Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Recenze (871)

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Co je Singerovi platné, že jsou v tomhle filmu všichni cool, když je scénář děravější než krk studenta po útoku surfujících sexywampů v bikinách. Akční stránka je zvládnuta velmi dobře ale dialogy jsou umělé a klišovité až hamba(to nevidí snad jen filmový slepec). Singer se snaží, to mu přičítám k dobru ale stejně to není na víc než 68%. ()

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Aktivní čtenář komiksů jsem nikdy nebyl, myslím až na Želvy ninje se mi žádný podobný časák do rukou nedostal. Takže vlastně onu slavkou komiksovou cestu desitků seriálů a filmů z papíru na stříbrné plátno némůžu moc srovnat. Poslední dobou se nám dostává spousta komiksových zpracování typu Spiderman, Batman, Sin City, Hulk, Hellboy.. nicméně X-men mě ze všech podobných snímků bere nejmíň. Všichni chválí onen fylosofický a intelektualně vyšší podtext, který mě bohužel nudil a spíše ho beru za negativum. Vždy dám přednost skvělé akční jídě typu Spiderman nebo skvělého příběh Batmana. První díl sice jěště ušel, ale dvojka mi přišla jako naprostá slátanina a na třetí díl se radši ani dívat nebudu. ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Výborným úvodom (až po príchod do "školy") disponuje tento film. Ďalej je to tiež dobré, ale už nie až tak. Ako prvý diel série to je také ako má byť. Herci sú fajn, akcie je na jednotku tak akurát a vizuálne efekty sú tiež ok. Sumár: Celkom slušný komix, ale na Spidermana to nemá a na dokonalú Vranu (Proyas) už vôbec nie. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

X-menové hrají, ve všech komiksových adaptacích poslední doby, jasný prim. Alespoň pro mě. X-meny jsem měl rád od pradávna, kdy jsem coby malý kluk, pařil X-meny arkádu na jednom automatu do zemdlení. Mojí nejoblíbenější postavou byl Wolverine, který měl takové vlastnosti, které vyčnívali nad ostatními. Když jsem se po letech dozvěděl, že se chystá zfilmování tohoto kultovního komiksu, samou radostí jsem se nemohl dočkat až je uvidím. Zážitek v kině byl jedinečný. Film splnil přesně to, co jsem od něj očekával. Konečně jsem mohl vidět perfektní ztvárnění svých oblíbených postav, na stříbrném plátně. Film má téměř vše, co od dobrého filmu očekávám. Dobrým scénářem a příběhem počínaje a krásnými triky a efekty konče. Silným indiktorem kvality pro mě je, že jsem ho od té doby viděl nespočetněkrát a přesto mě neomrzel a rád se k němu vracím. A jelikož tedy splňuje všechny potřebné fragmenty k tomu, abych mu udělil nejlepší hodnocení, tak taky tak činním. ()

gocatgo 

všechny recenze uživatele

Přepis asi nejsložitějšího Marveláckého komixu na filmové plátno se opravdu vydařil. Hugh Jackman jako Wolverine opravdu exceluje, ale ani ze zbytku mutantí partičky neudělal jen statisty. Singer bravurně střídá akční a mluvené pasáže, pozadí politického boje i záporáků kolem Magneta. X-meni ukázali, že i obrázkovou knížku lze zfilmovat na úrovni a s nadhledem. ()

Reverger 

všechny recenze uživatele

Jasně, že se to bude trošku lišit. To, že v komiksu je třeba Wolverine prcek a tady ho hraje sympaťák Jackman, no co. Sice jsem si od toho moc nesliboval, protože Singer, to pro mě nejspíš v té době byl nějakej zelenáč, nebo jsem o něm nevěděl vůbec...ale dá se říct, že když na poprvé dostal takovou možnost, tolik postav z komiksu, celý X-men, kdo by řekl, že to dopadne dobře, ba co víc, skvěle. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Čisté vizuální orgie (kdepak asi Cameron bral inspiraci pro Avatar?). Velkolepá podívná, kde to nápady jen srší. Dialogy odsýpají a naštěstí jich tu moc není, je to i vtipné, na nic si to nehraje. Parádní jízda. ()

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Vizuální skvost s podařeným příběhem a výbornými herci. Nejraději mám scénu, kde se jde Storm pomstít tomu "Bad guyovi", za to, že jí hodil do výtahu. Určitě nejlepší část celého filmu. 75% ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer zvládl přenos komiksu na filmové plátno velmi zdatně. Postavy mají charakter, efekty jsou výborné a prostředí, jak ho známe z komiksu. Škoda, že není delší- některé myšlenky a dějové linie by zasloužily detailnější zpracování. I tak ale dobré akční sci-fi s výborným Jackmanem (u mě jeho výkon naprosto zastínil i McKellena a to je co říct!). ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Trochu musím souhlasit s kýmsi, kdo tu napsal že celému snímku chybí nadhled. Chvílemi mi připadaly některé scénky trochu zmatečný a zbytečný. Pořád si musím říkat, že s takovým potenciálem a s takovými schopnostmi co měli jednotlivý hrdinové by se to přece vyvíjelo úplně jinak... Akce vcelku velmi slušné, ale na Matrix to nemá. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Pokud budu hodnotit pouze snímek sám o sobě, tak mi nejvíce vadila malá míra "filmovosti". X-MEN zkrátka až moc vypadají jako jeden díl ze série o mutantech - je to rychlé, sevřené, vypointované. Ale kdyby to bylo animované a bylo to 50. dílem stodílné série, tak bych z toho měl přibližně stejný pocit. Jinými slovy - rozkošnické potěšení fanouška superhrdinských snímků se nedostavilo. Singer dokáže vytvořit napětí, které žene film dopředu, vztahy trochu skřípou a mutanti jsou až příliš brzy nahnáni na jedno místo, takže není možné se ztotožnit s jejich traumaty (u Rogue tomu přeci jen napomáhá krátká, leč úderná úvodní scéna). Pak už se ale o pocitu vykořeněnosti mutantů jen mluví. Navíc, otevřený konec nefunguje - není ani westernový (osudově-definitivní, přesto neuzavřený) ani ideologický (lidé začnou mutanty buď milovat za jejich záchrannou akci - happyend x lidé budou mutanty pořád nesnášet, nehledě na jejich vstřícnost - deziluze). Je to zkrátka otevřený konec, po kterém si řeknete "No a co?". Zakončení v takovém podivném vzduchoprázdnu. Čímž se dostávám na začátek - k porovnání s logikou seriálu/série. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Toto prvotní seznámení či jakýsi úvod do světa točícího se kolem nejdrsnější a zároveň nejsympatičtější postavy komiksového světa - Wolverina, se nanejvýš povedlo. Skloubení několika charakterů, nejrůznější schopností, hereckých hvězd nastartovalo famózní sérii filmů, ta je napínavá, zábavná i akční, má nejcharakternějšího záporaka Magneta, a hlavně poutavý příběh, kde se postavy vyvíjí, mají každá svůj prostor i místo v ději a dohromady tak tvoří správnou směsici pro daný žánr. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Brayn Signer a David Hayter jsou první, kdo převádí úspěšně komiksové hrdiny v hrané podobě na filmová plátna. Počátek éry, kde se začne nejvíc rejžovat zlato právě na filmování komiksů. Díky počítačové technologii je možné natočit právě to, co dříve možné nebylo. A hlavně o ty efekty zde totiž jde (i když z pohledu fyziky je spousta z nich naprosto nesmyslná a to, i kdybychom připustili jejich realizovatelnost). Prostě z fyzikálního hlediska absolutní blbosti na které se ale kouká výborně. Verdikt: 4* a 80 %. PS. Tak co, která schopnost je podle Vás absolutně nejlepší? Manipulaci s kovy by to podle mě rozhodně nebyla. PS2. James Marsden, co by Kyklop (Cyclops) hraje absolutně příšerně..., vlastně hraje? jakožto ve všech filmech, kde se objeví, ještě, že ho ve 3. filmu vyřadili. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Plejáda nadaných jedincov s výnimočnými schopnosťami v jednom filme nemohla u mňa dopadnúť zle. Bol by som ochotný aj zavrieť jedno oko, aby som prilepšil, ale tu to nie je treba. Magneto a Wolverine sú moji najobľúbenejší, i keď ostatným to tiež šlo. Brian Singer započal éru komiksoviek v novom tisícročí na výbornú. Chýbal mi tu iba Gambit. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Singerův parádní rozjezd X hrdinů. Krásně vidět, jak si dali záležet na vyprofilování postav a jak byli opatrní při akčních sekvencích. Každej musí nějak začít. 75% ()

perko 

všechny recenze uživatele

Bylo to tehdy snad Ábíčko, kde jsem objevil dvojstránku o připravovaném filmu X-Men. Je to už 20 let, ale já si to pamatuju jako dneska. Obrázky slibovaly něco nového, film podle komiksu, což tehdy ještě nebylo tak obvyklé jako dnes. Já v té době znal videohry X-Men z pouťových automatů. A film mě naprosto nadchnul. Od té doby jsem ho viděl několikrát, pokaždé si ho užívám a jsem naprosto spokojen. O postavách se toho sice nedozvíme mnoho, ale dneska už je z tohoto universa tolik filmů a tolik známo, že už o každém víme snad vše. Za mě necelé 4 hvězdy, druhý díl pak vše posune o něco dál. Ve své době hodně zajímavý kousek. ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

První X-meni nejsou typickým filmem podle komiksu, kromě superhrdinů se zvláštními schopnostmi a skvělých efektů při soubojích, nabízí i možnost zamyšlení nad lidskými předsudky proti jiné skupině lidí, která se dá krásně převést i do dnešního "normálního" světa. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama