Reklama

Reklama

F. L. Věk

(seriál)
Československo, (1970–1971), 11 h 35 min (Minutáž: 43–63 min)

Předloha:

Alois Jirásek (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Jan Pivec, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Václav Voska, Eva Vosková, Jiřina Štěpničková, Dana Medřická, Jana Brejchová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Rattlehead k tomuto seriálu (8)

F. L. Věk (1970) 

Nejlepší seriál všech dob. Dokonce jsem si kvůli němu přečetl celý román. Dokonalost v každém ohledu. Oblíbená scéna - Jiří Sovák, vymýšlející nová česká slova. ()

Malý František Věk (1970) (E01) 

Dobrý úvod celého seriálu, ještě bez Radka Brzobohatého. Nejlepší scéna - kterak František vzbudil mrtvého. A ve vedlejší roli je skvělý Josef Hlinomaz. ()

Mozartovy dvacetníky (1970) (E04) 

Velkou část dílu zabírá premiéra Dona Giovanniho, což není vůbec na škodu. Václav Thám se sbližuje s Paulou, zato František musí trávit čas s Bohdalkou, za což mi ho bylo líto, protože její postava je v tomto seriálu zralá na pěst mezi oči. ()

Klavír (1971) (E09) 

"Opravdu rovni jsou si všichni lidé jen před tváří Boží. Kdo chce rovnost na Zemi, to je jenom lhář a šejdíř". Další povedený díl tohoto skvostného seriálu. Skvělý scénář a opravdu úžasné herecké výkony, o tom si naše dnešní kinematografie může nechat jenom zdát. ()

Slovař český (1971) (E10) 

Sestromuž, hlubozník, nohotrap, zelenochrupka, chřípoprach, knihovtipník, spěšnoved, právoved, citoň - hlasuji pro to, aby se tato slova začala běžně užívat v českém jazyce. Dále požaduji dodatečného Oscara za vedlejší roli pro Jiřího Sováka, neboť jeho pan Sýkora je postava tak úžasně ztvárněná - přitom na malém prostoru - že se to hned tak nevidí. Ryzí mistrovství ! ()

Korunovace (1971) (E11) 

Mně se herecký výkon Evy Voskové (Márinky) náhodou moc líbí. Ano, je trochu stydlivá, ale to je právě ono, taková má být. Jaký to rozdíl oproti fiflenám Bohdalce či G. Vránové. František si dobře vybere. Jinak musím opět pochválit pana Kemra, toho je jako vždy radost sledovat. ()

Svatba (1971) (E12) 

"Ty zas komanduješ, to už je ti dobře, viď?" Krásné scény z "frajbálu" a vyvrcholení čisté lásky Františka a Márinky, moc hezké. Nejlepší český seriál. ()

Naděje (1971) (E13) 

"V oněch přetěžkých časech stovky neznámých nadšenců rozfoukaly zkomírající plamínek, aby jím znovu zažehly pochodeň národní svébytnosti. Díky jim jsme to, co jsme. Ale ta pochodeň by nám neměla uhasnout." Trochu depresivní díl (zhoršující se podmínky vlastenců, Paulina nevěra), ale naštěstí s optimistickým koncem. Skvělý závěr úžasného seriálu. A stále aktuální téma boje českých vlastenců s vrchností, cizáky a vlastizrádci... ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama