Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Network, břitká satira na "senzacechtivé zpravodajství", se zdá být s každým uplynulým rokem aktuálnější než kdy dřív. Howard Beale, moderátorská hvězda televizní společnosti UBS, je poslán do důchodu, protože příliš zestárl. Beale nedokáže přenést přes srdce, že po pětadvaceti letech přijde o práci jenom kvůli věku. V dalších zprávách proto divákům oznámí, že během svého posledního vysílání spáchá sebevraždu. Šéf televizní stanice Frank Hackett chce Bealea na místě vyhodit, když se ale ukáže, že by UBS mohla dosáhnout v den Bealeovy smrti nejvyšší sledovanosti v historii, kariéristka Diana Christensenová šéfa přesvědčí, aby tohle osudové závěrečné vysílání pojali jako zvláštní událost. Beale se samozřejmě nakonec nezabije - ale začne nesouvisle hovořit o hrozném stavu světa a televize především. Díky tomu se z něj stane nejžhavější osobnost americké televize. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (223)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Network je skutečně znepokojivá podívaná. Rozhodně nejde o konvenční hollywoodský příběh v jakémkoli slova smyslu. V podstatě tu není hlavní hrdina, ani kontinuální děj, který by směřoval z bodu A do bodu B. Brilatntní monology Howarda Beala tu mají obvykle víc prostoru, než rozhovory a vše ještě zcizuje hlas vypravěče, který jednou za čas suše oznámí, jak se posunuly ratingy vysílání. Ale v čem je tahle satira opravdu nadčasová, vynikne, když se člověk podívá, jak se něco, co v zlatém věku televize vypadalo jako sci-fi, změnilo v realitu - ať už jde o zkonzumování kontrakultury mainstreamem nebo zážitkovou instagramizaci lidského zoufalství. A Faye Dunaway! Okouzlující a úžasná, s obrovskou hereckou paletou. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako bych si připadal v současnosti. Na diváka se musí zapůsobit jakýmkoliv sebedebilnějším způsobem, jen když to vynese big money. A když se nezadaří, hodíme moderátora přes palubu. Tady to jde trochu do extrému, ale politiku televize Nova zde vidím naprosto jasně. Filmu by prospělo prostříhání, je příliš dlouhý a přestože vrchol nakonec přijde, spousta cestiček k němu vedoucích je ve filmu zbytečných. A mimochodem, Oscar pro Beatrici Straight, která se filmem jen mihla, je skutečným výsměchem. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúprimnejších a najkritickejších filmov o fungovaní televízie. Ide približne rovnakou kritickou cestou ako napr. podobne ladený Brooksov Broadcast news, avšak cynickejšou, až nadnesenou formou. Nie je primárne realistický, hlavná pošahaná Finchova postava sa asi nikdy na obrazovke neobjavila, ale slúži režisérovmu účelu nám zdeliť to, čo z filmu na konci ľahko pochopíte. Poteší dôležité cameo Tima Robbinsa. Ako to, že sa tv JOJ ešte neinšpirovala a žiaden z farmárov alebo obyvateľov exotického hotela nebol v priamom prenose zavraždený? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Agresivní boj o koláče sledovanosti i skvělý herecké výkony jsem předem považoval za největší klady snímku. Naivně jsem však neočekával, že film z roku 1976 půjde tak nekompromisně za každým vydělaným dolarem a má tlamička se s údivem rozevřela při neskutečně aktuálním monologu pana Jensena o korporacích. Pátou hvězdu sice subjektivně nedávám, ale pouze proto, že při sledování pohyblivých obrázků potřebuju občas podráždit svou bránici uvolňujícím smíchem a tady na mě pan režisér Lumet evidentně zapomněl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dajte mi blázna, alebo proroka ak chcete, možnosť viesť televízny program a ja vyrobím trhák. To bude zlatá žila! Sila televízie, ziskuchtivosť či honba za sledovanosťou a úspechom - to sú témy veľmi aktuálne aj dnes a aj preto film S. Lumeta pôsobí akoby sa čas zastavil. Technika a štúdio zostarlo, ale téma je možno ešte aktuálnejšia, ako keď sa film točil. Film je prevažne konverzačný, takmer neustále sa v ňom kričí a háda a to v pohode udrží v pozore aj diváka, ktorý sa takýmto filmom vyhýba. Fantastický Holdenov monológ v závere adresovaný F. Dunawayovej je výborným zhrnutím filmu i celej témy, ktorú Lumet podal až vizionársky nadčasovo. "Si stelesnením televízie...Tvoj život sa scvrkol na hromadu banalít. Vojna, násilie,smrť sú pre teba pojmy ako fľaša od mlieka...Si šialená..." Nikto si nechce zakričať z okna, že už toho máte dosť a už to ďalej trpieť nebudete? Je to tak, televízia je zbraň. Veľmi silné štyri hviezdy. 80%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu kupodivu nikdy neuvidíme mluvit Dianu s Howardem. (Kulmon)
  • Nápad se sebevraždou v přímém přenosu byl inspirován skutečnou sebevraždou v živém vysílání, kterou spáchal Christiane Chubbuck. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama