Reklama

Reklama

Zrádci

(seriál)
  • angličtina Rats (festivalový název)
Trailer
Česko / Polsko, 2020, 6 h 46 min (Minutáž: 66–71 min)

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Douba

Hrají:

Cyril Dobrý, Lenka Krobotová, Miloslav Pecháček, Martin Havelka, Hoang Anh Doan, David Novotný, Igor Bareš, Magdaléna Borová, Anežka Novotná, Petr Franěk (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vietnamská mafie v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj Bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé. Díky propracované a efektivní struktuře výroby jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh šestidílného seriálu zobrazí tři týdny v životě drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v českovietnamské drogové mafii. Po vraždě své policejní spojky zůstává sám a po krku mu jdou obě strany – policie i mafie – a on hledá cestu, jak si zachránit život. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele javlapippi k tomuto seriálu (7)

Zrádci (2020) 

Mladý nádejný díler pervitínu Dobrý sa zároveň angažuje aj ako policajný informátor a pokúša sa ustáť kľučkovanie medzi vietnamskými aj českými mafiánskymi nadriadenými, dôverčivým kamarátom/spolupáchateľom, rodičmi z vidieka aj stále zvedavejšími kriminalistami a k tomu pravidelne rúca štvrtú stenu a vedie chytré reči do kamery. Okrem neho sledujeme aj osudy a rodinné pomery Krobotovej, ktorá sa pokúša stíhať náročnú kriminalistickú prácu aj rodinu. Seriál nám priblíži fungovanie drogového biznisu na internete aj na plavárni, policajné oddelenie v kostole, Vietnamcov na ambasáde aj v bufete, Poliakov chrániacich deti na záchode a taktiež atmosféru liečebne drogových závislostí. Dvojica týpkov vo farebných mikinách mi výzorom aj rečami evokovala to najhoršie z českej aj slovenskej youtuberskej scény, čo mám tú česť jedným okom a uchom vnímať vďaka jedenásťročnému potomkovi, takže žiadne sympatie ich smerom nehrozili. Policajti zmätkovali a zákona sa tiež extra nedržali. Vietnamskí pernikári sú brutálne efektívni a neberú ohľady ani na vlastnú krv. Ich rehabujúci zákazníci sú celkom tragikomické postavičky. Jediní, kto zo mňa vycedil nejaký súcit boli rodičovia hlavného hajzlíka, na druhú stranu to boli oni, kto ho vychoval, tak ani to nebolo stopercentné. Kamera okolo toho krúži niekedy až príliš divoko, zvukár asi za ňou nestíhal behať a niektoré scény by si zaslúžili postsynchróny. To všetko doprevádzajú nervné gitarové tóny na spôsob Jarmuschovho Dead Mana, ktorých intenzita mi v niektorých momentoch liezla trochu na nervy. Inak bolo niekedy veľmi zaujímavé použitie hudby, o tom bližšie v komentároch k jednotlivým epizódam. Počas sledovania som bol na hrane medzi tromi a štyrmi hviezdami, ale nakoniec ma príbeh, herecké výkony aj celková atmosféra pohltili a dal som viac. PS: Tie sklenené priestory, od úvodnotitukového alegorického vozu s baletkou na tyči, cez vypočúvaciu miestnosť, vrátnicu v nedokončenej novostavbe až po kúpeľnu bláznivej Hany sú nejaký nový trend? ()

Vstup do prázdnoty (2020) (E01) 

"Naše rodina dodržuje všechny zákony tohohle státu, i když se někomu z nás nelíběj." Ilúzia rodinnej pohody so spoločným spevom "Růží z Texasu" pohotovo zrušená pípajúcim smartfónom. Ach tá dnešná doba. ()

Hlavně ať se to nedozví máma (2020) (E02) 

"Jednou se ti ta konstrukce ze samejch lží rozpadne kousek po kousku a nebude to vůbec dobrej pocit, to mi věř." Hudba z "Jestli se rozzlobíme, budeme zlí" tomu dodala správnu atmosféru. ()

Ze života pozůstalých (2020) (E03) 

"Ale až ze mně vyroste zlej člověk, tak to bude tvoje vina." Tentoraz žiadna hudobná zaujímavosť, len nejaké hiphopové kraviny. ()

Dovolenka v Polsku (2020) (E04) 

"Na ambasáde řeší ptákoviny." Vietnamec baští vepřo knedlo zelo. Hiphop tentokrát poľský. Už se perou. ()

Den pravdy (2020) (E05) 

"Tyhle tunely v uších jsou hroznej zlozvyk, na západě už od toho dávno upustili." Pobyt v odvykacom stredisku nie je prechádzka ružovou záhradou, aj keď k rozcvičke hrá Nohavica. Ďalší hudobný skvost v podobe "Holubího domu" vo vietnamčine, najviac ma rozsekalo jeho prisúdenie Karlovi Gottovi. ()

Všechno bude OK (2020) (E06) 

"Dnešní mládež nemá žádnou zodpovědnost." Odhalenie páchateľa ma trochu prekvapilo, čakal som že to bude ten vietnamský feši. Hudobná zaujímavosť je pieseň "Milovaný syn", pôvodne od kapely Traband, naspievaná rodičmi Davida a použitá v kruto opačnom kontexte. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Serial Killer se blíží

Serial Killer se blíží

20.09.2019

Serial Killer je mezinárodní soutěžní festival televizních a online seriálů. Uskuteční se 24. – 29. září 2019. Divák má jedinečnou příležitost sledovat to nejlepší, co současná evropská produkce… (více)

Reklama

Reklama