Reklama

Reklama

Vlak dětství a naděje

(seriál)
  • angličtina The Train of Childhood and Expectation (více)
všechny plakáty
TV spot 4
Československo, 1985, 6 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Předloha:

Věra Sládková (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Stanislav Zindulka, Helena Růžičková, Žaneta Fuchsová, Tereza Brodská, Gabriela Wilhelmová, Alena Vránová, Eva Svobodová, Blanka Lormanová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!"  Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (287)

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

O kvalitách tohoto seriálu zde již bylo napsáno mnoho. Nechci se opakovat a snad jen také připomenu, že za zmínku stojí kvalitní herecký výkon Vladimíra Javorského. Celý seriál je naplněn hořkým i situačním humorem u kterého se člověk zasměje, aby mu vzápětí mrzl úsměv na rtech při smutných okolnostech našich pohnutých dějin. Některé negativní komentáře nechápu- kdo nemá rád české seriály tak ať se na to nedívá, komu vadí smutný příběh tak ať sleduje grotesky, komu vadí málo dílů ať sleduje Tak jde čas a kdo nedokáže vstřebat reflexi naší (bohužel nepříliš šťastné) minulosti.......těžko mu radit. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak až v roce 2014 jsem se odhodlal a asi to tak mělo být. Má alergie na Helenu Růžičkovou vzala za své a Stanislav Zindulka je mou oblíbenou figurou. Vyprávění očima malé holky o době pro náš národ stěžejní- Mnichov, Protektorát, osvobození. Politika jen na pozadí, život a přežití zcela v popředí. Radost ze života. Helena Růžičková to stylem budozeru hrne celým serálem a Zindulka kolem ní poskakuje jako věrný pejsek, to se prostě musí vidět. No a ty ostatní postavičky dokonale vykreslené, naprosto si mne získal František Husák a jeho Jaroušek, ale i mnoho dalších. Atmosféra útěku ze Sudet, života za Protektorátu, příchodu Rusů do Brna, i konečného návratu domů. Paráda.90% ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Vlak dětství mě doslova a do písmene ,,posadil na prdel" před TV obrazovku a nevstalo se, dokud nebyl zhlédnut poslední díl. Válka a její hrůzy trochu z jiného soudku, který přinesl smutek i radost, dojetí i zlost. Velmi překvapující kvalitní výkon Heleny Růžičkové. Nepřekvapující a jako vždy, výborný výkon Žanety Fuchsové a Stanislava Zindulky. Skvělý scénář i ostatní herci. Prostě ŠPICA ! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím. Jsou chvíle, kdy je ten seriál geniální, a jindy mi zavání chtěností a povrchností. Tereza Brodská nedokázala navázat na živou bezprostřednost Žanety Fuschové, jako by to najednou byla jiná osobnost. Těžko hodnotit - z filmařského hlediska velmi povedené, z vypravěčského občas vachrlaté, zaujetí seriálem průměrné. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Životní role Heleny Růžičkové i Stanislava Zindulky. Nezapomenutelně také zazářil Vladimír Javorský, ale nelze opomíjet skvělou Žanetu Fuchsovou, která celý děj táhne. Televizní série, která u nás nemá konkurenci ukazuje hrůzy druhé světové války z tak jiného, obyčejně-lidského hlediska, že ve výsledku je možná ještě údernější než různé bitevní a koncentrákové filmy. Karel Kachyňa je prostě mistr a jeden z nejlepších českých režisérů. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Seriál byl natočen na motivy knižní předlohy Věry Sládkové "Malý muž a velká žena". Originální název knižní předlohy je "Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla". (Jizni Tlapa)
  • Když po letech vysilující práce seriál dotočili, zavolal si režisér Kachyňa herce Zindulku a řekl mu: „Je to krásné a ty seš v tom výbornej, ale bohužel to neuvidíš, protože to zakázali.“ [Zdroj: kniha Moje cesta vlakem dětství a naděje – Jitka Škápíková, Stanislav Zindulka] (sator)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama