Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Film byl nejdříve natočen se skutečnými herci, aby animátoři mohli podle nich následně vymodelovat animované hrdiny. Samotný proces animace byl v padesátých letech velice zdlouhavý. Vyrobit jediný rámeček filmu mohlo zabrat až celý týden. [Zdroj: časopis Cinema 03/2019] (ČSFD)
  • Jako hudební podklad filmu byly použity melodie z Čajkovského baletu „Spící krasavice“. (Sherlock Holmes)
  • Po dvou klasických pohádkách Sněhurka a Popelka Walt Disney žádal od Růženky něco úplně nového. Hlavní výtvarník filmu se tak inspiroval ve středověkých tapisériích, které měli filmu dodat dobovou autenticitu. Tyto obrazy postrádaly hloubku a vše bylo do detailu zaostřené, animátoři tak museli dělat přesný opak všeho, o co se Disney snažil v předešlých filmech, které na iluzi hloubky stály. Postavy a prostředí jsou tak neustále do detailu ostré a byl posílen 2D efekt. (Němi)
  • Poslední ručně překreslovaný a vybarvovaný animovaný film studia Disney. Na následujícím filmu 101 dalmatinů už byla použita nová technologie XEROX, která překopírovala hotový snímek na celuliod. Ubylo tak množství práce, kdy se každé okénko ještě kompletně ručně muselo překreslit na filmový pás. (Němi)
  • Film měl na svou dobu astronomický rozpočet 6 000 000 dolarů. Přípravy snímku zabraly 6 let. (Němi)
  • První animovaný film točený na extrémně širokoúhlý Super Technirama 70 mm o poměru stran 2,55:1 (běžně užívaný Cinemascope má 2,35:1). Díky tomu většina diváků nemohla nikdy vidět film ve správném poměru stran, kina na to nebyla zařízena. Náprava nastala až s reedicí DVD a Blu-Ray vydaným v roce 2008, kde je film v původní podobě. (Němi)
  • Příběh se měl podle Disneyho pohybovat ve známých osvědčených mantinelech známé princezny. Disney se chtěl plně soustředit na příběh a postavy a vypreparoval veškeré vedlejší linky v podobě veselých sidekicků. Zajímavý experiment, leč nevyšel, tak jak si Disney představoval. (Rodriguez)
  • Scéna, v ktorej sa Ruženka pichne do prstu, mala vyzerať úplne inak. Princezná nebola zhypnotizovaná kúzlom, ale prišla na volanie Maleficent prezlečenej za starú ženu, ktorá Ruženku donútila dotknúť sa vretena, ktoré malo byť kúzelné a splniť jej želanie. Walt Disney ale túto verziu nakoniec zatrhol, pretože tento scenár až príliš pripomínal Snehulienku. (matthew.17)
  • Spiaca princezná Aurora sa vo svojom vlastnom filme objaví na scéne iba na 18 minút. V porovnaní s nákladmi na produkciu bola Šípková Ruženka tak neúspešná, že Disneyho spoločnosť zanevrela na filmy o princeznách na ďalších 30 rokov. (Raccoon.city)
  • Šípková Ruženka má v scenári len osemnásť riadkov. To je najmenej zo všetkých princezien od Walta Disneyho. (metal.storm)
  • Mary Costa získala úlohu šťastnou náhodou. Na jednej párty začala spontánne spievať pieseň, ktorú hral niekto na klavíri. Bol to filmový skladateľ Walter Schumann a pozval ju do štúdia na hlasovú skúšku - Walt Disney už totiž tri roky hľadal správny hlas pre Šípkovú Ruženku, ale bezvýsledne. Vraj to už chcel zabaliť. Mary Costa prišla, zaspievala a Disney po prvých sekundách vedel, že je to hlas, ktorý hľadá. (krasomama)
  • Kvôli 70mm formátu museli hudobný podklad nahrať a celý zvukový mix vytvoriť v Nemecku, pretože v USA nemali na to vyhovujúce nahrávacie štúdio, ani techniku. (BlueNeon81)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama