Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 3

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (625)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Rovnou říkám, že jsem fakt nečekal, že se tenhle film bude byť jen snažit rovnat Kubrickovu veledílu. Když jsem si Doktora Spánka pouštěl, šel jsem do pokračování, u kterého by snad ani nevadilo, kdyby vůbec nevzniklo, ale když už teda vzniklo, třeba by mohlo nabídnout něco zajímavého. Zpočátku jsem z něj měl i dobrý pocit, líbilo se mi, jak se snaží navázat svou estetikou na původní klasiku a skřípavá hudba Newtonových se nese v onom nepříjemném duchu. Jenže… Aby to fungovalo, museli by tvůrci ubrat plyn a nesnažit se téma Osvícení zasazovat do širšího rámce. Hrůza Kubrickovy adaptace spočívá právě v tom, že je to jen o třech lidech, kteří v kulisách horského hotelu přicházejí o rozum. Tady se cestuje po celých Spojených státech a motiv „záření/osvícení“ je podáván skoro jako běžná, kolektivní záležitost. Tím se vytrácí jakákoliv intimita, na které původní film stál a která byla živnou půdou pro všechen ten děs. Takže tady máme bandu vidláckých záporáků, kteří jsou děsiví asi fakt jako ta parta nemytých zevláků posedávajících u večerky s lahváčem v ruce. Jejich hlava, kterou ztvárnila Rebecca Ferguson, je kapitola sama pro sebe. Není na ní děsivého vůbec nic, nemá charisma, nemám vůbec důvod brát ji vážně jako hororového záporáka. Možná jde o chybu adaptace a v knižní podobě působí lepším dojmem (a když už jsme u adaptace, u několika scén jsem si docela živě představil, jak asi vypadají na stránkách Kingovy předlohy, ztvárněné tím jeho nezaměnitelným stylem). Závěr filmu je samoúčelná změť odkazů na původní dílo – a Stephen King může být tentokrát rád, protože došlo i na ten kotel, za jehož absenci Kubricka proklínal – a taky je to hotová esence banality, pokud se divák zamyslí například nad tím protialkoholickým poselstvím scény u baru. Na závěr bych dodal, že Doktor Spánek není prvním filmem snažícím se navázat na Kubricka, který měl zůstat na papíře. Nabízí se tu docela jasně paralela se zbytečnou 2010: Druhou vesmírnou odyseou, kterou doteď odmítám brát jako legitimního následovníka kultovní jedničky. Když sleduju hodnocení ostatních uživatelů, jsem trochu na pochybách, zda viděli stejný film jako já – notabene pokud jde o lidi jako J*A*S*M, kterých si coby expertů na hororový žánr nesmírně vážím. (1 347.) ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Večerná premiéra filmu v kine v mojom meste bola prekvapujúca. Bol som na nej iba ja s najväčším filmovým fanúšikom. Naozaj. Iba my dvaja. Možno aj preto sme si film vychutnali o to viac. Musím povedať, že mňa ako skalného priaznivca Kingových románov film potešil hneď dvakrát. Úvodná polovica bola vynikajúcim spracovaním knižnej predlohy Doktor spánok, kde bol Pravý uzol vyobrazený dokonale, časť s vysávaním pary z Bardleyho Trevora doslova vyrazila dych a film sprevádzala vynikajúca hudba. Druhá polovica, ktorú režisér predsa len značne pozmenil ma potešila opäť, pretože bola poctou Osvieteniu a Stanleymu Kubrickovi a ponúkla mi ďalší možný scénar príbehu o Dannym Torrencemu. Škoda že Ewan McGregor nepodal o niečo presvedčivejší herecký výkon, vôbec to nevadilo, ani skrytá reklama na Netflix, ani to že Pravému uzlu sa v knižnej predlohe predsa len svojim spôsobom dokázal pomstiť aj malý bejzbalista, ktorého vzorom bol s nezabudnuteľnými 612 homerunmi preslávený Jim Thome. Fantastický večer v skvelom zložení doplnili ďalšie dve horory na ceste domov. Opäť Kingova Hmla a tomu prispôsobená jazda Rýchlo a zběsilo 14 km/h pri hľadaní cesty, ako sa dostať cez most na ktorom priebieha rekonštrukcia. Vynikajúci Doktor spánok mi dnes večer zaručene prinesie kvalitný spánok. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Knižku jsem nečetla, ale film mi přišel jako jeden z nejkingovějsích, které jsem viděla. Po nepovedeném traileru, který mě opravdu nijak nepřesvědčil, jsem moc ráda, že jsem na něj zašla už kvůli uměřenému výkonu Ewana McGregora. Jak zde píšou i jiní, v původním Osvícení nebyl právě tento Dannyho dar nijak využitý a možná proto nemá King tuto adaptaci rád, protože je to film vynikající, ale nemá ducha předlohy. Osvícení bylo první knihou od Kinga, kterou jsem četla a dodnes si pamatuju, jak jsem se u ní bála. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Psychologický horor "Osvícení" Stanleyho Kubricka už dnes patří ke klasikám žánru a rovněž k nejkvalitnějším adaptacím knih Stephena Kinga (i když sám King nebyl paradoxně vůbec spokojen). Když tedy mistr hororu napsal po desítkách let volné pokračování, bylo jen otázkou času, kdo se ujme jejího filmového zpracování. Volba padla na Mika Flanagana, který už se uvedl několika celovečerními horory a uznávaným netflixovským seriálem "The Haunting of Hill House". Je jasné, že se nový film nevyhne přímému srovnání s jeho kultovním předchůdcem, ostudu mu ale rozhodně neudělal. Ewan McGregor v titulní roli Dannyho je správně charismatický hrdina bojující nejen s nočními můrami z minulosti, ale také se současným zlem - bytostmi, které žijí z energie "osvícených" dětí. Snímek nesází na příliš lekaček a snaží se zaujmout hlavně dobrými hereckými výkony a psychologickou rovinou příběhu - drama o muži, který se vyrovnává se závislostí na alkoholu a s tragédií z raného dětství. Je také poměrně rozvláčný, dvě a půl hodiny jsou opravdu až příliš. Přesto jsem z mnoha scén měla "správně hororově" nepříjemný pocit, a to rozhodně oceňuji více než opakované variace na bezduché teenagerovské vyvražďovačky. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tříhodinový director's cut. A upřímně, smysl takto dlouhých filmů obecně moc nechápu a podobné stopáže mě předem iritují. Zde se to, co na začátku vypadalo hodně slibně a působilo, že jde ve šlépějích skvělého klasického Osvícení, nakonec rozplizlo a ztratilo dech. Škoda. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tady se těch 5* vůbec nebojím napálit. Na to, jak mi The Shinning nepřišlo moc záživné, tenhle snímek mi to naprosto vynahradil i za první díl. Osvícení jsem dokoukala chvilku předtím, než jsem šla na projekci Doctor Sleep, a to mi nesmírně přidalo na autentičnosti zážitku. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....asi som to zle odhadol .....- nejde o horor skôr o nejakú megadlhú ducharinu aj to stráášne nudnú - pomalé "bez šťavy" ....viackrát nepozerať ()

4ward 

všechny recenze uživatele

Pro mě celkem slušný, krutý a atmosférický, nový příběh, který je zaobalený v aktuálním trendu nostalgie. Ten je v tomto případě vytvořen skrze citaci, či spíše imitaci, Kubrickova filmu, která je s každým zopakováním méně funkční. Podobně ústřední tři postavy - Dana, Abru, Barryho - přivádí k životu zdatné herecké výkony jejich představitelů, ovšem po celou dobu je obklopuje ansámbl teatrálně zlých padouchů a vedlejších postav, které si hrají na herce z původního filmu. Doctor Sleep mne ve výsledku neurazil, naopak velmi rychle utekl a lehce mne do příběhu vtáhl. Na druhou stranu neudržel silný dojem. V budoucnu nebudu mít potřebu se k němu vrátit a spíše dám šanci knižní předloze. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Tohle je po delší době skvěle zfilmované dílo od Kinga, alespoň tedy za mě. Po To 2 jsem říkala, že už na film dle jeho knihy nepůjdu, ale byla jsem na projekci a za mě opravdu překvapení. Hodnocením si pořád nejsem jistá, potřebuji film vidět znovu, ale tohle téma mi bylo blízké, takže celkový můj zájem o film vzrostl. K tomu přispěl i výkon hlavních hrdinů. Doporučuji. ()

Eržik 

všechny recenze uživatele

Kniha mě hodně bavila, mrazila a ve výsledku nadchla, protože konec byl oproti jiným Kingovkám, fakt dotažený a promyšlený. Od filmu jsem nevěděl co čekat a spíš jsem se bál, protože Kingův názor na Kubrickův film je znám a ta averze je krutá. No a i když i zde jsou odlišnosti, tak je to stále hodně věrné. Určitě bych chtěl vyzvednou obsazení a herecké výkony, to se povedlo velice. Potěšila mě i hláška "Ka is a wheel." Dále pak byla výborná kamera a vizuál celkově. Trošku mě zklamal Jack Torrance ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

(režisérský sestřih) Příjemné překvapení, Flanagan opět udělal z předlohy, která se mi tolik nelíbila, velmi atmosférický pomalý film. McGregor hraje příjemně civilně. Je znát, jak moc pečlivě se štáb věnoval vizuálnímu připodobnění Kubrickově filmu, ale nejvíc mě bavil film předtím, než se všechno vrátilo tam, kde to kdysi začalo. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Navázat na jakoukoliv klasiku je těžké a navázat na takovou klasiku jakou je Kubrickovo Shinning je ještě těžší.Naštěstí je tu ale Mike Flanagan,který se už pár let profiluje jako tvůrce,který ví co chce a nebojí se točit chytré a neprvoplánové horory.Doktor spánek je pak přesně tím dílem a pro mě je to na sklonku roku největší překvapení.Flanagan tu totiž nejen navazuje na Kubrickovo dílo a nejednou mu skládá poctu (když zazní jeden z motivů ze Shinning,nebo se poprvé objeví Overlook hotel je to opravdu fanouškovské blaho),ale zároveň rozjíždí svůj příběh (knížky jsem nečetl),který je úplně jiný a který byl v Shining natolik upozadeň až v něm nehrál skoro žádnou roli:Minimálně ne takovou aby si divák vůbec uvědomil o co jde.Za sebe se nebojím říct,že mi Doktor spánek pomohl Shining,jakožto nečtenáři Kinga, pochopit a navíc ještě prohloubit moje dojmy z Kubrickova díla.A jelikož jsem si dal Shining po letech znova těsně předtím,jsou ty dojmy a nadšení poměrně dost čerstvé...85% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tak tohle prý je nejlepší horor 2019 na motivy legendárního The Shining, který jsem mimochodem do dneška neviděl. Je to hodně jiný, příběh to mělo, to rozhodně. Ale atmosféra nulová, napětí žádný, já jsem prostě jenom koukal, jak kdyby to bylo obyčejný sci-fi o pár vyvolených. To převtělování a telepatická komunikace, vytváření snů, jestli se to tak dá nazvat. To všechno by bylo v pořádku, kdyby se jednalo o úplně jinej film. Jako názor, že to není "horor" pro každýho, moc neberu. Upřímně by mě i zajímalo, co na tom ostatní viděli, že jsou z toho tak nadšení. Pro mě to bylo nezáživný, pomalý, dlouhý pokoukání, na něco, co mě v rámci žánru neoslovilo. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Doktora slípa bych sám určitě nedal. Nebo spíš takhle, sám bych ho po chvíli vypnul. První hodinka byla totiž šíleně dlouhá, nudná, nezajímavá a o nervy. Naštěstí, díky mojí ženě jsem vydržel a dočkal se druhé solidní půlky filmu. Hodně pěkně zpracovaný pokračování Osvícení! Ten návrat 40 let zpět byl fascinující! Vzpomínky, hotel, Jack atd... Herecký výkony taky na jedničku! Copak, Ewan to je vostřílenej bourák, ale výkon Fergusonové a malé Curranové byly nečekaně parádní! Fakt jsem si to nakonec užil! 70% ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak skvělý, propracovaný a skvěle natočený horor co dává smysl, a postavy v něm mají mozek a nejsou pouze tupé postavičky na porážku. Bravo a mohu jen doporučit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny dokaz toho, ze dvojky su regulerne podradne, menejcenne filmy. Ano, tento film musi mat brutalny komplex menejcennosti. V kinach to zhorelo, hoci samotny roman od Stephena Krala je kultovy, strasidelny, s paradno uatmosferou. Horsie je na tom potom filmarske spracovanie, film je dlhy,  pomaly ako stare The Shining, ze sa tu umiera  vo velkom mi nestaci, na to som videl uz prilis vela hororov. mam rad horory, praveze hororry ma naucili boju dobra so zlom, tu nic take nie je. Prechadza schatralym Overlookom  ci co to bolo bola na urovni, no jedna scena kvalitny film este nerobi  : 65 % ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Hodně super doplnění Shiningu, vlastně ne jen doplnění, ale ukázalo mi to zcela jiný pohled na původní film, který jsem si musel hned po příchodu z kina pustit. Za mě po dlouhé době horor, který se nemá za co stydět. Z tohoto světa bych se rád ještě na nějaký film kouknul. Snad se dočkám. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jako čtenář knih jsem se o film Doktora Spánka obával, protože původní Kubrickův snímek považuji za přeceňovaný a nijak valně se mi nelíbil. Ovšem toto bylo jiné kafe. Flanagan pochopil jakou cestou jít a hlavně první polovina se věrně drží knižní předlohy, aby pak ve druhé polovině od ní zcela odešla a kráčela v nových šlépějích, dokonce hororovějších než Kingova kniha. A svým způsobem se zde i zakončuje ve stylu Osvícení. Ano, přesně tím Kingovským stylem, kterým knižní Osvícení končilo. Samotný hotel Overlook (i když tu má omezený prostor) zde byl vytěžen maximálně (Flanagan se evidentně cítí nejjistěji v opuštěných domech ala výborný seriál The Haunting of Hill House). Nechápu sice, že v něm i po těch letech je funkční kotelna a elektřina, ale beru to, protože to místo se živí parou. Beru i to, že je tu řada scén, které by se daly vystřihnout jako Danyho jasnovidectví v hledání doktorovo hodinek. Scéna ve výsledku úplně zbytečná, protože její účel v knize byl, aby doktor měl v budoucnu motivaci s Danym jet hledat zavražděného kluka. Tady ovšem doktor nikam nejede, protože se dál ve filmu nevyskytuje. Ovšem všechny ostatní filmové změny oproti předloze naprosto chápu a byly učiněny se správnou vizí jít pomalým tempem vstříc Danyho životní noční můře, která není o jednom strašidelném hotelu, ale o tom, že se stane svým otcem. To se podařilo vytěžit daleko lépe, než u Kingovi knihy. Mimochodem výborné repliky! A Další plus bod dávám za absenci laciných lekaček na úkor postupného budování napětí a hlavně orientaci na charakter postav. Mike Flanagan se pro mě stává sledovaným filmovým režisérem. 85% Pozhlédnutí režisérské verze, hodnocení navyšuji o pět procent. Tři hodiny dlouhý horor a nenudil jsem se ani vteřinu. Jedno z nejlepších pokračování, které jsem měl tu čest vidět. Lepší než Kubrickovo dílo! 90% ()

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama