Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní sci-fi horůrek Roberta Rodrigueze z té doby jeho tvorby, kdy jsem ho měl ještě rád. Námět je sice vykradený, trikově ti parazitující mimozemšťani taky nejsou dnes žádná bomba, ale pořád je to slušná podívaná s mrazivým napětím kdesi v zátylku či za uchem. Že by se ke mně kradl zezadu nějaký stín? Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ig9HztI9-nY ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nadprůměrný béčkový teenage horor, který se narozdíl od svých žánrových kolegů nebere příliš vážně a podobně jako Od soumraku do úsvitu si v některých okamžicích utahuje sám ze sebe. Ocenění za příjemně strávený večer patří především Rodriguezovi, ten svou nápaditou a svižnou režii dovede divákův zájem prostrkat i přes pasáže, které se scénaristovi Williamsonovi příliš nepodařily. Trochu mě mrzelo, že děsivost úvodní scény se již dále nikde nezopakovala a závěr snímku se příliš nepovedl (místo rychlé gradace na díváky čeká roztříštěnost a ne zrovna dobré triky) a tím pádem Fakulta nemá takový dopad, jaký by snadno mohla mít, avšak jinak jsem byl vcelku spokojený. Tři poctivě vydobyté hvězdičky + jedna z protekce (za ten fotbal ;-)). P.S: Český překlad názvu filmu je poněkud zmršený. Copak jsou na střední škole nějaké fakulty? V tomto případě se pod kouzelným slovíčkem "faculty" skrývá americký termín pro učitelský sbor. Více pozornosti, páni překladatelé! ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný balanc mezi parádním sci-fi a brakovitou slátaninou. Perfektní herci v čele s Hartnettem a Woodem promíchaní s kráskami jako je Famke Janssen, Jordana Brewster nebo Salma Hayek dokáží divy. Je docela škoda, že takovéhle seriózně se tvářící blbiny nikdo netočí (nebo spíš se o to snaží, ale vždycky se to někde přežene) dost mi chybí. (Je to na tobě Roberte. :-) P.S: Tělocvikář ještě nikdy nebyl tak děsivý. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pamatoval jsem si, že na mě svého času film fungoval, a dnešní repríza ukázala, že se po těch letech nic nezměnilo. Přestože mám rád hororový žánr, nezavrhuji ani snímky, které jej kombinují s humorem. Musí to ale být kombinace vydařená. Ani by mě nenapadlo tvrdit, že je Fakulta hororem; ona tedy není ani komedií, protože si tvůrci vzali od obou žánrů jen něco, aby z toho ve výsledku vznikla životaschopná fúze. Nejvíc mě ovšem překvapil fakt, že mi vůbec nevadila silná neoriginalita scénáře. Tvůrci ve filmu ostatně otevřeně přiznávají inspiraci Invazí zlodějů těl, nezastírají, že téměř okopírovali scény z hororové perly The Thing (1982), jejímž jsem skalním fanouškem, a právě tady jsem sám sebe překvapil nejvíce. Zatímco by mě to u jiného filmu vytočilo do červených hodnot, tady mi to nejen nevadilo, ale dokonce mě to pobavilo. Nejspíš to bylo způsobeno tím, že jsem cítil, jak se tvůrci snímku nebrali příliš vážně a chtěli diváka jen pobavit, aniž by si potřebovali připsat cizí zásluhy. Přesně takhle na mě totiž celá tato záležitost působila; jako nekomplikovaná zábava říznutá napětím a několika drsnějšími scénami, u níž může divák v pohodě relaxovat a neztrácet dobrou náladu. Alespoň já jsem to tak měl. / Poučení: U sledování tohoto filmu radši na chvíli zapomeň na drogovou problematiku a školní masakry. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Jediný mimozemšťan v celej škole si ty.“ Spoilery. FAKULTA ukážkovo spadá do (v roku 1996 odštartovanej) novej vlny „šikovných“ vyvražďovačiek, odpálených Vreskotom. Okrem krvavých návštev mestečka Woodsboro do nej patria ešte napr. kúsky HALLOWEEN: H20 alebo VIEM, ČO STE ROBILI MINULÉ LETO. FAKULTA sem patrí napriek tomu, že žánrovo spadá skôr do infekčného sci-fi, než do slasheru. A to do sci-fi nenápaditého, pretože s niečím podobným (rovnakým?) prišla o zopár desaťročí skôr už INVÁZIA LUPIČOV TIEL (alebo VLÁDCOVIA BÁBOK s Donaldom Sutherlandom, nevraviac o VECI). Nech má FAKULTA akékoľvek vtipné dialógy a dobré herecké obsadenie (skvelý Josh Hartnett ako drsný Zeke), zostáva priemerom, ktorý na ľahký nadpriemer vyťahujú predovšetkým tri audiovizuálne podmanivé scény (úvodné predstavenie hrdinov, pochod infikovanou školou a futbalový zápas). Svojho času bola FAKULTA vnímaná ako smutne prehajdákaná príležitosť (v tej dobe fenomenálny režisér sa spojil s kultovým scenáristom a do partie pribrali polovicu mladého Hollywoodu), ale dnes, s odstupom rokov, je to vlastne celkom fajn film. Ku koncu každopádne výrazne stráca dych, nepomáha ani plno klišé (koniec snáď ani nemohli myslieť vážne), daktorí herci sú dosť slabí, niektoré citácie slávnejších filmov pôsobí detinsky a celkovo sa na filme pomerne negatívne podpísal slabší rozpočet (čo je ale dosť zvláštne, nakoľko Rodriguez práveže patrí k režisérom, ktorí vedia slušne pracovať s peniazmi a aj slabší rozpočet vedia trojnásobne podojiť). Veľmi otázne sú aj viaceré značne kontroverzné momenty, v ktorých žiaci strieľajú do hláv svojim učiteľom a podobne. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Stokely (Clea DuVall) čte knihu od Roberta A. Heinleina s názvem “Double Star“ (Dvojník), která vyšla v roce 1956 a sám spisovatel za tento sci-fi román obdržel o rok později Cenu Hugo. (Stocki)
  • Keď sú Casey (Elijah Wood) a Delilah (Jordana Brewster) ukrytí v riaditeľni a sledujú učiteľku Olsonovú (Piper Laurie), ako si obleje tvár vodou z pohára, pričom je jasne a zreteľne vidieť, že si tým namočila tvár aj ofinu. V nasledujúcom zábere má však tvár aj vlasy pekné a suché. (tXtX)
  • Když si Casey (Elijah Wood) v kabince zastavuje krvácení z nosu, můžeme si na zdi za ním všimnout nápisu “Tito & Tarantula“. V čele této americké rockové kapely stojí frontman a kytarista Tito Larriva, který pro režiséra Rodrigueze složil hudbu do dvou jeho filmů Desperado (1995) a Od soumraku do úsvitu (1996), rovněž si v nich i zahrál. (Stocki)

Reklama

Reklama