Reklama

Reklama

Arctic: Ledové peklo

  • Island Arctic (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky dlouhou pouť s nejistým koncem… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (425)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Filmy s jedním hercem (a pár komparzisty) jsou příjemným odpočinkem od stereotypu a jednou za čas se je rozhodně vyplatí vyhledat. Moc jich sice není a většinou jde právě o survival tématiku, ale hlavní hrdina si tam rozhodně neodpočine a je to velmi fresh podívaná. Hned jsem si vzpomněl na All Is Lost s Redfordem. Mads v klidu utáhne celý film, je tam několik silných momentů a vlastně ani nemám, co bych vytkl. Snad jen ten konec aspoň o pár vteřin natáhnout, působilo to trochu rušivě. Jinak slušná nízkorozpočtová jednohubka v krásném, leč smrtícím prostředí. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Chvíli působil "Arctic" skutečně nadějně. Tu mi asocioval "127 hodin" (způsob vyprávění), tam zase "Věc" (jednoduchá, tísnivá hudba). Pak ale hlavního hrdinu napadla největší a zároveň nejhumánnější hovadina jeho života, čímž mi totálně rozboural celý zbytek filmu. U rodiny a přátel bych udělala to samé, ale u naprosto cizího člověka? Nope. Škoda, protože být film sobečtější, nebála bych se ho nazvat jedním z nejsugestivnějších survival filmů vůbec. Po dlouhém rozmýšlení zaokrouhluji dolů. Zatímco např. v "Na ostří nože" funguje finální snaha o záchranu kolegy naprosto bravurně, v "Arcticu" nefunguje vůbec. Ztrátou samoty ztrácí film kouzlo a závěr je katastrofa. 3,5*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Režisér síce nemá toho na konte veľa, ale je tu cítiť kvalita. Páčila sa mi hlavne audio stopa a jej nadväznosť na príbeh. Navyše aj napriek tomu, že tu celkovo vystupuje jeden a pol človeka tu žiadna nuda nehrozí. Človek keď bojuje o život, tak dokáže veľké veci... Survival síce nebol tak emočne silný ako napr. Pád do ticha (2003), ale spokojnosť aj tak. Samozrejme nedá mi nespomenúť môjho obľúbeného herca - Mads Mikkelsen, ako obyčajne perfektný. Veľká spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Není nic před ani potom, divák je jednoduše vhozen do ledového pekla, ve kterém s bezejmenným pilotem bojuje o život. Společně s ním objevuje jinak neviditelnou hranici lidských možností, fyzických i morálních a dochází na rozcestí, na kterém jsou dvě cesty...pokračovat dál, nebo vše vzdát. Lidský instinkt přežití i nutnost pomoci bližnímu svému tady a teď, v klasicky precizní severské režii, která u mě drží tuto filmovou jednohubku v nadprůměru. [Kino Citadela - Litvínov] ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak nám venku naflákalo hafol sněhu a já dostal chuť na nějaký filmy se sněhovou scenérií. Hlavním tahákem filmu pro mě byl Mads Mikkelsen, kterej mě zatím v žádným ze svých filmů nezklamal. Možná je to i tím, že má čuch na dobrý filmy a svoje role si pečlivě vybírá. Já mám tyhle survivaly celkem rád a tenhle má fakt hodně velkej trumf v podobě M. Mikkelsena. Někomu může přijít snímek pomalej a nudnej ale já jsem se nenudil. A kdo má Mikkelsena rád ten se nudit nebude taky. Je to taková One Man Show. Škoda jen, že film nemá na konci větší koule a vytasí se s Happy endem. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Konvenční pomalý survival, kde Mads Mikkelsen přežije pád letadla za severním polárním kruhem a dělá vše pro to, aby se dostal zpět do civilizace. Téměř žádné dialogy, jen čisté herectví - před Mikkelsenem smekám, na jeho výkonu a mimice celý film stojí. Děj ovšem nenabízí nic moc nového, co bychom už neviděli v jiných žánrově podobných filmech, a tak nějak tuším, že mnoho diváků bude časem Arctic popisovat jako ten film, kde Mads táhne sáně. Po zhlédnutí jsem se cítil stejně vyčerpaný jako hlavní hrdina. [Sitges 2018] ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(35%) ARCTIC je takové to klasické Survival, kdy hlavní hrdina bojuje v tvrdých podmínkách o přežití. Takových filmů bylo natočeno dost a musím říci, že o něco kvalitnější. Rozhodně nemůžu na tomto snímku nic výrazného kritizovat, ale nic nového mi to nepřineslo a nenašel jsem tam ani moc napínavých scén, které by stály za to. Hlavní herec filmu Mads Mikkelsen se posouvá z jeho útočiště (havarovaného letadla) dál a dál. Na jeho stanoviště havaruje vrtulník, ve kterém přežije jedna žena, o kterou se bude Mikkelsen starat a svou veškerou silou vůle jí bude všude na cestách brát s sebou. Takže v tomto směru působí hlavní hrdina jako dobrák co nemyslí jen na sebe. Ale to je asi tak všechno, nic významného se ve filmu neděje. Máme tu krátkou scénu s medvědem, ale ani ta mě moc nebavila. Občas se Mads trochu zapotí, lehce zraní atd – ale to je tak vše. Závěr je takový klasický, rychlý a nezáživný. Ani moc emocí nefunguje. Divím se, že je to hodnocením na CSFD v červených barvách. Ale to je každého věc, já vždy hodnotím dle sebe. No, takže docela značný podprůměr a ty slabší 2* jsou opravdu adekvátní. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Naprosto (režijně) (z)tuh(l)é. Ovšem dobrou zprávou je, že Mads Mikkelsen horkým čajem rozhýbal svůj herecký aparát a přežívá pobyt v islandských horách (kde natáčecí štáb rozbil svůj tábor) celkem schopně. Mnohdy až moc, takže to (nechtěně) připomíná vtipy o Chucku Norrisovi a jeho mimořádných schopnostech. Dobrá, dalo se to se zkřehlými prsty i akceptovat, jen filmu nelze odpustit absenci kvalitních scén, respektive patřičně kvalitně zrežírovaných scén. Jsou zde dvě scény, které se mohly vyšvihnout přes průměr, ale ani těm se to nepovedlo. Helikoptéra z úvodu určitě nemohla nikoho přesvědčit, že se hrdina dočká tak brzké záchrany, helikoptéra se záhy komicky řítí k zemi, druhý moment je ještě debilnější, neb hrdina musí vyštvat (světlicí) polárního medvěda, jenž se dožaduje vstupu do dočasné skrýše. A zbytek scén spadá do průměru, jsou vesměs nevýrazně podané a natočené. Je naprosto znát, že režisér Joe Penna nemá z celovečerních filmů načerpané zkušenosti, neboť jeho dosavadní tvorba čítá samé krátkometrážní snímky, své zastoupení má i TyTrubko tvorba, takže jeho režie ničím nenadchne a neuchvátí a měl veliké štěstí, že do toho chladu a mrazu mu vlezl bourák Mikkelsen, který se ohání ve sněhu a potýká se s nepřízní osudu s bravurou sobě vlastní. A ani toho moc nenamluví, společnost mu dělá mladá žena zachráněná z havarované helikoptéry, která ale na tom není zdravotně nejlépe, a většinu času proleží či prospí na provizorním lůžku, tudíž jsou ke slyšení převážně monology z jeho úst. Je obdivuhodné, když si herec hrábne na dno svých sil v extrémních (natáčecích) podmínkách, tentokrát však to zdecimování hrdiny mělo místy nevzrušivý až nezajímavý průběh, ten se navíc živil jen rybami a nejednou vykazoval až moc zdatnou fyzickou kondici. Mínusem je pro mě i chybějící údaj o délce jeho pobytu. A v podstatě ani není nic známo o hrdinovi samotném. V přehršli survival fláků se tenhle vesměs televizně pojatý a málo atraktivně vyživený (v kinech) ztratí. Mikkelsen jej hodně spasil. 6/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Jen bílé pustiny, lhostejné... jen skály a smrt... Bylo by hřejivé, nádherné, být sobec a zmrd." 7 a půl hodiny dlouhý film... !!! Můj rekord. Přitom jsem zhlédnul nonstop, bez jakékoli pauzy na oddych! Několikrát jsem to už chtěl vzdát a vypnout to (se). Nevěřil jsem, že to dám, ale musel jsem pokračovat, protože jiná možnost nebyla. Bylo by to jasných pět hvězd na nočním arktickém nebi nad nekonečnými lhostejnými horami a neposkvrněnými bílými pláněmi, bohužel pátou hvězdu rozsekal na cucky rotor pohádkového vrtulníku. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Na charismatického Madse se vždy doubře kouká, takže i devadesát minut toho, jak tahá saně po ledové pustině, je vlastně docela fajn, ale objektivně filmu schází přesah, hluboká myšlenka, poselství. Hrdina si fyzicky sáhne na dno, ale do jeho psychologie/postojů moc nevidíme. V jedné chvíli musí udělat morální rozhodnutí, ale připadalo mi, že film si to dost ulehčil. A opět, i když jde ve filmu o život, o postavách nevíme dost na to, aby nám na nich záleželo. To už mám stokrát radši Toma Hankse teatrálně plačícího nad uplavanou mičudou... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No čo už v tomto snehovom survival subžánri vymyslieť, že. Vlkov, ľadové medvede, nejaké nečakané priepasti v horách, možno problematický parťák, či niekto, koho treba zachrániť. No nakoniec je toho dosť, čo sa dá vymyslieť, ale častokrát to máme naservírované v jednom filme, aby sa to natiahlo aspoň na tú hodinu a pol. Väčšina z týchto vecí je aj v Arctic, ale tvorcovia dobre vedia, že tou základnou pridanou hodnotou pre divákov a najmä diváčky je Mads Mikkelsen. Keďže som to videl doma, tak za tri, po kine by som asi neváhal s vyšším hodnotením. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Těžce minimalistická survivor záležitost, která se snaží kráčet spíše v mezích co nejvyšší reálnosti, než aby se pokoušela o jakousi umělou dramatizaci. Žádné velké vzrušení tedy rozhodně nečekejte a nebýt vždy úžasného Mikkelsena, tak bych snad i okusil trošku té nudy. Nejvíce z celého děje mě zřejmě zarmoutilo to, že si Mikkelsen během celé stopáže nezašpásoval s tou polomrtvou Japonskou, samozřejmě čistě z důvodu oboustranného zahřátí se. Celkově těžký průměr. Existuje celá řada lepších filmů s danou tématikou. Slabší 3 kousky. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Silné survival drama o lidské houževnatosti, odhodlání a síle přežít za každou cenu, jemuž vládnou Mikkelsen svým stoprocentním výkonem a scénář svou schopností využít na pohled beznadějnou situaci, nehostinnost arktického prostředí a úsporné rekvizity na maximum. Konzistentně stupňované napětí a postupné přitvrzování podmínek, jimž musí heroicky schopný, vytrvalý a po všech stránkách kladný hlavní hrdina čelit, dokáže upoutat od začátku do konce, byť se kvůli tomu snímek párkrát ocitne na hranici nevěrohodnosti. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Tohle je herectví, minimum mluvy, ale jen mimika a umění hrát.. smekám a tleskám Madsovi, je to skutečně pan herec.. nečekejte prskání a plazení jako v Revenantovi... výborné... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Arctic" podľa mňa nakoniec celkom funguje. Je super vidieť, že sa dá urobiť aj film, ktorý skoro vôbec nemá žiadne slová a dokáže len vizuálnymi metódami pracovať. Pôvodne som si myslel, že to bude len o jednom hercovi - Madsovi Mikkelsenovi, no nakoniec bude mať ešte aj spoločnosť. A je potrebné sa vydať na cestou za neistou budúcnosťou. Ale znemná určite väčšiu dávku istotu ako ostať na mieste. Film má nápad, má dobrého hlavného hrdinu, ktorý dokáže svoju rolu predať. Ale je pravda, že je to jednoduché zadanie a s realizáciou, ktorá moc riskovania neponúka. Sú tu možno 2 scénky, ktoré predstavujú nejaký skutočný risk (pokiaľ teda nepočítame posledné 2 minúty). Ale je pravda, že ten koniec je skutočne silný. A v jednom momente som si skutočne myslel, že to dopadne tak ako to film naznačuje. Ako survival film to funguje, vyzerá to dobre, má to atmosféru, no reálne by som sa nebránil tomu, keby film predstavoval možno o niečo väčšie riziko. Ale som spokojný. Nenudil som sa a Mads Mikkelsen do toho dal absolútne všetko. Na zhliadnutie určite môžem odporúčať. Hodnotenie: B+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mikkelsen a ledová pustina. Jak málo někdy stačí k dobrému filmu. Už cirka první půlhodinka, kde sledujeme pouze rutinu přeživšího, je skvělá a jako vyznavač ticha jsem nemohl být spokojenější. Jakmile se zjeví helikoptéra, je jasné, že pohodové přežívání v pustině se chýlí ke konci a brzy také na řadu přichází road movie se zraněnou pilotkou na saních. Objeví se i Méďa Béďa, ale thriller z toho nebude. K vyčerpání a beznaději stačí mráz, omrzliny, pády do propastí a další veselé trampoty amatérského polárníka. A za závěr jsem na rozdíl od zlomyslného Enšpígla rád. V hodnocení se ale shodneme. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Syrový dobrodružný survival s Madsem Mikkelsenem v nehostinné arktické pustině. Zadání bylo sice splněno, ale asi jsem čekal víc. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem. Daleko větší survival drama jsem prožíval já v kině, protože takhle čurat se mi snad ještě nikdy nechtělo... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja som spokojná. A keďže je to Pennov prvý celovečerný film, tak aj on môže byť spokojný. Je to dostatočne zaujímavé, vôbec to nenudí, herecky veľmi slušné a teplota neustále hlboko pod nulou. ()

Reklama

Reklama