Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Videa (25)

Trailer

Recenze (194)

sheen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě epizody byly takové hodně úvodní, seznamovací. Třetí i čtvrtá epizoda dost dobrá. 6 díl supr. Rok draka je každým dílem lepší a lepší, paráda. 7+8 taky bomba. Tak 9 díl masakr, už to začíná nabírat pořádné grády :) Poslední díl  první série fakt supr ale jednu, opakující věc si mohli odpustit :). Jak byl rozjezd seriálu pomalejší, tak každým dílem gradoval a gradoval naprosto parádně, tato politika a intriky se mi líbily, teď přijde na řadu válčení :) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Častokrát velkolepé a vtahující, ale jako celek až moc rozplizlé, ukecané a nudné, bez dostatečně charismatických hrdinů, které by si divák mohl oblíbit a nechat se jimi provázet příběhem, který tentokrát není dostatečně nosný, oproti Hře o trůny, která také měla dost nudné vaty, ale někam směřovala. ()

Reklama

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako milovník knih George Martina a celkově odborník na jeho dílo hodnotím Rod draka výše než Hru o trůny. Když si vezmu, co měli tvůrci obou seriálů ze předlohy, tak musím Rodu draka zatleskat. Jeho předlohou je suchá historie Targaryenů, které však dokázali scénáristé a režiséři House of the Dragon vdechnout celkem šťavnatý život. Zároveň ale Rod draka ctí zatím s velkým respektem předlohu. Casting se povedl velmi dobře. Hightowerové jsou tak nesympatičtí, že se mi z nich otvírá kudla v kapse. I to je umění. Vytvořit v divákovi takovou antipatii. Paddy Considine zahrál slabého a naivního Viseryse perfektně. Postupně jsem přišel na chuť i oběma představitelkám Rhaenyry. Největší charisma má však samozřejmě Matt Smith jako princ Daemon, který dodává své postavě tu správnou ambivalentnost. Je to hajzl nebo tak napůl? Pak mě velmi zaujala Eve Best. Rhaenys je v jejím podání úžasná kladná postava. Nějaká drobná negativa se na Rodu draka najdou, ale není jich moc. Těším se na druhou akčnější sérii. Snad nebudu zklamán. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

1. série je velkým lákadlem pro další díly. Lákadlem, které si ale divák musí dost protrpět. Já si seriál začal užívat až od šestého dílu. Sedmý a desátý díl jsou ale tak boží, že se nemohu dočkat další řady (což mi třeba nový seriálový Pán prstenů rozhodně nedopřál). Vztahy vůdců a řešení problémů kolem jejich dětí. Nebýt rodičem, možná by tato řešení nepůsobila tak věrohodně a každodenně. No a do toho má Rod draka prostě víc draků než Hra o trůny. Je to mazec a bude ještě větší! ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu konec první série... Teď zase čekat rok a pak zase rok :)  Seriál se rozjížděl pomalu, není zde tolik zajímavých postav jako v GoT, časové skoky mezi některými díly nebyly úplně přehledné ( úplně vidím průměrného amerického traktoristu, jak se nechápavě otáčí ke své Mary, wtf? ) a vše je natočeno daleko více komorněji než kterýkoli díl GoT. Nemá to tu epickou rozmáchlost svého předchůdce a přesto se tvůrcům podařilo přikovat mě každé pondělí do mého houpacího křesla a těšit se na nové pletichaření... Nakonec jsem podlehl a užil si každou minutu temných intrik a dobrých hereckých výkonů. ()

Galerie (692)

Zajímavosti (40)

  • Podle George R. R. Martina je Aegon (Tom Glynn-Carney), který si uzurpoval Železný trůn od Rhaenyry (Emma D'Arcy), založen na následnické krizi po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135, který svou dceru a jediné žijící legitimní dítě, Matildu, jmenoval jako dědice Anglie a tím i první vládnoucí královnou. Trůn si uzurpoval Matyldin bratranec Štěpán z Blois, který přijel do Londýna a byl korunován, zatímco Matilda byla pryč. Štěpánovo tvrzení bylo podpořeno zprávami, že král na smrtelné posteli změnil názor a jmenoval ho dědicem. (mikki089)
  • Když Rhaenyra (Milly Alcock) drží valyrskou ocelovou dýku v ohni, jsou odhalena vepsaná slova: „Z mé krve pochází princ, který byl zaslíben, a jeho vůle bude písní ledu a ohně.“ To jsou téměř stejná slova, která ve Hře o trůny (od r. 2011) řekl Rhaegar Targaryen (Wilf Scolding) o svém synovi Aegonovi ve vizi, kterou Daenerys (Emilia Clarke) viděla v Domě Nesmrtelných: „Je to princ, který byl zaslíben, a jeho je píseň ledu a oheň.“ (mikki089)
  • Meč Daemona Targaryena (Matt Smith) byl pro účely natáčení vyroben speciálně norským zbrojířem, který umí velmi dobře lisovat ocel. (raininface)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama