Reklama

Reklama

To je ale bláznivý svět

  • Česko To je ale bláznivej svět (více)
Trailer
USA, 1963, 197 min (Director's Cut: 154 min)

Ukrytý balík peněz z nich udělal dravé šelmy. Po automobilové nehodě na dálnici se několik náhodných svědků seběhne kolem těžce zraněného muže. Smiler Grogan jim v posledních okamžicích svého života prozradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopáno velké množství dolarů. Nečekaný "dárek" svědkům pořádně zamotá hlavu. Nejenže se rozhodnou, že policii raději vše zatají, zároveň se každý z nich pokusí peníze získat na vlastní pěst. A tak začíná nikým nevyhlášený, dvě stě kilometrů dlouhý závod s dalšími soupeři, v němž téměř vše je dovoleno... Komedii natočil známý hollywoodský producent a režisér Stanley Kramer (Kdo seje vítr, Norimberský proces, Útěk v řetězech, Drsná Oklahoma, Domino). Jeho film je nejen pozoruhodným holdem filmařům, kteří v minulosti vytvářeli grotesky a crazy-komedie, ale také dílem, pod jehož bláznivou komikou jsou ukryty motivy vybízející k zamyšlení nad současnou kulturou, morálkou i pomíjivostí lidského konání. Při realizaci pak velký důraz položil jak na vtipné dialogy a situace, tak na výrazné herecké typy. Šéfa policejního oddělení C. G. Culpeppera ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro), policistu J. Algernona Hawthornea ztvárnil anglický herec Terry-Thomas. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Na tuto komedii jsem se podíval, protože se u ní inspirovali tvůrci mého oblíbeného Milionového závodu. Ale vzhledem k tomu, kolik je tam - velmi jemně řečeno - hluchých míst, nemůžu dát víc než 3 hvězdičky. Měli to prostříhat o 100 minut, ne jen o 40. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jako malej chlapec jsem se smál jako malej kluk :-D)) . . . S kumpánama v Brnisku - v neděli ráno - v Jadranu Panorama - na představení "S". Skoro čerstvý film, na tehdejší poměry. Tenkrát jsem poprvé viděl Spencera Tracyho. Sakryš, chtělo by se to vidět znovu. Řekl bych tak po třiatřiceti letech. :-) Asi bych pak jako velkej ještě tu pátou hvězdu přidal. Alibista už... Jinak je to ale fakt bláznivej film... Čtyři a aspoň půl za tu paměť... - - - P.S. Co teda dělají distributoři s takovým jasným kasákem, bůh suď... - - - Tak po těch letech - po víc jak třiceti - 5. úmora 2007 - igi viděl znovu - igi umořen smíchy... :o))) A v dobrém rozmaru dookrouhleno za pět... ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Jeden poklad a několik chtivých postaviček, jejichž počet se nám během filmu utěšeně rozrůstá. Závod o to, kdo dřív. Spousta povedených gagů, fórků a vtipných nápadů. Klasická komedie let šedesátých. Ke konci již bohužel příliš natahovaná snaha být stále vtipný a přetvořit každičkou situaci ve vtip, ač třeba méně povedený. Např.to houpání na hasičském stojanu, ty neustálé honičky v autech natočené před pohyblivým plátnem. Začíná to již nudit. A také ty černobílé postavičky, které již na konci nemají čím překvapit. Je to příjemná komedie, zasmál jsem se a tím splnila svůj účel, ale víckrát to již vidět nemusím. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl 3 a čtvrt hodiny dlouhou komedii a pevně doufám, že už i žádnou takovou neuvidím. Je pro mě naprostou záhadou, z jakého důvodu není stopáž filmu v rozmezí klasických 90-120 min. Zápletka sice postupně nasaje poměrně velké množství postav, ale je natolik plochá a přímočará, že tu prostě ty 3 hodiny není absolutně co dělat. Lokace se téměř nemění a divák tak sleduje pár minut několik určitých postav, ty mu následně zmizí z očí na dalších 15 minut, aby se pak k nim opět vrátil a zjistil, že jsou stále na tom samém místě a nikam se neposunuly. To je prostě nuda. Je tak bez debat, že by výrazně kratší stopáž celý film nakopla, dodala mu na dynamice a svižnosti. Nicméně by nevyřešila to, že většina gagů je trapná a postavy se z velké části chovají jako teatrální karikatury. O to víc pak těch 197 min bolí. 4/10 ()

Laurent

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem pouze posledních 30 min (proto žádné hvězdičky), v nichž jsem měl možnost vidět nemožné situace s NEvtipným humorem, debilistické chování veškerých postav, trapné kulisy, množství scén natočených v interiérech se zcela nepřirozeným nasvícením, nebo špatným pohyblivým plátnem, atd. V kontextu % ostatních filmů, bych tento viděl maximálně na 65%, já osobně bych dal **. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (8)

  • Kvůli zvuku kola z pochroumaného Thomasova vozu poslal Kramer zvukaře až na benzínovou pumpu do Palm Springs, aby tam nahrál skřípajîcí dveře pánské toalety. (Snorlax)
  • Úvodné titulky vytvoril slávny Saul Bass. (sulaco)
  • Počas prestávky hrala vo foyer kina rádiová komunikácia medzi policajtmi z filmu. (sulaco)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama