Reklama

Reklama

Zrádci

(seriál)
  • angličtina Rats (festivalový název)
Trailer
Česko / Polsko, 2020, 6 h 46 min (Minutáž: 66–71 min)

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Douba

Hrají:

Cyril Dobrý, Lenka Krobotová, Miloslav Pecháček, Martin Havelka, Hoang Anh Doan, David Novotný, Igor Bareš, Magdaléna Borová, Anežka Novotná, Petr Franěk (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (7)

Zrádci (2020) 

Být drogovým dealerem a zároveň policejním informátorem není zrovna záviděníhodná kombinace. Cyril Dobrý coby lehce arogantní mladík z česko-vietnamské drogové party, který se ocitne mezi dvěma mlýnskými kameny, by o tom mohl vyprávět. Zatím spíš silácky mele do kamery, jak nemalý význam drogy mají, zatímco nám tvůrci postupně představují další hráče. Především ty z protidrogového oddělení. A pak se to začne zvrtávat. Režisér Viktor Tauš (a jeho tým) kašle na ustálené televizní zvyklosti a jde si svou vlastní cestou. Volí zcizovací prvky, sází na kontrasty, nebojí se nepříjemných pohledů a situací. Je to herecky velmi slušné, obrazově pestré, divně osobité, na naše poměry odvážné. Dějově ale poněkud protahované. Dění sledujeme pohledem ne zrovna dušínovských charakterů, mnozí mají dost pokřivené názory na život, role policistů také není nejčistší a hlavně bezchybná. Za mě ale nakonec fajn látka, celkově tu energii a snahu se lišit je třeba ocenit. Stejně jako herce. Cynického Cyrila Dobrého v roli udavačského dealera lehce zastiňoval bezstarostný Miloslav Pecháček, moc se vyvedl i manželský pár Lenka Krobotová a David Novotný. ()

Vstup do prázdnoty (2020) (E01) 

Být drogovým dealerem a zároveň policejním informátorem není zrovna záviděníhodná kombinace. Cyril Dobrý coby lehce arogantní mladík David z česko-vietnamské drogové party, který se ocitne mezi dvěma mlýnskými kameny, by o tom mohl vyprávět. Zatím teda spíš silácky mele do kamery, jak nemalý význam drogy mají, zatímco nám tvůrci postupně představují další hráče. Především ty z protidrogového oddělení, mezi kterými vyčnívá jistý Blažek, který nechce žádné pěšáky, ale samotné velké hlavy téhle dobře fungující mafie. Až nezdravě posedlý polda z týmu věří hlavně nezkušené analytičce (jedna z důležitých postav Dejvického divadla – Lenka Krobotová). Jenže se nejedna věc zvrtne. Troška toho novátorství a snahy pojmout to jinak, ovšem pilot by měl rozhodně vtáhnout víc. Uvidíme. ()

Hlavně ať se to nedozví máma (2020) (E02) 

Malé ryby ho nezajímali, těch pochytal dost. Polda z protidrogového Blažek chce vyhrát za každou cenu, i kdyby neměl hrát tak docela podle standardních policejních pravidel. Jenže všechno dopadlo jinak a David je na seznamu podezřelých úplně nahoře. Musí se spolehnout na pomoc Blažkovy kolegyně Petry (Lenka Krobotová), která ví víc, než její kolegové z protidrogového. Mám za to, že první díly (jakéhokoliv) seriálu by se měly točit tak, aby diváka zaujaly a nutily ho sledovat dál. Zahraniční minisérie divák kolikrát zhltne za dva večery, ovšem tady se to začíná lehce táhnout. Mezi poměrně nudnými charaktery vyčnívá nejlepší kamarád René, který střídá barvu vlasů snad častěji než ponožky. A Miloslav Pecháček je v téhle ulítlé roli velmi dobrý. ()

Ze života pozůstalých (2020) (E03) 

Pohřeb je zbytečně zdlouhavý, Petra pátrá dál na vlastní pěst, riskuje svou kariéru a Blažkova tajného informátora kryje („Já tady sedím a ty tady vozíš ten sajrajt?“). Světoběžník René rád spí v dodávce, protože je to dobré na páteř, a vlasy měnící Miloslav Pecháček ho hraje zatraceně dobře. Jenže já bych už čekal nějaký posun směrem nahoru. Je zřejmé, že tohle stahování fetu z oběhu přinese nějakou další oběť. Režisér Viktor Tauš kašle na ustálené televizní zvyklosti a jde si svou vlastní cestou. Uvidíme, zda to bude stačit. ()

Dovolenka v Polsku (2020) (E04) 

Pokračujeme tak nějak ve stejném duchu. Je to herecky velmi slušné, obrazově pestré, dějově ale poněkud protahované. Dění sledujeme pohledem ne zrovna dušínovských charakterů, mnozí mají dost pokřivené názory na život, role policistů také není nejčistší a hlavně bezchybná. Analytička Petra dál kryje Davidovu identitu před svými kolegy, hrany se přiostřují a vše vygraduje cestou do Polska. Netvrdím, že by se napětí dalo krájet, ale celkově tahle série, ve které se těžko někomu stoprocentně fandí, za strávený čas stojí. Obzvlášť proto, že vznikla u nás. ()

Den pravdy (2020) (E05) 

Příběh z vietnamsko-českého podsvětí graduje. Divně osobité, na naše poměry odvážné. Herecky pak velmi slušné, obrazově pestré, dějově ale poněkud protahované. I když už tady všechno někdy bylo. V Polsku to krutě nevyšlo, všechno se začíná sypat i na domácí půdě. Vyřízeného Davida je třeba někam uklidit (terapeutická komunita), což ale nadělá další potíže. Události ve firemním areálu podnikatele Danga fajn, třeba konfrontace na venkovním schodišti je skvěle uchopená. ()

Všechno bude OK (2020) (E06) 

Tým kolem režiséra Viktora Tauše diváka pokouší. Volí zcizovací prvky, sází na kontrasty, nebojí se nepříjemných pohledů a situací. Prostě kašle na ustálené televizní zvyklosti a jde si svou vlastní cestou. Za mě nakonec fajn látka, celkově tu energii a snahu se lišit je třeba ocenit. Stejně jako herce. Cynického Cyrila Dobrého v roli udavačského dealera lehce zastiňoval bezstarostný Miloslav Pecháček, moc se vyvedl i manželský pár Lenka Krobotová a David Novotný. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Serial Killer se blíží

Serial Killer se blíží

20.09.2019

Serial Killer je mezinárodní soutěžní festival televizních a online seriálů. Uskuteční se 24. – 29. září 2019. Divák má jedinečnou příležitost sledovat to nejlepší, co současná evropská produkce… (více)

Reklama

Reklama