Reklama

Reklama

Sissi, mladá císařovna

  • Česko Sissi - Mladá císařovna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherský císař František Josef a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, mají po svatbě a prožívají chvíle štěstí na vídeňském zámku Schönbrunn. Láskyplné momenty s manželem dávají Sissi na chvíli zapomenout na zlatou klícku, kterou se pro ni život u dvora stal. Stranou idyly svádí marný boj vůči svazujícím normám dvorské etikety, což ještě vyostřuje její vztah s tchýní, Žofií Frederikou Bavorskou. Nad štěstím manželů se stahují mračna také kvůli vypjaté politické situaci, a to nejen stran hrozící války s Ruskem, ale také uvnitř říše. V Uhrách se stupňuje napětí, které se ale díky naléhání Sissi podaří uklidnit. Mladé císařovně se rýsuje štěstí i v osobním životě, když zjistí, že je těhotná. Radost z prvorozené dcery ovšem nemá dlouhého trvání, když se výchovy ujímá Žofie. Sissi velmi těžce nese, že má k dceři omezený přístup, nicméně největší rána má teprve přijít... Po závratném kasovním úspěchu prvního filmu se rozhodl producent a režisér Ernst Marischka kout železo dokud bylo žhavé a záhy započal s natáčením druhého dílu, jenž měl nakonec premiéru takřka přesně rok po první Sissi. Ačkoli Romy Schneiderová, z níž role mladé císařovny udělala mezinárodní hvězdu, již nechtěla part opakovat, tvůrci ve spolupráci s jejím nevlastním otcem Hansem Herbertem Blatzheimem, jenž s nově nabytou popularitou manželčiny dcery převzal roli jejího agenta, herečku k účasti přemluvili, když na oplátku mohla hrát vysněný náročnější part v adaptaci románového dramatu Robinson nesmí zemřít. Také druhý film o lásce a trápení Sissi se stal ohromným diváckým hitem. Byl uveden do desítek zemí světa a dále zvýšil popularitu Romy Schneiderové i jejího hereckého partnera Karlheinze Böhma. Stejně jako v případě prvního dílu se i tentokrát scénář neohlíží moc na historická fakta a naopak se s „uměleckou licencí“ soustředí na rozvádění romantické linie. Spolu s dalšími díly celkové trilogie o životě Sissi náleží do dobově velmi populárního žánru tzv. heimatfilmů. Jednalo se o snímky, které důrazem na odlehčené melodramatické konflikty, často zasazené do doby před světovými válkami, vyzdvihováním tradičních hodnot i záběry přírodních scenérií souzněly s náladami konzervativního publika německy mluvících teritorií poválečné éry, které se obracelo k ideálům starých časů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to vrcholně naivní, vztah Sissi s manželem vyklouzl z knihovničky malé milovnice červené knihovny, všechny postavy jsou v jádru kladné, všichni se mají neskonale rádi, občas nad jejich láskyplným vztahem přeletí mráček, ale chumry jsou vždy jen krátkodobé. I přes všechny tyto výhrady se na film dobře kouká, protože Romy je roztomilá, před kamerou se často prohání krásní koně a občasný pohled na nějaký ten horskÿ masiv také není k zahození. Kdo nečeká umění, ale lacinou zábavu, bude možná ze snímku nadšen. Minimálně proto, že měl pravdu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Já tomu filmu prostě nemůžu dát "odpad" :) Už jen kvůli těm šatům :) To je tak to nejkrásnější na celém filmu :) Podle mého názoru "nejrůžovější" a "nejoptimističtější" a nejzidealizoavnější příběh mladé císařovny, který byl celý jinak. Vím, že mě to v dětství děsně bavilo (ani nevím proč) :D Ale že je to reklama na německý národ jsem si všimla až v pozdějším věku. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Faidra to vystihla presne. V čase končiaceho detstva a pomaličky sa rozbiehajúcej útlej mladosti bola pre mnoho dievčatiek Sissi tým, čím je pre dnešnú generáciu Twilight - očarujúcou rozprávkou na dobrú noc a pekné sníčky. Akurát v Sissi boli vždy zaujímavejšie kostýmy ;-) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Druhá část o rakouské císařovně a uherské královně Alžbětě je na tom z historického hlediska rapidně hůře než část předchozí. Mladý císařský pár zde působí jako ten nejzamilovanější na světě, ale ve skutečnosti tomu tak docela nebylo. Naopak odebrání novorozené dcery Sofie a uherská korunovace byly dobře vylíčeny. A ve filmu je také vidět, že Alžbětina tchýně Sofie nebyla vůči ní tak nenávistná, jak se v mnoha případech traduje. Také díky úžasným kostýmům a výpravě nemůžu dát méně než 4 *. Lépe to zatím nikdo nenatočil. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A pokračování osudů Sissi (teď již sedmnáctiletá Romy Schneider), naní jako začínající císařovna a manželka Franze Josefa (Karlheinz Böhm). Jakési dočasné odcizení v citech a boj o hlavním slově u Franze Josefa mezi Sissi a arcivévodkyní Sohií (Vilma Degischer), matkou císaře. Sissi dokonce použije rafinovaný dočasný útěk, aby nakonec slavila triumf nad svojí ženskou rivalkou. A jakýsi přerod v zodpovědnou císařovnu, když po domluvě své matky vévodkyni Ludovici Bavorské (Magda Schneider), je schopna pochopit, že má v první řadě státnické povinnosti, od kterých nemůže utíkat, kdykoliv se jí chce. Závan vtipu přináší bláznivý plukovník Böckl (Josef Meinrad) a arcivévoda Franz Karl (Erich Nikowitz), otec císaře. A vše končí korunovací znovu šťastné dvojici maďarským králem a královnou. A královnu milovali asi všichni lidé, protože měla všechny ráda. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Film sa natáčal predovšetkým vo Viedni a Salzburgu (Rakúsko). (Arsenal83)
  • Ve filmu se Sissi (Romy Schneider) s Franzem (Karlheinz Böhm) a arcivévodkyní Sofií (Vilma Degischer) sejdou v divadle na baletu. V původním znění je hudba jiná, v české a slovenské verzi se jedná o Čajkovského balet „Spící krasavice“. Děj se ovšem odehrává v době neshod ohledně výchovy prvorozené dcery Sissi, která žila v letech 1855 - 1857, přičemž Čajkovskij hudbu k tomuto baletu složil až v letech 1888 – 1889. (HankaVitova)

Reklama

Reklama