Reklama

Reklama

To je ale bláznivý svět

  • Česko To je ale bláznivej svět (více)
Trailer
USA, 1963, 197 min (Director's Cut: 154 min)

Ukrytý balík peněz z nich udělal dravé šelmy. Po automobilové nehodě na dálnici se několik náhodných svědků seběhne kolem těžce zraněného muže. Smiler Grogan jim v posledních okamžicích svého života prozradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopáno velké množství dolarů. Nečekaný "dárek" svědkům pořádně zamotá hlavu. Nejenže se rozhodnou, že policii raději vše zatají, zároveň se každý z nich pokusí peníze získat na vlastní pěst. A tak začíná nikým nevyhlášený, dvě stě kilometrů dlouhý závod s dalšími soupeři, v němž téměř vše je dovoleno... Komedii natočil známý hollywoodský producent a režisér Stanley Kramer (Kdo seje vítr, Norimberský proces, Útěk v řetězech, Drsná Oklahoma, Domino). Jeho film je nejen pozoruhodným holdem filmařům, kteří v minulosti vytvářeli grotesky a crazy-komedie, ale také dílem, pod jehož bláznivou komikou jsou ukryty motivy vybízející k zamyšlení nad současnou kulturou, morálkou i pomíjivostí lidského konání. Při realizaci pak velký důraz položil jak na vtipné dialogy a situace, tak na výrazné herecké typy. Šéfa policejního oddělení C. G. Culpeppera ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro), policistu J. Algernona Hawthornea ztvárnil anglický herec Terry-Thomas. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

bloom 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu mám podobně osobní zážitek jako většina kolegů. SETKÁNÍ PRVNÍ: Byly mi tři roky a protože jsme se stěhovali, bydleli jsme u mých prarodičů. Zde jsem viděl v TV své první dva celovečerní filmy - Fantomase a To je ale bláznivý svět. Pamatoval jsem si na bělovlasého pána zavaleného psy, uječenou paní, která pořád křičela: "Sylvestře!" a jak ta paní na konci uklouzla po slupce od banánu. SETKÁNÍ DRUHÉ: V knize Ondřeje Suchého Exkurze do království grotesky se dočítám o filmu To je ale bláznivý svět, kde hrál Buster Keaton jednu ze svých posledních rolí: pumpaře. V dalších knihách na film narážím v souvislosti se Spencerem Tracym a Stanleym Kramerem. Jedná se prý o závodovou komedii v duchu němých grotesek. Dovídám se také, že ve filmu hraje britský komik Terry - Thomas, u nás známý z Velkého flámu. SETKÁNÍ TŘETÍ: O prázdninách 2006 se chystá ČT Bláznivej svět vysílat a já se začínám těšit. Odjíždím však na dovolenou, nastavuji si tedy video. Bohužel po návratu domů mě popadá vztek ČT, která prodloužila svůj přenos tenisu v neprospěch komediální lahůdky a posledních 45 minut mi chybí. SETKÁNÍ ČTVRTÉ: Konečně jsem to viděl celé. A musím říct, že jsem se skvěle bavil. Navíc máme jednu z mála šancí vidět v akci americké televizní komiky Phila Silverse (ten s kloboukem, kterému se potopí auto do řeky) a Sida Caesara (onen dentista, co uvízl v obchodě). Je tu taky Peter Falk v epizodní roli (toho mám taky rád) a jak píše DocBrown, je to typická komedie 60. let, čili tu máme Terryho-Thomase, který tehdy hrál snad ve všem. Ovšem Buster Keaton nikde, protože ČT vysílá director’s cut, ze kterého byl vystřižen, což je škoda. Navíc v této verzi se ozývá muzika, která rozhodně v šedesátých letech nevznikla, takže to moc s obrazem dohromady nejde. Každopádně skvělá komedie, při které vám těch 2,5 hodiny uteče jako voda. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega monolog to docela vystihl. Za sebe bych jenom dodal, že mě to připadalo ještě delší, ještě trapnější a ještě přeplácanější. Potenciál utopený v megalomanství. Proč tolik postav, proč tak zbrkle, proč naprosto bez vtipu. Vzpomenete si na jedinou povedenou scénu? A ten konec se žebříkem, za to bych zabíjel. Zmíním jen několik dobře obsazených postav v dabingu České televize (1993). ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Byly mi asi tři nebo čtyři roky, když mě moje roztržitá a trvale duchem nepřítomná matka instalovala před televizi, aby si mohla kamsi odběhnout. Náhodou na obrazovce neběžela žádná ušišlaná pohádka, reportáž o tovární výrobě ani kurz ruštiny. Viděl jsem šílený příběh o skupině rozumně vypadajících lidí, kteří se chovali jako blázni. Navzájem se pronásledovali, přetahovali a podráželi si nohy v cestě za společným finančním cílem a přestože všichni mluvili německy (byla to rakouská stanice ORF), výborně jsem se bavil. Právě tento film může prapůvodně za to, že jsem objevil svět crazy komedií a zatímco mí vrstevníci si cucali palec a blaženě hýkali u Dády Patrasové, já jsem vyžadoval další a další dávku tohoto žánru. Samozřejmě že vkus se časem tříbí a ne všechno, co se mi líbilo před čtvrt stoletím, se mi líbí i dnes. Bohužel musím říct, že kdybych sestavoval žebříček nejlepších crazy všech dob, Bláznivej svět by se mi nevešel ani do stovky. Stanley Kramer jednoduše nebyl komediální režisér. Třeba slavná scéna, kde hrozen účastníků závodu visí na rotujícím požárním žebříku a jeden po druhém padají s křikem dolů, má dodnes blíž ke katastrofickému filmu než ke grotesce. ;o) 60% ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mi připravil jedno z největších filmových zklamání. Když mi bylo asi šest let, tak jsem ho viděl v televizi, ale z nějakýho důvodu jsem ho nemoh dokoukat. Tehdy se mi hrozně moc líbil a já se od tý doby nemoh dočkat až ho někdy budou opakovat, abych zjistil jak to vlastně s tim velkým W dopadne. No tak teď jsem se dočkal a nestačil jsem divit. První dvě hodiny filmu jsou neskutečná, nevtipná, trapná, ubíjející nuda. Postavy, až na čestnou výjimku, anglickýho plukovníka, nesympatický, kraviny blekotající idioti. Nejvíc jsem trpěl, když se na scéně objevila ta nesnesitelná tchýně, tý jsem celou dobu přál, aby jí chytil nějakej vandrák, dlouze jí mučil a pak brutálně zmasakroval. V poslední půhodině se film docela rozjede, že mě to i začalo dost bavit, ale všechno opět zazdil debilní závěr, kdy postavy dostávají elektrický rány, který by zabily vola a v podstatě nic se jim nestane, nehledě na to jak hloupě celej ten film vlastně dopadne. Tříhodinová, bláznivá, udajně komedie, během který jsem se nezasmál ani jednou. Snad i ty dvě hvězdy jsou moc. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Na tuto komedii jsem se podíval, protože se u ní inspirovali tvůrci mého oblíbeného Milionového závodu. Ale vzhledem k tomu, kolik je tam - velmi jemně řečeno - hluchých míst, nemůžu dát víc než 3 hvězdičky. Měli to prostříhat o 100 minut, ne jen o 40. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (8)

  • Jonathan Winters v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Pri skúšobnom premietaní mal film dĺžku 210 minút. Stanley Kramer film pre premiéru zostrihal na 192 minút. Na Blu-ray bol uvedený v zreštaurovanej podobe v pôvodnom formáte 2,76:1 (Ultra Panavision) v dĺžke 159 minút. Criterion neskôr vydal 164-minútovú a rozšírenú 198-minútovú verziu. Kramerova žena potvrdila, že pôvodný strih mal viac ako 5 hodín. (sulaco)
  • Počas prestávky hrala vo foyer kina rádiová komunikácia medzi policajtmi z filmu. (sulaco)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama