Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Pokémoni mého dětství“, kteří (ne)překvapivě fungují a mají stále co nabídnout i dnes, téměř po 30-ti letech. Tato expedice Adam 84 za záchranu lidstva ve složení Bláha-Dvořák-Datel Novotný-Patrasová má skutečně (divákovi) stále co nabídnout (teď nemám zrovna na mysli ukojení chuťových buněk v podobě amarounů), byť s časovým odstupem a patřičným (věkovým) ná(d)hledem, na ni divák nahlíží pochopitelně zcela jinak, než pohledem dětských očí. Přesto si troufám tvrdit, že ji divák (v kontextu zmíněných souvislostí) ocení ještě více a objevuje se pro něj nová (komediální) rovina. Něvěříte? Zde je pár "důkazů"..." Podívejte…nomádi. Typická obydlí vesnické chudiny…. a jak se dřou :-) Typickou oblastí pro chov ovcí v druhé polovině 20.st. byla Austrálie a …..Valašsko :-) P.s. jedno vím zcela jistě. Dožít roku 2324 (tj. dne, kdy se zruší pivo), bych se skutečně nechtěl. Kdo by to byl řekl, že :-) P.p.s. jako bonus, nesmrtelná legendární (pr)ůvodní znělka mistra K. Svobody a sexy „žížala Julie“, které to snad nikdy neslušelo tak, jako v bazénu s „ministry“ delfíny. Snad možná ještě v knihkupectví „vrchního číšníka“ Pepíka Abraháma :-) To uživ. Gilmour93 - stav se, mám jednu navíc ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ženiální seriál, který mě nepřestává bavit od dob jeho vzniku po současnost. Akademik Richard v podání Josefa Bláhy je bezkonkurenčně nejlepší postavou, neustále se snaží zachovat dekórum a svým typickým klidem a dojmem, že všechno ví, všechno zná, mě svými hláškami dostává do kolen a na rozdíl od svých kolegů se nenechává zlákat ničím, co osmdesátá léta dvacátého století nabízí. "Podívejte, nomádi. Typická obydlí vesnické chudiny." " Nic nepít, vyplivnout! Nevíte, co v tom je. "Strašně to pálí!" Co jsem vám říkal, Karas?!" "ale hřeje!" :-)) ()

Reklama

johnys 

všechny recenze uživatele

Neznám lepší seriál. Kult mého dětství a vlastně celého života. Propracovaný děj, exkluzivní obsazení, báječná hudba Karla Svobody. Na svoji dobu převratné dílo, vrchol možností tehdejších našich tvůrců a filmařů. Dnes jsou již triky - tehdy dělané doslova “na koleně” přes kamerové, skleněné a zmenšované efekty - minulostí, ale jinak jde o nadčasové dílo pro všechny generace. Seriál, který pro svůj humor, nápaditý scénář, zpracování a bravurní herecké výkony zůstane navždy nepřekonán. A humidovat? Tuším, co se za tím skrývalo... :-) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

To je seriál! Jsem zvědavý, co na počin Hofmana a Poláka řeknou v roce 2484:-) Těch nápadů, třeba jen novotvarů krtkování, humidování,amarouny. Akademik Filip (nově Richard) se svou partou při sledování Adama Bernaua kralují městečku Kamenice. Ať už jízdou v protisměru, vysedáváním v hospodě nebo předstíraným zeměměřičstvím. Výborná role Velkého učitele v podání Vlastimila Brodského, který dokázal trumfnout i CML. Po soudní při kvůli akademiku Filipovi museli filmaři vymyslet podobné jméno, u některých postsynchronů je občas postřehnutelné, že se jedná o přemluvení. Možná kdyby akademik Filip zdravil japonsky a ne poplácáváním rukou na čelo, tak by si vdova po akademikovi nestěžovala. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Můj snad nejoblíbenější seriál. Od dětství až do dospělosti, vždy si v něm najdu něco pěkného. Sice se mi nelíbí úvodní díly z budoucnosti, ale to plnohodnotně vynahrazují díly ze současnosti. Když seriál končil a návštěvníci se (ne)loučili, bylo mi to hrozně líto. Návrat do budoucnosti bez piva je smutný a pan Drchlík mžikal očkama za brýlemi tak, že to trhalo srdce. Vynikající je herecké obsazení, kde musím vyzdvihnout Vlastimila Brodského, Josefa Bláhu a Jiřího Kodeta. Mimochodem je neuvěřitelné, co všechno ukazuje Dáda Parasová v seriálu pro děti. To už dnes nevidíte. Jinak sterilní budoucnost je příšerná, zlatá léta osmdesátá, pokud ovšem odmyslíte pravou realitu ČSSR. Nicméně, tvůrci seriálu vytvořili letní idylku u vody, s kolotoči, pivem a dobrým jídlem bez ideologických příkras. No, hlavně nenápadně :-) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Natáčení probíhalo i v cizině. Návrat Návštěvníků byl točen v tehdejší NDR v Göhrenu a scény s delfíny pak pocházejí z nizozemského města Harderwijk. (Stocki)
  • V díle "Půlnoční kolotoč" při policejní kontrole a následnému testu na alkohol probíhá na vozidle kolorizace. V chvíli, kdy auto změní ze zelené barvy zpět na bílou, je v dalším záběru opět zelené. (MTHRFCKR)
  • Západoněmecká Lada Niva 2121 byla zapůjčená ve dvou exemplářích od německých koproducentů. Třetí kus zakoupilo filmové studio Barrandov. Problém nastal s benzínem, který nebylo možné koupit za hotové ani za benzínové poukázky, a tak přišly na řadu bony. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama