Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner .. Harry hates everybody. Nedokonale vyvážená cynická tvář s chybující povahou policejního macha s tělem i duší Eastwooda, kterému role nakonec sedla na mnoho let dopředu. Zápletka zkraje reflektuje dobové problémy San Franciska (Zodiac), jenže rozvinutí detektivního případu je hodně slabé a nuzné, kdy se jede moc přímo, bez nějakých překvapení. Dnes film nemá prakticky čím strhnout. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Je nekompromisní, je to frajer, bere právo do svých rukou, před zbytečnýma "kecama" dává přednost hrubé síle, je zatraceně cool, má nevyčerpatelnou zásobu hlášek a velikost jeho ega se odráží v jeho pověstném magnumu 44 - ano, to všechno je nestárnoucí legenda, policejní kovboj Harry Callahan, Dirty Harry! Tahle postava i tenhle film jsou prostě absolutní klasikou, ikonickou a perfektní!!! ...you've got to ask yourself..."Do I feel lucky?" Well, do you, punk? ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dirty Harry je americká klasika Dona Siegela o jednom drsném a (tak nějak) poctivém sanfranciském policajtu Harry Callahanovi. Tenhle film tak předznamenal jednu pěknou sérii, z níž se mi sice hodně líbily jen první dva díly, ale i další tři pokračování stojí za vidění. K tomuto filmu nemám extra výhrady, hudba Lalo Schifrina je skvělá, stejně jako Clint Eastwood v hlavní roli. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jestli jsem někdy viděla nějaká další pokračování, tak už si to nepamatuju a nemůžu provést pořádné srovnání, ale každopádně platí následujicí: Na Dirty Harrym oceňuji zejména, že je to úplně čistý (hihi), přímý a jasný film bez odboček, bez nimrání v osobním životě (jak inspektora, tak záporáka) a bez přílišného lpění na vysvětlování politických inklinací a interpretací. I když se postavy zrovna baví o tom, jestli je nebo není nějaký zákon úplně na prd, tak jejich dialog zůstává věcný a nespadá do skrytého vypravěčství či komentování. Divák se sám rozhodně, jestli s takovou postavou souhlasí nebo jestli ho takový "message" filmu uráží, ale film sám se nestaví do role kazatele. I když jsou tam teda všude ty kříže a Ježíšové, tak nevím, jak moc jsem si nasedla na lopatu. Další věc, co mě mile překvapila, že ten film není sexistický ani misogynistický, protože vzhledem k angažmá Clinta Eastwooda jsem tak nějak automaticky předpokládala, že bude. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Stadion Kezar, kde hrával Sanfranciský tým "49" se měl v době natáčení likvidovat. Jak režisér Siegel, tak Clint Eastwood usoudili, že tak veliké místo by byla škoda nevyužít a aréna tak posloužila jako první krvavé setkání Harryho se Scorpiem. (ClintEastwood)
  • Debralle Scott, která představovala mrtvou Ann Mary Deacon se v tomto ilmu objevila poprvé a odstartovala se její poměrně slušná filmová kariéra. Původně měl být záběr na její mrtvé tělo dosti blízký, ale v zimě se tolik chvěla, že musel být použitý vzdálený záběr. (Kulmon)
  • Město se filmem natolik nadchlo, že pro natočení scén se starostou dokonce dovolilo štábu používat skutečnou kancelář tehdejšího starosty Aliota. (ClintEastwood)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama