Reklama

Reklama

Útěk z vězení

(seriál)
  • USA Prison Break (více)
Trailer 2
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 455)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V životě jsou jen tři jistoty. Smrt, daně a nástupy." Dostat se do vězení, protože z něj chci zase utéct, je poměrně velká frajeřina. Na můj vkus přitom všechno trvá dost dlouho, ale to je asi jediná výtka. Ve Fox Riveru se totiž steak, napětí i vězni dají krájet, co se může pokazit, to se taky pokazí a tak se musí pořád improvizovat. To je celkem fajn a bavilo mě to. Jenže na začátku 2. série mě to bavit přestalo a tak hodnotím jen tu první, která mi přinesla spoustu inspirace k zahájení poradenské činnosti pro případy, kdy se klientovi přestal líbil výhled na dvůr přes mříže. Jenže byznys mi nekvete, protože u nás stačí podplatit soudce a vyjít hlavním vchodem s hlavou vztyčenou a nárokem na odškodné. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tehdy pro mě byl Prison Break (ještě spolu s Lost) obrovským zjevením. Hltal jsem každý díl a pak celý týden očekával ten další, jež zas zakončil mega cliffhanger. Čekání bylo ubíjející a to obzvláště u první řady seriálu, kterou považuji za asi vůbec to nejlepší, co jsem v seriálové tvorbě kdy viděl. Rázný kvalitativní sešup se nevyhnul ani této seriálové pecce, ovšem řad je pouze 4 a ne třeba 8, takže to nijak zásadně nehrotím a dodnes Prison Break uctívám jako celek. Námět seriálu a hlavně jeho zpracování převážně v první sérii je provedeno tak umně a chytlavě, že to zkrátka diváka posadí do sedačky a nepustí. I po 10ti letech seriál nabízí stále stejnou porci napětí, nadšení z nečekaných dějových zvratů, občas sice i nechápavost z občasných přestřelených momentů, které už tolik reálně nepůsobí, ovšem malé výtky k seriálu hravě vyvažuje vhodné obsazení, v čele s perfektním Wentworthem Millerem, který byl pro tuto tv show neuvěřitelně skvělou volbou a charismatického génia s ochranářským komplexem ztvárnil s grácií sobě vlastní. Rozhodně v tom není sám, ale řekl bych, že úspěch stojí hlavně na něm. Podobně nadčasové seriály už se dnes dle mého netočí...100% ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Seriál začíná amatérským přepadením banky. Poté je banka obklíčena policii a Michael Scofield je zatčen a následně odsouzen na 5 let do státní věznice Fox River, kde na svoji popravu čeká Lincoln Burnows.... jeho bratr (odsouzený za zabití bratra viceprezidentky.). Takže je ve vězení, s čerstvým tetováním, vzděláním ve stavebnictví, technickým myšlením a především má informace. Ví o každém důležitém vězni. A nastupuje cestu vzájemných úsluh a zkoušek důvěry. S jediným cílem, dostat svého bratra, o jehož nevinně je přesvědčen, z vězení. Naplánoval každý krok, všechny eventuality „Všechny možnosti? Možná máš plány tady toho místa, ale něco ty plány neukazují ..... lidi.“ Ano, lidi jsou velká, nevyzpytatelná neznámá vždycky! A nejenom ti ve vězení i mimo něj se hraje vysoká hra. Napínavé, chytré, strhující. V rozhodování mezi 4-5* mně pomohl okouzlující kukuč a chlapecký úsměv Wentwortha Millera. Ten kluk by mě utáhnul na vařený nudli :-). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Polemizovat s kultem je obtížné a vlastně i zbytečné. Útěk z vězení měl pověst špičkového seriálu pro všechny generace a celosvětově slavil úspěch srovnatelný pouze se seriálem Ztraceni. Hodnotit ho objektivně je těžké, protože je bez nadsázky rozporuplný a navíc jeho kvalita jde časem dolů, lépe řečeno, jeho slabiny s přibývajícími díly stále zřetelněji vyplývají na povrch. Na jedné straně je to svěží nápad a skvělé scénáristické cvičení se spoustou nečekaných a divácky přitažlivých obratů, s množstvím plnokrevných zajímavých postav ztvárněných velmi slušnými a často neokoukanými herci. Seriál má velkorysý rozpočet a produkční studio mu dává náležitou prioritu. Na druhé straně už od počátku obsahuje dvě linie, z nichž nosná je pouze jediná. Kdyby scénárista zůstal u nadaného architekta, který se pokusí vytáhnout z vězení svého bráchu, bylo by dobře. Jenže jsme v Americe, a tak přidal linii tajného všeprostupujícího spiknutí v duchu klasických konspiračních teorií. Tahle linie od začátku parazituje na té první, je maximálně nedůvěryhodná a jak jde čas, nabývá bohužel na významu. Podle posledního výzkumu kriminálních deliktů, které skončily v USA popravou, se po zpětném rozboru DNA mimochodem zjistilo, že 5 % popravených svůj zločin nespáchalo. Stačilo zůstat u justičního omylu a netlačit na pilu. Přitažlivosti seriálu by to neubralo a byl by mnohem "čistší". Navíc všechny ty zázračné záchrany v poslední sekundě a nečekané zvraty, které nejsou z tohoto světa, po čase přece jen omrzí a začnou nudit. Seriál čím dál víc připomíná nádherně zabalený vánoční balíček, kdy divák popotahuje luxusní mašli a ono se to čím dál víc šmodrchá a když konečně vítězoslavně balíček rozbalí, ukrývá se tam další, stejně pečlivě zabalený. Tvůrci ždímou peníze a zkoušejí na diváka trik s peněženkou na provázku, kterou škubají a nedovolí divákům ji chytit. Obdivuju všechny, co mají dostatek času, aby to množství dílů s nadšením zkonzumovali. Pokud seriál hodnotím jako celek, tak z původních 4 hvězdiček musím přece jen jednu ubrat. Celkový dojem: 65 %. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Prison Break je jistě solidní seriál, který je pln napětí, atd. atd., ale je tu jedno velké ale, které je společné mnoha americkým seriálům poslední doby (ty předtím mají navíc i jiná ale). Je moc dlouhý, což jeho příběh příliš rozmnělňuje. Proč jsme např. nuceni sledovat vyvražďovačku všech uprchnuvších vězňů, když leckteří z nich jsou pro seriál vcelku nepodstatní? Natahování. Proč do některých dílů vstoupí postavy v nějaké situaci a po čase v jiném se nacházejí téměř přesně v té stejné? Natahování. Jistě já chápu, že TV se snaží vydělat, ale stejně se mi to nelíbí. A plánovaných 6 řad mě vážně děsí. Uznávám ale, že "plnivo" je tu vymyšleno rafinovaněji než v seriálech jiných. ()

Galerie (675)

Zajímavosti (119)

  • Pilotný diel seriálu sa začal vysielať 29. augusta 2005 na stanici Fox. Odhadovaný počet divákov dosiahol 10,5 milióna. Fox taký úspech pre pondelok v letných mesiacoch nezaznamenala od Melrose Place (od r. 1992) a Ally McBealovej (od r. 1997). (pravo)
  • Věznice Joliet, kde se seriál natáčel, má budovu s celami jenom na jednom patře. Pro záběry, kde byly vidět patra dvě, se používala kopie ve studiu. (don corleone)

Související novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (více)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (více)

Reklama

Reklama