Reklama

Reklama

Bez vědomí

(seriál)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Rok 1989. Marie je profesionální houslistka, která před 12 lety se svým mužem, pronásledovaným disidentem Viktorem, uprchla z totalitního Československa do Británie. Teď se ale vítr začíná pomalu obracet a ve vzduchu visí změna. Marie by toho ráda využila a po letech konečně navštívila svou rodinu. Jenže brzy po návratu do Prahy se ukazuje, že to byla osudová chyba. Viktor za dramatických okolností zmizí a není jisté, zda je vůbec naživu. Marie chce za každou cenu zjistit, co se s ním stalo. Co když však není na pravdu připravena? Ukazuje se totiž, že Viktora nehledá jen ona, ale i tajné služby několika států. A čas utíká čím dál rychleji, protože pád železné opony se blíží... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (288)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Masivní reklamní kampaň neláká na podřadné zboží. Bez vědomí je ambiciózní a nákladný projekt, který za sebou s přehledem a nebojím se říct, s hrozivým odstupem, nechává drtivou většinu domácí televizní tvorby. Produkce HBO se podle očekávání vytáhla a pozdní 80. léta díky ní ožívají až neskutečně přesvědčivě. Výběr lokací, výtvarná stránka i hudba spoluvytváří atmosféru deprese, zašlosti a úpadku systému i společnosti. Casting vyšel na jedničku, herecké partě se dá těžko cokoliv vytknout a z množství dobrých hereckých výkonů si dovolím vyzvednout Táňu Pauhofovou v hlavní roli, Lenku Vlasákovou jako její životem utahanou sestru a Honzu Vlasáka v roli manipulativního estébáckého veterána. Určité slabiny vidím ve scénáři, thrillerová výprava Marie do prostoru sovětské vojenské základny, kdy se - jaká náhoda - stane svědkem likvidace slabého článku sovětského spiknutí, patří do kvalitativně jiné části televizní tvorby. Seriál zjevně přeceňuje možnosti sovětské tajné služby na podzim 89 a metody popisované scénářem byly typické pro 50. léta. Koncem sovětské éry by únosy, vraždy a mučení působily jako pohyb slona ve skladu plném porcelánu. Ale což, nejde o nic víc než žánrovou fikci, navíc určenou mezinárodnímu publiku. Celkový dojem: 80 %. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bizarní podívaná. Jeden by málem podlehl dojmu, že takhle to nějak bylo, jenže celá ta atraktivní špionážní hra má háček – je příliš překombinovaná a tím i stěží uvěřitelná. Samozřejmě, že vyšetřovací metody StB, KGB i MI6 byly v mnoha ohledech shodné, nicméně ledacos je už přitažené za vlasy, což ostatně přiznávají i odborníci. Ivan Zachariáš si dal ovšem záležet na vizuálně propracovaných detailech i na výběru hereckých představitelů, z nichž zejména Táňa Pauhofová, Martin Myšička, Jan Vlasák a David Nykl vyvolávají nemalou odezvu; možná proto je Bez vědomí záležitost, která diváka nenudí, ale napíná a nutí jej přemýšlet. Co na tom, že je to jen fikce. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Konečně HBO došlo dávat na GO celou sérii, doufám, že nezůstatně jen u této vlaštovky. HBO má sice adminy, kteří nedokáží nastavit stálé přihlášení, ale mají tvůrce co dokážou natočit po čertech kvalitní věci. Politický thriller na přelomu sametové revoluce jsem slupnul jak svíčkovou od babičky. Nejde snad ani tak o jednotlivě postavy, které jsou velmi zajímavě napsaný, takže se člověk až do poslední chvíle zajímá o jejich osud, ale o obsah, který mnohé vypovídá o nás všech, o manipulaci s lidmi a s jejich míněním. Bohužel tohle je dneska aktuálnější než kdy dřív a já už vůbec u ničeho netuším, kde je pravda a kde manipulace, tady si seriál docela krásně pohrává s detaily, třeba v případě dvou tuzexových hajzů o všech stbácích ani nemluvě. Trošku mě přišlou i na tehdejší dobu za hranou chování rusáků, ale zase na druhou stranu u nich je možný všechno, že z toho ani "západ" nevyplívá dobře to oceňuju, protože prasečí chování když jde o moc a "zájmy" mají jisto jistě všichni. Temnější thiller, který se určitě vyplatí sledovat na jeden zátah, protože jsem se naprosto neztrácel v ději, v postavách a to ani tehdy, když se vyprávění občas přepnulo v čase, zejména první díl je trošku neučesaný. Herecky nemám námitek, Ivan Zachariáš je připraven dobýt velký plátno, protože fakt umí, tohle je poctivá profesionálně odvedené žánrová dobovka, který od první minuty ví co chce a jak má působit na diváka. Hudba Petra Maláska dodává seriálu správně nepříjemnou paranodiní náladu a HBO si obohatilo svou knihovnu o další kvalitní kousek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mrazivé nahlédnutí do naší minulosti v letech 1977 a 1989, mocenská hra za plné podpory tajných služeb a je úplně jedno, které země, je vyobrazena působivě, bez servítků a je skličující.. Příběh manželského páru Skálových je napínavý a po rozmotání všech událostí divák dostane překvapivý závěr.. Herecký ansámbl skvělý, všichni ve svých rolích uvěřitelní, natočené velmi pěkně, atmosféra strachu a nedůvěry strhující, zajímavý hudební podmaz Petra Maláska, chválím.. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Po Hořícím keři a Pustině přidalo HBO Europe do své sbírky další opravdu povedený kousek.Bez vědomí se sice opatrně rozjíždí,ale když se někdy v polovině druhého dílu opravdu rozjede,nezastaví se až do konce.Nevybavuji si,kdy u nás naposledy vznikl podobně dobrý kus,který se s klidem dá označit za špionážní thriller.Ivan Zachariáš už v Pustině dokázal,že ,má nesporný talent a tady to jen potvrdil.Bez vědomí má bez větší pochyb možná ne světové,ale rozhodně Evropské parametry a to ne jen po technické stránce,ale i po té příběhové a v neposlední řadě herecké.Je skoro až smutné,když divák v průběhu zjistí,že za těch 30 let od revoluce se vlastně nic nezměnilo.I když se Bez vědomí odehrává na konci osmdesátých let,je vlastně mnohem aktuálnější,než kdejaký soudobý seriál.Ať už ve zobrazení toho,že vlastně všichni jsou svině pokud jim o něco jde,tak v tom,jak hezky ukazuje sílu dezinformace a prakticky nemožnost jí jakkoliv odhalit...90% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (24)

  • Na seriálu se jako odborný poradce podílel spolupracovník CIA a světově uznávaný expert na špionážní techniku H. K. Melton nebo znalec operativních prostředků československé tajné služby Daniel Povolný. [Zdroj: magazin.aktualne.cz] (Duoscop)
  • V epizodě zazní podezření, že by dopis mohl být šifrován takzvanou Vernamovou šifrou. Vernamova šifra je jednoduchý šifrovací postup patentovaný v roce 1917 Gilbertem Vernamem. Spočívá v posunu každého znaku zprávy o náhodně zvolený počet míst v abecedě. To se prakticky rovná náhradě zcela náhodným písmenem a na tomto faktu je založen důkaz, že Vernamova šifra je v principu nerozluštitelná. (sator)

Související novinky

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

České špionážní drama Bez vědomí na TIFF

České špionážní drama Bez vědomí na TIFF

18.08.2019

Po obřím úspěchu českého dramatu Nabarvené ptáče, jež bylo nominováno do hlavní soutěže filmového festivalu v Benátkách, mají fanoušci české kinematografie další důvod k radosti. Připravované… (více)

Reklama

Reklama