Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Recenze uživatele HellFire k tomuto seriálu (10)

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) 

Vůbec neřeším, jestli je nebo není seriál věrný předloze nebo vizi Tolkiena (filmy Jacksona taky miluji, i když o předloze nevím vůbec nic a knížky rozhodně nebudu nikdy číst), ale hodnotím ho pouze a jenom podle toho, jestli je zajímavý. V tomhle případě jde o ten typ seriálu, který si můžete pustit na pozadí a občas nakouknout, když se děje něco moc zajímavého, aniž by vám cokoliv podstatného uniklo. Postavy jsou až na výjimky nezajímavé a nesympatické, dialogy prkenné a vizuál ani hudba neoslní. Amazon se nezapomněl na každém kroku chlubit tím, že produkce stála přes 1 miliardu doláčů (první sezóna údajně schramstla 462 milionů USD) a můžeme se „těšit“ na elfy, trpaslíky a lidi jiné barvy pleti, ale po cestě se jaksi zapomnělo na fanoušky a hlavně na poctivou filmařinu. Celé je to strojené, mdlé, bez tvůrčí vize, moc se to ukájí snahou o osudovost a přitom tomu chybí to hlavní – srdce. Když přivřu všechny tři oči, je to průměr. Mimochodem, nemůžu se zbavit pocitu, že Amazon přidal do seriálu Harfooty jen pro, to že připomínají hobity. Kdyby vystřihl všechny jejich scény, vůbec nic by se tím nezměnilo. ()

Série 1 (2022) (S01) 

Velmi průměrný až podprůměrný úvod nejdražšího seriálu své doby. K čemu je mi líbivý vizuál, když scénář napsala banda nováčků a při sledování mám tendenci se spíš smát? Děj ani postavy nefungují na základní úrovni a je jedno, jestli má seriál slavnou předlohu nebo nikoliv. Tohle je prostě mimo. ()

Stín minulosti (2022) (S01E01) 

Začátek první epizody má samozřejmě odkazovat na úvodní řeč Galadriel z Jacksonovi verze Pána prstenů, nová Galadriel ale bohužel nesahá Cate Blanchett ani po kotníky, co se hlasového podání týče. Scénáristé se pokouší vtáhnout diváka do děje rádoby povznášejícím dialogem o tom, proč proč kámen klesá ke dnu, ale loď pluje na vodě a já začal tušit, že tohle bude spíše komedie, než drama. Pak přišel explodující orel a všechno bylo vysvětleno. Podivnými monology jako “This place is so evil, our torches give off no warmth“ (co to má sakra znamenat?) se to tady jen hemží a Galadriel je, stejně jako Rey z nových Star Wars, Marry Sue. všechno ví, všechno zná, vždy má pravdu, nemá žádné slabiny a tak se nemůže ani nijak dál posouvat (při sledování souboje s trolem jsem se zasmál pěkně od srdce, celé je to natočeno tak, že Galadriel je totální boss a nehrozí jí žádné nebezpečí; dokonce dostaneme typický záběr, kdy Galadriel podřízne trola a dívá se při tom drsně do kamery, aniž by dávala pozor, jestli ji třeba při pádu nesekne drápem nebo ji nezalehne; její společníci jsou totálně k ničemu, jen postávají kolem a nechají se pozabíjet, tomu říkám stateční elfští bojovníci). Jenom s tím rozdílem, že na rozdíl od Rey má Galadriel jeden výraz pro všechno. Hodně mi v tomhle směru připomínala Brie Larson jako Captain Marvel. Že scénáristé neumí pracovat se základním pravidlem „Show, don't tell“ už dnes považuji za standard. Ano, vypadá to pěkně, ale k čemu to pozlátko, když je to uvnitř shnilé? Mimochodem, že si Amazon potřeboval splnit kvótu a obsadil do mnoha rolí herce jiné pleti je mi jako ne-fanouškovi Tolkiena celkem jedno, i když je to jako kdyby hráli černoši ve westernech. Jednoduše to nedává smysl. Abych to shrnul, první epizoda není vyloženě špatná, ale zároveň zrovna nenadchne. Dobré momenty sráží na kolena scény s Galadriel, u kterých sem se prostě nemohl nesmát. ()

Na moři (2022) (S01E02) 

Celé je to takové pomalé, utahané a místy divně nedomyšlené. Elfové jdou kdo ví jak daleko na audienci k trpaslíkům a vypadá to, že si jenom odskočili za roh do obchod. Mají na sobě stejné oblečení, které nosí doma a s sebou vůbec nic! Jak dlouho jim cesta trvala? Dvě hodiny? Dna dny? Dva týdny? Tvůrci nám jen ukáží, že je to na mapě tak a tak daleko, ale jako divák nemám představu o vzdálenostech. Mág, co spadl z nebe se místy chová jako neandrtálec a vůbec celá interakce mezi ním a tou pidi holkou je cringe. A pak tu máme první černou trpaslici. Už jste někdy viděli, že by člověk žijící na místě, kde nesvítí slunce, měl černou kůži? Logicky to nedává smysl, ale Amazon potřeboval naplnit kvótu, aby se navíc mohl chlubit, že v seriálu uvidíme první trpaslici černé pleti. Galadriel (stejně jako ten černý elf) je pořád prkenná, má jeden výraz v každé situaci. V akčnějších scénách je střih hodně rychlý a zmatečný – mám z toho pocit, že se snaží kompenzovat nedostatky. Seriál jako takový (jakožto prequel) samozřejmě trpí absencí napětí ve scénách, jako je ta na moři, kde sledujeme, jestli se Galadriel utopí nebo ne. Jasně že ne, když hraje v Pánovi prstenů. Tudíž musí přežít. Mimochodem, kde má Galadriel ukrytou dýku, když nejde v žádné scéně vidět, aby se najednou vynořila, když ji potřebuje? ()

Adar (2022) (S01E03) 

Chtělo by to přestat rýpat se v nedůležitých věcech a zapracovat na tempu. A dialozích, které zní prkenně, naučeně a nepřirozeně. Jako když čtete strojový překlad. V téhle epizodě má mátl taky střih, když v úvodu sledujeme příjezd Galadriel a muže z voru (ne, nepamatuju si jeho jméno) na ostrov jejích zachránců, pak předstoupení před královnu (kde se Galadriel chová jako největší spratek) a najednou střih – jsme na lodi, která pluje kdo ví kam a já netuším, jestli sleduji nějakou scénu z minulosti nebo současnosti. Prostě by to chtělo po všech stránkách zdokonalit. Snad druhá série bude lepší, ale obávám se, že ji neuvidím, protože předchozí dva díly jednoduše neukázaly nic nadprůměrného a zatím to vypadá, že se z průměru horko těžko seriál vyhrabe. Btw všimli jste si, že orkům vadí slunce, jen když to vyžaduje scénář? :) A proč se musí Galadriel chovat tak povýšeně ke svým zachráncům? Rád bych doufal, že je to předzvěst změny, ale bojím se, že scénáristé takhle nepřemýšlejí. O schopnostech scénáristů mě vůbec nepřesvědčují scény jako tak, kdy mág dojde do vesnice pidilidí, kde z batohu holky vytáhne mapu se souhvězdím a začne ji studovat. Pochopil bych, že dokáže vesnici najít podle ohně, ale jak sakra věděl, že má holčina v batohu tu mapu??? To jsou tvůrci tak neschopní, aby nám ukázali, že holčinu z povzdáli pozoroval, jak si mapu schovává? Navíc je tak blbý, že mapu nad ohněm zapálí a není schopný oheň zdusit. WTF? ()

Velká vlna (2022) (S01E04) 

Ok, může mi někdo vysvětlit, jak se elfům s pomocí trpaslíků podařilo postavit skoro celou výheň za pár dnů? Když to přeženu, tak za 14 dnů. Alespoň tolik času podle událostí vyobrazených v předchozích epizodách uběhlo. Ale to můžu jen hádat, protože tvůrci se neobtěžují to nijak vysvětlit. Už jen příprava materiálu a organizace práce by zabrala měsíc. Ve 4. epizodě sem si taky naplno uvědomil, že herečka, která hraje Galadriel, je opravdu strašné poleno a neumí ani pořádně prodat své repliky. Na to, kolik peněz Amazon utratil, si nedal moc práce s hledáním těch správných herců. A vůbec celý seriál má takové tempo, že je ideální ke sledování při vaření nebo praní. Stačí poslouchat a občas se podívat, když se děje něco extra zajímavého. Takových chvilek je poskrovnu. Tahle epizoda má jeden z dosud nejzajímavějších, ale zároveň nejpitomějších momentů, kdy Galadriel otočí o sto osmdesát stupňů a najednou se z ní a královny stanou BFF. ()

Odchody (2022) (S01E05) 

Dialogy a scénky dostávají čím dál větší hloubku – sarkasmus. Očekávám, že na poli producentském dojde k velkým změnám, pokud mají další série uspět. Tohle je strašně pomalééééééééééééééééééééé a utahanééééééééééééééééé. Děj se plouží jako slimák na suchu. A k čemu byla celá ta fraška okolo Isildura, když se stejně vrátil na palubu lodi? A jaký význam mělo vyhazování lodí do povětří, když borci stejně vypluli na jiných lodích? Takhle se prosím natahuje děj. Neschopnost scénáristů je udivující. ()

Udûn (2022) (S01E06) 

Už mě nebaví psát pořád ty samé výtky pořád dokola :D. Každopádně v tomhle díle jsme si uvědomil, že je mi fuk, jestli někdo z hlavních postav zemře, protože mě jejich osud nezajímá. Dalším kiksem byl příjezd slovutné Galadriel a „její“ armády do vesnice, kde zachránili pár lidí proti útoku skřetů. MŮŽE MI NĚKDO VYSVĚTLIT, JAK SE VŮBEC DOZVĚDĚLI, ŽE TAM NĚJACÍ ORKOVÉ JSOU? Kdo jim to řekl? Krom toho ve vesnici je totální tma a jezdci už jedou za plného denního světla. A jak sakra Sauron věděl, kudy má jet tím VELKÝM lesem, aby nadjel padouchovi a překvapil ho? Nevěděl, jen scénáristé jsou líní a nedokáží vymyslet nic lepšího. A co orkové? Už jim nevadí, když bojují na denním světle, když svítí slunce? Na to se jaksi pozapomnělo. Stejně jako se nebyl nikdo schopný přesvědčit, že nezískali od orků ten zlomený meč, nýbrž to byl pouhá léčka, i když to mělo být to první, co měla Galadriel udělat. ()

Oko (2022) (S01E07) 

Cringe fest pokračuje :D. ()

Slitina (2022) (S01E08) 

Rings of Power TRPÍ vyloženě amatérsky napsaným scénářem, který seriál potápí na dno. Legendární kovář Celebrimbor, který své řemeslo provozuje tisíce let neví, že může mithril zkombinovat s jiným materiálem, aby posílil jeho vlastnosti? Yeah, right. A když mu Sauron tuhle možnost navrhne, tak ji prezentuje jako DAR! Až takhle fikaný a mazaný je Sauron. Takovým způsobem se pokouší ovládat ostatní. Výsměch. Vůbec veškeré dění okolo přípravy a vytváření prstenů je doprovázeno velmi úsměvnými scénkami a dialogy. Rings of Power se určitě zapíše do dějin z pozice jednoho z nejvysmívanějších seriálů všech dob. Tahle show byla jako stvořena pro internetové trolly. Ještě dementnější je rozřešení záhady jménem Halbrand. Galadriel ho začne až teď v posledním díle podezřívat, že není tím, za koho se vydává? Doteď jsme dostali jen drobné náznaky toho, že je vůči němu skeptická, ale dosavadní build-up byl prakticky nulový. Zcela bezprecedentní byl ale krok Galadriel, která zjistí, že Sauron je Sauron a nikomu nic neřekne. V ten moment jsem šel do kolen. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Akční Citadela se dočká další řady

Akční Citadela se dočká další řady

26.05.2023

Amazon opět zatřásl svými bezednými měšci na peníze a potvrdil dříve avizovanou druhou sérii akčního seriálu Citadela. Projekt, který měl poměrně komplikovanou cestu na obrazovky a několikrát změnil… (více)

Reklama

Reklama