Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 1

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle se Berlingerovi nepovedlo. V dokumentu Ted Bundy Tapes vykreslil hodně detailní portrét psychopata / nejistého pozéra / mediální star, který si dokonale užívá pozici manipulátora. Ve filmu se dost neobratně ponořil do jedné z epizod ze života sériového vraha a pokouší se vystavět příběh, jehož perspektiva bude perspektivou lehkého okouzlení. Film tak vykresluje Teda tak, jak se viděl on sám, jako neodolatelný suverén, romantický útěkář, šaramantní star, která se rozzáří před kamerou. Zac Efron tuhle jeho stránku trefuje s rozkoší, která bohužel místy hraničí s campem (scéna, kdy Ted zdrhne z budovy coloradského soudu a vykračuje si jako hipísácký macho ulicí je spíš jak z béčkové komedie). Oblouk filmu má jasnou tendenci šokovat obrácením perspektivy v posledních minutách, ale funguje to jen za cenu hodně laciné redukce a pozérství. Berlinger není jako režisér žádný velký psycholog a popravdě scéna se štěkáním psa a démonickými pohledy přes mříže tu zavání nedostatkem zabijáckých skills na straně tvůrců. Přitom nelze popřít, že figura Liz (oběti, které Ted fyzicky neublížil) by v jiné konstelaci mohla být hodně působivá... ale tady je tak pasivní a účelová, že jí nelze brát moc vážně. Bundy je fascinující figura přesně ve chvíli, kdy se podaří proniknout za masku amerického snu. Dokument ji dokázal obratně sejmout, film se jí trochu tupě opájí. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bundyho dlouholetá družka samozřejmě žádným vypravěčem příběhu není, jak se divákovi snaží namluvit anotace, protože ve filmu je spousta scén, které jdou úplně mimo ni. Ve filmu se zároveň i šetří jakýmikoliv záběry z Bundyho řádění. Ne že bych se v podobných úchylárnách zrovna vyžíval, ale děj tím pádem tak trochu ztrácí na (pochybné) atraktivitě a záživnosti. A na psychologický film je v něm zase psychologie pomálu. Je to spíš film faktografický, ale o faktech trochu okrajových (scény z rodinného soukromí, ze soudní síně apod.). Ale jako doplněk k TV filmu Ted Bundy (2002) svůj smysl určitě má, Efron v hlavní roli byl skvělý, Malkovich v roli soudce taktéž, perličkou byl pro mě i Sheldon Parsons v roli floridského žalobce a hodně zajímavý byl posttitulkový sestřih autentických záběrů. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Sláva Bundyho zde skrze optiku jeho ženy není přiživována.Postupně je nám odhalována jeho pravá tvář jako plakání ženy ve sprše po telefonátu. Film získá na síle když začne justiční drama. Také zde nejsou brutální scény - o Bundyho zločin ech se dozvídáme z tisku. V závěru se objeví archivní záběry, které se mi zdály zajímavější než sám film.Zlo s lidskou tváří je snímek, který tvoří takřka dokonalý protipól k jinému nedávnému portrétu sériového vraha: ke snímku Zlatá rukavice německého režiséra Fatiha Akina, který měl světovou premiéru na únorovém festivalu v Berlíně. Inspiroval se případem hamburského vraha Fritze Honky, jenž ve známém německém přístavu prováděl ženám odpudivé věci v podobné době jako Bundy ve Spojených státech, tedy v 70. letech minulého století. Celkově je Zlo s lidskou tváří je možná experiment pohybující se na hraně selhání. Film je dramaturgicky rozvleklý, neukazuje ani fascinující ponor do procesů vyšetřování různých skutků. Každopádně snímek nutí přemýšlet. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Slabšia verzia Zodiaca, ale podobne dobré. Moc som o tomto prípade nevedel, vlastne nič a nemal som ani páru kto je Ted Bundy a možno o to viac ma tento film prekvapil a v závere miestami až šokoval. Skvelý príbeh, pútavo natočený, atmosféra nechýba, dialógy majú šťavu a Efron (ktorý to aj produkoval) v najlepšej roli v akej som ho videl. Klobúk dolu, silný a šokujúci film podla skutočnej udalosti. 85% - 4* ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opět je pro mě vyloženě šokantní, že má tento film tak podtaktované hodnocení. Já byl napnutý jak struna v naprosto každém ohledu, i když vím naprosto přesně, co byl Ted Bundy zač. Efron do té role papírově přesně pasuje, ovšem v porovnání se skutečným Tedem Bundym mi přijde mnohem více okouzlující a naopak si to u Teda nedovedu příliš vysvětlit. Ač to byla jeho jedna z hlavních devíz. Ihned mě to nahlodalo k, taktéž Berlingerovo, dokumentárnímu seriálu na Netflixu, ke kterému se od vydání dokopávám. Jelikož je třetí řada Mindhuntera v nedohlednu, dokument bude jistě taktéž kvalitní náhradou. Všemi deseti doporučuji a už jednou provždy zapomeňte na Efronovy počátky u muzikálů, ten chlap prošel podobnou profesní proměnou jako Robert Pattinson a zaslouží si pozornost. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • Ted Bundy byl sériový vrah, násilník a nekrofil a za své činy byl 24. 1. 1989 ve věznici na Floridě popraven v elektrickém křesle. Dokonce byl spuštěn ohňostroj po jeho smrti. (ARI50)
  • Skutočné priezvisko Liz (stvárnila ju Lily Collins) bolo Kloepfer. Kendall bol pseudonym používaný pre tento film. (chesterko)

Reklama

Reklama