Reklama

Reklama

Sněhurka: Jiný příběh

  • Španělsko Blancanieves (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh je rozehrán v roce 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. Léta běží – k bezmocnému, leč stále bohatému muži se jako pijavice přisaje zlotřilá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Carmen je vychovávána babičkou, ale po její smrti se musí vrátit k otci a maceše, která ji nejprve odsoudí k životu ve sklepení a po několika dalších dějových kotrmelcích i k smrti. Děvče však přežije (byť se ztrátou paměti) a je v divočině zachráněno partičkou trpaslíků, shodou okolností též zápasníků s býky. Pod jménem Sněhurka se v aréně sama proslaví, leč zákeřná macecha ještě neřekla poslední slovo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

salalala 

všechny recenze uživatele

I když by mělo jít o pohádku, naštěstí to tak není a pokud ano, inspirace tvůrců pramení zejména z Grimmovské verze (dějí se tu hodně nepohádkové věci včetně vražd a sadomaso sexu), což se mi moc líbilo. Celý příběh je přenesen do moderní doby, což mu dodává punc nadčasovosti a celkové uchopení mě oslovilo moc a jsem rád, že jsem tenhle film viděl. I když je němý, má opravdu výbornou atmosféru (místy až hororovou) a vskutku pohltí. Nedílnou součástí je i hudba, která skvěle kombinuje tradiční španělské motivy s těmi dramatickými a je výrazná, což je u němého filmu důležité. Výteční jsou i herci, kteří až na malé výjimky zvládají ono expresivní přehrávání a nepůsobí u toho směšně. Zejména Maribel Verdú jako zlá macecha je fantastická a roli si užívá. Škoda, že film je trošku delší, protože o deset až patnáct minut méně by neškodilo a alespoň by tempo bylo rychlejší. Moc mi také neseděl onen potřebný motiv jablka, který se mi tu zdál až moc násilně přilepený. Ale to už jsou jen detaily, protože Sněhurka: Jiný příběh je vynikající pocta němé kinematografii, která možná vznikla na popud chváleného The Artist, ale osobně se mi zdá o kousek lepší a formálně ucelenější. 85% ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Býčí zápasníci a týrání zvířat si víc než slabší průměr nezaslouží. - Svým způsobem je to zajímavé, příběh svérázný a obraz většinou i vizuálně zapůsobí. Jako hold němému filmu to vyšlo, ovšem přesto nic moc pro mě. - Sněhurka ano, jen jsem pro jiné verze tohoto známého pohádkového příběhu. - Jsem tedy na pochybách zda dát 3 hvězdy? Zlotřilá pečovatelka Encarna nemá chybu, slabošský a kvůli ochrnutí bezbranný otec k politování, Sněhurka je právem obdivovaná, konec překvapující a to nostalgické ohlédnutí za poetikou němého filmu ... No, nakonec dávám za 3 body, perou se ve mě sympatie i jisté antipatie. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Třetí WTF filmová Sněhurka s rokem vzniku 2012 (první, druhá). Tahle se odehrává v první čtvrtině 20. století ve španělské Seville v prostředí býčích zápasů a jméno její hlavní hrdinky je Carmen. Film je navíc černobílý a němý, přičemž je určitě náhoda, že vznikl zhruba rok po tom, co se začalo oscarové tažení taktéž němého The Artist. Nevím, kdo dostal ten super nápad tohle natočit, ale docela dost lidí na to asi uslyší a stráví s touto jihoevropskou retro Sněhurkou příjemné chvíle (18 nominací na cenu Goya). Budiž jim to přáno, já si pro další oslavu španělské filmové produkce musím počkat na nějaký ten pěkný atmosférický thriller nebo horor. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Teda, vám se to moc nelíbilo, to jsou všude jinde samé pětky, čtyřky, přes 85% a tady jste nějak upozaděný?!? Tak to ne, mně se to teda líbilo a moc. Sněhurka je tak krásná, že navrhuju obsadit ji do všech filmových adaptací Sněhurky, které se ještě budou točit, a zároveň navrhuju vymazat ty umělé, co to hrály předtím. Tohle byla skutečně role šitá na míru právě téhle krasavici, doufám, že ji budeme vídat častěji. Super bylo, že když jsem to hledala, našla jsem komentář kdesi na netu: nestahovat, je to hluchý, chybí tomu zvuk a titulky to má jen občas! To mě pobavilo. A právě tahle skutečnost dává snímku takové obrovské kouzlo, že musí zapůsobit na každého. Včetně toho, že dáme ruce pryč od sladkých klišé, navlíknem Sněhuru jako toreádorku, Macechu jako dominu a trpaslíky konečně necháme trpaslíkama. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Vše kolem tohoto filmu je tak trochu jiný příběh. Od režisérovy (sebe)důvěry držet projekt 8 let při životě. Až po fakt, že těšíte-li se na pohádku, popovídejte si spíš s umělcem, který Sněhurce prošlápl cestu. Doporučuju si přečíst pár rozhovorů s režisérem, pak totiž zjistíte čemu všemu je příběh Carmen pocta. Souhlasím s Bárou, že Macarena se pro tuto roli narodila a že nikdy nechci vidět jinou. Pro mě to nebyl jen jiný příběh, ale i jiný svět. Svět tančící v rytmu flamenca, svět ohňostrojů jisker v hlubokých tmavých očích zázračných i prokletých lidí. Nikdy nespouštěj býka z očí... Nespustím, pane Berger, ani z vás... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Českou premiéru si film odbyl na festivalu La Película. (*Elfík*)
  • Maribel Verdú slíbila režisérovi účast na filmu již v roce 2006. Podílela se na něm tedy od samotného začátku. (Dr Lizal)
  • Svůj druhý celovečerní film režisér Pablo Berger připravoval osm let. [Zdroj: E15] (hippyman)

Reklama

Reklama