Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 5

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 5

Recenze (654)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že jakýkoliv plac pro obživlé prehistorické ještěry kdekoliv na světě hned lehne popelem? To by ale pak nebylo na co jít do kina, že.  Potěšilo mě obsazení zásadních herců ze všech předchozích dílů. Nicméně mi zde chyběl ten pěkný temný napnelismus, jež by u mě způsobil kýženou cukatůru v podobě roztřeseného hrníčku s ovocným čajem v mých dlaních, případně obavu z nutné návštěvy latríny. Rovněž jsem se těšila na zásadnější roli Blue. Její štěk na začátku a na konci mě docela zklamal. Takže pokud někoho nenapadne natočit ještě další pokračování, vnímám tento díl jako takový příjemný, lehký, rozlučkový večerníček pro batolata. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica ma potešila, nielen návratom tých, na ktorých sme čakali tak dlho. Stále sa menia lokácie, akčné scény sú síce prehnané, ale pomerne originálne poňaté, kto by bol kedy povedal, že v tomto fikčnom svete uvidíme scény ako z Bourne Ultimatum. Druhá polovica je už ale iba variáciou na všetko, čo sme v Jurskom svete a parku videli a je to variácia naplňujúca pojem varenie z vody. Nečaká nás žiadne ohurujúce finále, proste furt sa niekde objaví praveké monštrum a málo uveriteľným spôsobom ho postavy eliminujú. Ak vás tieto pasáže budú otravovať, tak vedzte, že sa pri nich aspoň stále budete pozerať aj na Neilla, Dern a Goldbluma, takže to v pohode prežijete. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Dlouho se nedaří udržet tempo na déle než jednu scénu a s výjimkou překvapivě velkolepých a několikrát gradovaných nesnází na Maltě se do děje nedá ponořit. Na každý krásný záběr připadne hloupá replika nebo přehnaný logický skok. Pochopit se to dá snad jen vzhledem k žánrovému ústupu k jistotě. Trevorrow znovu variuje vlastní Jurský svět i prapůvodní park a kormidluje v klasických vodách dobrodružné naháněčky okořeněné megalomanským lidským protivníkem. Možná proto se mi tak líbil přepálený, kontroverzní, ale zároveň dokonale jinaký Zánik říše. Nadvláda se vrací k modelu atrakce, která si splní svoje, ukáže přesně ty ještěry, na které divák čeká, spojí osudy postav, u kterých chceme, aby se potkaly - a překvapivě to i tentokrát o ten nejtěsnější chlup stačí. Jakmile se nasadí k snad hodinovému finiši, je konečně všechno na svém místě a dostávám pocit uzavření nové trilogie i kompletní hexalogie. A to je koneckonců to, pro co jsem přišel v první i poslední řadě. 70% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Moderní kovboj Chris Pratt, ekoteroristka Bryce Dallas Howard a adoptovaný/unesený klon Isabella Sermon se setkávají se starší jurskou generací, jež udávala směr první trilogii. Kooperace nových hrdinů se Samem Neillem, Laurou Dern a na hraně sebeparodie se pohybujícím Jeffem Goldblumem měla být největším tahákem filmu – a skutečně jím je, neboť jinak snímek nic moc nového nenabízí. V duchu deváté epizody Hvězdných válek se jedná o nekončící zavalování diváka nostalgií a scénami, který by „tam měly být“, ale dohromady nic zásadního nepřinášejí. Naklonovaná dívka Maisie hledá své místo ve světě a není si jistá, co může považovat za vlastní identitu. Lidé po celém světě se musejí přizpůsobit dinosaurům, kteří byli na konci předchozího dílu vypuštění do světa. Další iterace roztržitého vizionáře Steva Jobse je od první minuty zjevným padouchem, přesto se o něm nedozvíme nic, co by stálo za pozornost. A tak dále. Navzdory masivní stopáži se vinou velkého množství postav nestihne odehrát nic nad rámec povinných blockbusterových atrakcí, jež však kvůli své rutinnosti neudělají nic jiného, než že prostě na chvíli zabaví. Ačkoli tedy hlavně kritizuji a na ploše dvou odstavců nadužívám slovo „nic“, nejde o do očí bijící průšvih – spíš jen o zbytečné pokračování, které nemá co říct. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 20% | Colin Trevorrow pro mě úspěšně zprznil celou legacy trilogii na jeden z mých nejoblíbenějších filmů, kdy zpětně ani moc nechápu, že mi to napoprvé až tak nevadilo a doufal jsem v něco víc. První Jurský Svět měl aspoň sem tam nějaký dobrý nápad, komentář nebo se přinejmenším držel stanoveného tématu, což se o scénáristické zvrácenosti v podobně Zániku Říše nebo neoriginální a zbytečné Nadvládě, vůbec nedá říct. A hrozně mě mrzí, že zrovna pokračování JP se dočkalo takhle hloupého blockbusterového podání. Pokud někdo stojí o více jak hodinový hejt, podívejte se na Geekec #59 a já se rozloučím slovy Jeffa Goldbluma - "Jurassic World? Not a fan." ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Hlavní výtvarník John Nolan uvedl, že největší výzvou bylo vytvoření animatronického modelu Giganotosaura. Podle předpokladů to mělo trvat šest měsíců, jeho tým měl však na dokončení pouze čtyři. (PaTeXx)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 265 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Pri príchode do ústredia spoločnosti Biosyn je povedané, že pracovníkom nehrozí nebezpečenstvo zo strany dinosaurov, nakoľko ľudia pohybujú podzemnými tunelmi. Avšak v priebehu filmu sa dozvieme, že tunely nie sú izolované od okolitého sveta a že dinosaury do nich môžu prenikať a aj prenikajú, čo vedie k niekoľkým stretom. Inými slovami, celý komplex nebol nikdy bezpečný a zakaždým, keď niekto otvoril dvere, mohol naňho skočiť dinosaurus. (ČSFD)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama