lucim). Přiznávám ale, že seriálu opravdu dost pomáhá sledovat ho vcelku. Čím delší pauzy mezi jednotlivými díly, tím v tomto případě opravdu o dost hůř. Je to svět a styl humoru, který si nejvíc užijete nalepený na sobě (což je možná oproti předchozím projektům tvůrců rozdíl nejzásadnější). Na shlédnutí typu "jen tak si pustím jednu epizodu", tenhle seriál moc není (protože do svého světa vás tak lehce nepouští a je víc zaměřený na detaily, takže na sledování na jedno oko jako u rodiny ze Springfieldu to úplně nejde). 75% ()

Reklama

Reklama