Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

claudel 

všechny recenze uživatele

Úspěch pohádky je určitě založen na umném zpracování, které zamíří jak na děti, tak na dospělé. Mně je trochu líto jedné věci - mám hodně rád Jana Cinu, považuji jej za velmi talentovaného herce a zpěváka, ale v této pohádce vynikají všichni, jen ne Cina. Možná je to úděl kladných hlavních postav, když pak záporáky obsadíte Budařem s Jeřábkem. Nedosahuje to kvalit legendárního S čerty nejsou žerty, ale určitě se na to dívat dá. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám pro tvůrce jednu radu - milí tvůrci, já vím, že musíte točit ty nejpohodovější pohádky plné humoru, písniček a lásky, aby nám o vánocích náhodou nezaskočila rybí kůstka. Jenže vaše tzv. pohádky jsou o ničem. Vážně. Víte, myslím, že kdybyste do pohádky vložili trochu vážnosti, zlo by bylo opravdu zlé, tak by pohádka získala na působivosti. A mohu-li poprosit, je to takové mé osobní přáníčko, buďte tak laskaví a příště bez písniček ju? Vždy, když se nějaká postava nadechuje, že bude vyluzovat muzícírovaná slova, fakt odcházím na toaletu, protože se to nedá, fakt se to nedá - poslouchat. Jenomže - zlo je tu spíše směšné, protože tvůrci se asi bojí ukázat, že zlo je zlé. Pak tu musí být povinně aspoň dva totální troubové, což má být asi vtipné (dva nápadníci v knajpě), klaďas (čert! sic!) je spíše taky trouba. A tak místo toho, aby měla pohádka nějaké silné poselství a morální ponaučení (což pohádky vždy měly, je to jejich atribut!), že proti zlu je třeba svést nesnadný zápas, že hrdina musí mít opravdu silné morální kvality a přesvědčení, tak namísto toho dostaneme povinně oddechovou "něco-jako-pohádku". Navíc okořeněnou o tak hloupé pojetí pekla, že srovnání s klasickými pohádkami je naprosto nemožné.... ale dnes se to tak halt točí mno... ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Není to zas tak špatná pohádka. Vetchý se vrací do role čerta, tentokráte na pozici samotného Lucifera, a musím uznat, že je s ním celkem legrace. Ostatní už je ovšem dosti vyumělkované a poznamenané momentální politickou situací, která je zde až ošklivě patrná. To by, dle mého skrovného názoru, býti nemělo a autoři by si takováto lehce satirická okénka mohli vetknout za klobouk, jako to brko. Celkově neurazí, ani nenadchne. Něco mezi dvěma a třemi sluníčky. 50% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čerti ovládající kouzla a v rámci pokroku pořádající videokonference s centrálou jsou schopni provést jímku jedné hříšné partičky s dobrým PR, jen když mají trochu štěstí a na sobě kostým skřetí posádky z věže v Cirith Ungolu? Tuhle bitvu se scénářem nemohl Najbrt vyhrát, tak se alespoň pokusil o čestnou prohru. V ledasčem mu pomůže osvědčený herecký tým, ale citelně tomu schází vtip (i když je na něj prostor), nápaditost a na pohádkovou poetiku se vzhledem k fraškovitému rázu rezignovalo úplně. Zpěvy? Zážitek srovnatelný s lázní v pekelném kotli plném žhavého oleje. A ten satirický podtón? Nevím, dospělé spíše otráví a děti si mohou říct, že k porážce mocichtivých idiotů stačí jen idioti. Takhle to v reálu bohužel nefunguje.. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A tak čerti a samotné peklo zachránilo Česko od Babiše, teda Pytlov od zlého rychtáře. Já jsem tak nějak tušil, když za tím stojí Najbrt, že to bude zase celé o současné politické situaci. A ono taky jo. Jako pohádka to selhává, protože to celé vypadá, jako by to točil někdo, kdo v životě žádnou pohádku nenatočil, tak vykradl pár věcí z jiných českých pohádek a nějak to pospojoval + do toho zasadil současnou politickou situaci, aby z toho něco měli i dospělí, kteří na to s děckama musí jít. jenomže právě ten film díky tomu působí, jako kdyby vyprávěl dva jiné příběhy, co se nakonec jaksi prolnou, ale stále to působí, jako by každý byl sám za sebe. Jestl ise chtěl Najbrt vyjádřit k současné situaci v politice (i když už to udělal samý rok v Prezidentu Blaníkovi), nechápu, proč z toho zrovna musel udělat pohádku. Jo, kdyby si troufl, dejme tomu, na podobenství, co je další z žánrů, který už se dneska v Česku vlastně netočí, tak bych to cenil víc, takhle mi to připadá, že se Najbrt snažil spojit dvě věci dohromady, ale každá jde sama vlastní cestou. Filmařsky to taky nic moc není, hudba se tam absolutně nehodila, peklo a čerti se snaží působit jinak, než jak známe z jiných českých pohádek, ale pořád je tím znatelně inspirované a ve finále působí dost nudně, jako celý film. Herci ale nejsou špatní, i když některé jsem si v jejich rolích nedokázal představit, Najbrt je nějak ukočíroval, že hrají docela dobře (s výjimkou Bárdos, které buď blbě napsali roli nebo ji předabovali, jinak si to nedokážu vysvětlit). To mu uznávám, ale jinak Čertí brko za moc nestojí a klidně přiznávám, že Čertoviny od Trošky se mi líbili víc, protože fungovali jako pohádka, tohle selhává kde může, včetně těch otravných a zbytečných písniček. 2* ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, v níž Markétka (Judit Bárdos) polije Bonifáce (Jan Cina) vodou, má částečně mokré kalhoty ještě před tím. Po polití zase mokré skvrny na kalhotách mizí a mění tvar. (jujec)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno