Reklama

Reklama

F. L. Věk

(seriál)
Československo, (1970–1971), 11 h 35 min (Minutáž: 43–63 min)

Předloha:

Alois Jirásek (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Václav Voska, Eva Vosková, Jiřina Štěpničková, Dana Medřická, Jana Brejchová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Dvojirakri

Dvojirakri (hodnocení, recenze)

"Vy arci můžete zůstat vlastencem až do smrti, protože Vy od toho nečekáte obživu..."

robert8

robert8 (hodnocení, recenze)

Mamince (47 let) a tatínkovi (63 let) se narodil malý František Věk. :-) 

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

neta

neta (hodnocení, recenze)

Jirásek také patří k mým oblíbeným autorům a jsem ráda, že nejsem sama. Přečetlajsem všechny díly a myslím si, že by nebylo špatné natočit i osudy syna F.L.Věka. Ten také studoval v Praze a prožil nešťadtnou lásku. Navíc tam autor dál popisuje manželství Pauly aTháma. Byl by to také jistě výpravný seriál, ikdyž už se smutnějším dějem.

Oldmanovka

Oldmanovka (hodnocení, recenze)

Manfred

Tento seriál taky zbožňuju, ale ač nejsem věřící, jak by si mohl někdo myslet, musím s Tebou naprosto souhlasit odhledně té zmíněné scény. Celé od scény u Žalmana v domě až po svatbu je úžasné, pouštěla jsem si to už tolikrát a pokaždé mě to rozbrečí, ani neumím pojmenovat ten přesný důvod proč. Prostince dojemné, bez hysterických emocí, plné silných slov a upřímného citu... Pro někoho možná obyčejné a o ničem, pro mě dokonalost:)

Manfred

Manfred (hodnocení, recenze)

Neuvěřitelná nádhera. Jasný důkaz, že i televizní dílo může být dílem uměleckým. Viděl jsem ento skvost nejméně 196x a pořád z toho uchcávám. Rozhovor Františka s Márinku před Žalmanovým domem, ve kterém František vysvětluje svůj vztah k víře a cituje Komenského Večerní modlitbu, je jedním z nejkrásnějších výjevů v historii kinematografie a v historii umění vůbec.

na příspěvěk reagoval Oldmanovka

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

jaká "školní povinnost"? Na základní ani střední škole jsem žádnou "povinnou" literaturu neměla. Na základní ani omylem a na gymplu jsem četla díla z literatury, kterou jsme probírali, protože mi to přišlo snadnější nechat se vyzkoušet z knížky než do sebe hustit nezáživnou teorii. Prostě jsem popsala knížku a měla za jedna. Taky jsem měla suverénně nejdelší seznam četby. Ale nikdy ani na základce ani na střední jsem nezažila nic jako povinnou četbu. F.L.Věka jsem četla několikrát, protože Jiráska jednoduše zbožňuju. F.L.Věk je nádherný, nejen dějem, ale i Aloisovou překrásnou češtinou. Jednou jsem těchto pět dílů doslova zhltla za dva dny. Tento seriál ani další díla Jiráska se mi nikdy neomrzí.A František Filip je záruka kvality.

FreddieH.

FreddieH. (hodnocení, recenze)

Miluju Jiráska a přečetla jsem od něj hodně knih, ale na F. L. Věka jsem si ještě netroufla. Díky seriálu aspoň vím, o čem je a až přestanu studovat, přečtu si i knihu. Nejlepší role Radovan Lukavský a samozřejmě i druhý Radovan... Jeden díl byl hodně o divadle a opeře, to mi přišlo zdlouhavé, ale jinak naprosto geniální, určitě ho chci vidět ještě někdy znovu. A líbí se mi i úvodní znělka.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Podle mého názoru nejlepší český seriál všech dob a vynaložené peníze rozhodně nebyly prohazované oknem. Strhující herecké výkony, osudová dramata i inteligentní humor, vztahy, radosti i zklamání, citlivě vkomponovaná politika i atmosféra doby, perfektní výprava, exteriéry, interiéry, kostýmy, vše ladí, skutečně parádní dílo.

droop

droop (hodnocení, recenze)

Když jsem jako stř.školák musel Věka číst jako povinnou četbu a pak ještě na něj koukat v TV...hrozný. Odstupem let jsem zjistil, že ten seriál je bezchybný, tak perfektně zahraný až to dojímá. Možná Antonie Hegrlíková mi tam trochui vadí.

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama