Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (174)

nineweh 

všechny recenze uživatele

Tennant a Sheen skvělí (hlavně Tennant se vyřádil), John Hamm taky k sežrání, ale další vedlejší postavy už tak moc úžasné nejsou, a seriál maličko shazuje i příliš vyprávěcího voice-overu (jakkoli miluju, že je Bůh žena, pořád v tom slyším Gaimana a nemůžu se zbavit dojmu, že si to měl namluvit sám). Využití hudby Queen absolutně dokonalé, ale opět platí - KNIHA BYLA LEPŠÍ. ()

Mauric 

všechny recenze uživatele

Vtipné, milé, chytré a dělající si srandu skoro ze všeho. David Tennant se do démona Crowleyho převtělil dokonale a pozorovat jeho vlnivé vykračování, procítěnou dikci a pohodovou lehkomyslnost je velké blaho. Připodělaný anděl Michaela Sheena mu zdatně sekunduje a jejich vztah funguje na jedničku. Jednotlivé scény jsou citlivě vypointované a na trapný vtip člověk čeká marně. Berlička v podobě hlasu vypravěče mi vůbec nevadila, ba naopak. Bez ní by byl děj přílišným vysvětlováním jednotlivými herci/scénami roztahaný, nebo by nebylo vysvětleno dostatek, aby divák pochopil, o co se jedná, a mohl si následující scénu řádně užít. Kniha je jednou z mých nejoblíbenějších, a tak jsem byl vůči seriálu dost skeptický. Britové ale umějí dělat věci s láskou. Určitě si seriál pustím někdy znovu. EDIT: Právě jsem si to celé pustil potřetí a stále se náramně bavil. Přidávám pátou hvězdičku. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než už tak výtečná předloha. Co dělalo knihu nápaditou nadpřirozenou komedií a satirou, je dodrženo nebo zvýrazněno, překombinované části jsou díky vizuálním hrátkám srozumitelnější a třeba finále, které mi při čtení přišlo trochu na sílu, je tady zručnou a svižnou třešničkou na dortu. Gaiman se navíc nebojí protěžovat dvojici Sheen-Tennant, protože dobře ví, že většina čtenářsky nezainteresovaných diváků dorazila právě kvůli nim. Díky za tuhle jednohubku, která suverénně ospravedlnila téměř dvouleté čekání. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Sheen s Tennantem jsou tak skvěle sehraní a excelují jak v hláškách, tak v akci, že ostatní linie mini série jsou jen doplňkem k hlavní dvojce (a trable čarodějnice a lovce jsou až trochu trapné). Zatímco Pratchett kompletující knihu se držel příběhu, Gaimanova TV verze je naplněna přebujelými odbočkami, které sice děj moc neposouvají, ale přispívají k feel-good pocitu ze sledování (začátek třetího dílu). ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Uff. Vzdycky jsem si myslel, ze zpracovat Pratchetta do vizualni podoby je pri zachovani kvality nemozne (protoze ty vtipy jsou proste PODSTATNE lepsi kdyz je ctete z papiru) a tohle je zel bohu dukaz. Svet, postavy a ostatne cely koncept je samozrejme bozsky a v ramci moznosti se to povedlo prenest solidne. Bohuzel je to cele obrovsky uspechane a tomu kdo to tocil zjevne chybela vize. Vetsine momentu, kterym bych se v knize smal a povazoval je za uzasne vtipne, jsem se na obrazovce nesmal skoro vubec. Vetsina napadu, ktere by v knize byly naprosto genialni, zde pusobi jen jako promarneny potencial a jsou tak akorat na pokrceni rameny. Serial by potreboval byt minimalne dvakrat delsi, aby dobre fungoval, protoze diky brutalne osekanemu scenari nema polovina postav v podstate co hrat a na hercich je videt, ze se citi casto jako figurky v nejakem divnem loutkovem predstaveni (nejpalcivejsi je v tomto ohledu Mireille Enos a jeji War). Vsechny ostatni postavy krome ustredni dvojice angel/demon jsou naprosta bida a to vcetne, pro dej, velmi dulezitych postav. I kdyz buhvi, ono to nakonec mozna ani neni scenarem, ale strihem, ktery je i v konverzacnich scenach naprosto straslivy a nesmyslne usekavani zaberu ke konci vety je joke specielne v poslednich dvou dilech. Jakoby strihac dostal pokyn or rezisera, ze musi usetrit alespon 1-2 sekundy v kazde scene. Kapitolou samou pro sebe jsou pak vsechny dalsi remelsne chyby a nedodelky, pocinaje tim, ze polovina hercu je mluvena nekym jinym a jejich hlasy zni polovinu casu jak kdyby mluvili v male koupelne (Anathema je zdaleka nejhorsi) a konce specialnimi triky, ktere do zaberu casto vubec nesedi a je zjevne, ze je postavy "nevidi" (protoze herci hraji pred zelenym pozadim). Ve vysledku to vypada, ze pres zjevne velky rozpocet, si Amazon Original ukousl vetsi sousto, nez byl schopen spolknout. Z latky, ktera ma na platne potencial byt stejne legendarni jako Monty Python nebo prinejmensim Jistě, pane ministře, tak zbyl jen lehky nadprumer. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Když se v restauraci setkávají čtyři jezdci, Smrt hraje vědomostní hru. V žebříčku nejlepších skóre Smrt zaujímá každé místo kromě prvního, to drží Terry Pratchett. (jandastlouky)
  • Dej druhej série už nevychádza z pôvodnej knižnej predlohy, ale je nový. Slúži na preklenutie dejovej linky medzi príbehom pôvodnej knihy a nevydaným námetom knižného pokračovania. (Mandragor)
  • Na začátku ve scéně, kdy se děti baví o mimozemšťanech, jedno z nich pronese: „Exterminate!“ Což je hláška mimozemšťanů Daleků ze seriálu Pán času (od r. 2005). (Nathaniell)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama