Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi k tomuto seriálu (13)

Zlatá šedesátá (2009) 

Miluji československé filmy z 60. let a tento projekt je skvělá práce! Spousta zajímavých a nikdy nezveřejněných informací o zůčastněných tvůrcích, doplňující fotografie a komentované filmy od našich předních filmových historiků, jako jsou Pavel Taussig, Jan Lukeš a mnoho dalších, to je nádhera a mnou obdivující práce všech zůčastněných publicistů, včetně rodiných příslušníků ať už žijících nebo nežijících osobností o kterých je tento precizní dokumentární zázrak československé Nové vlny 60. let. A jsem moc rád, že vznikl i pokračující cyklus Zlatá šedesátá II, projekt, který vzdává hold již nežijícím tvůrcům z oné zlaté filmové doby 60. let. Obrovský dík a poklona všem, kteří se na tomto jedinečném a unikátním materiálu podíleli. Tisíceré díííííííky!!!! ()

Miloš Forman (2009) (S01E01) 

Lidskost z Formanova charakteru jen srší a jeho vyprávění bych dokázal poslouchat celé hodiny. ()

Juraj Herz (2009) (S01E03) 

Geniální tvůrce, jeden z našich nejlepších režisérů a pro mě absolutní frajer. Juraj Herz. Jeho poutavé povídání o zajímavostech kolem filmů Sběrné surovosti, Znamení raka, Spalovači mrtvol nebo Sladkých her minulého léta jsem hltal s otevřenou hubou. Perfektní vypravěč, poslouchal bych ho klidně celý den. Přitom žádné bulvární drby! Nejvíc mě odrovnala informace o původním závěru Spalovače mrtvol. Měl být rok 1945, konec války, v pražských ulicích tanky a všude zbídačení a šedivý lidé a mezi nimi se objeví usměvavá tvář pana Kopfrkingla, který přesedlal na druhou stranu a vrací se s Rudou armádou. Prý když to viděl tehdejší schvalovací ředitel studia Barrandov, tak ho málem trefil šlak a konec se musel vystřihnout :D. Scéna byla uložena do trezoru, ale bohužel se nenávratně ztratila. Tohle je fakt škoda, filmu by to dodalo úplně jiný rozměr. Podobná situace se opakovala i u Sladkých her minulého léta, kdy cenzoři snímek stáhli z festivalu v Monte Carlo s odůvodněním, "že sa tam trtká" a film, tak jako Spalovač zamířil rovnou do trezoru. Škoda o to větší, poněvadž Juraj měl v plánu točit Myši Natálie Mooshabrové a další náměty podle Ladislava Fuchse, ale již mu to nebylo umožněno. Ach ti zas..ní komouši...Všem milovníkům nejen šedesátých let vřele doporučuji Herzovu autobiografickou knihu "Autopsie", která je doslova a do písmene nabita zajímavostmi, týkající se jak samotného Juraje Herze, tak i jeho filmů. A znovu opakuji, žádný bulvár, ale čtivá a přínosná kniha, doplněná spoustou archivních materiálů a fotografií. Pro mě jednoznačný top všech autobiografických pamětí. ()

Věra Chytilová (2009) (S01E05) 

Věra Chytilová byla jen jedna a její styl točení filmů byl těžce originální. Vřele doporučuji knihu "Věra Chytilová zblízka" od Tomáše Piláta z roku 2010, kde je na šest seti stránkách zmapován celý její život a tvůrčí práce, kolikrát opravdu luxusní perličky. Tuhle biografii spolu s "Autopsií" Juraje Herze řadím mezi nejlepší, které jsem zatím kdy přečetl. ()

Stanislav Milota (2009) (S01E10) 

Frajer chlap, kterýho bolševici nezlomili. Než aby jim šel na ruku, radši kameramanskou činnost, která mu byla vším, ukončil. Respekt. ()

Jan Švankmajer (2009) (S01E12) 

Krásná zmínka o Zdeňku Liškovi, jehož Jan Švankmajer nazval géniem. ()

Drahomíra Vihanová (2009) (S01E14) 

Drmolící mluva dělá z paní režisérky opravdu jedinečnou osobnost :). ()

Jan Němec (2009) (S01E17) 

Vřele doporučuji knihy o tomto výjimečném tvůrci Československé nové vlny. "Jan Němec. Enfant terrible české nové vlny. Díl I. 1954-1974." + "Jan Němec. Enfant terrible forever. Díl II. 1975-2016." Dohromady je to přes 1300 stránek a dílo bych klidně přirovnal k Deníkům Pavla Juráčka. Povinná četba pro milovníky 60. let. ()

Ján Kadár & Elmar Klos (2015) (S02E01) 

Je obrovská škoda, že se režisérům nepodařilo natočit Válku s mloky podle předlohy Karla Čapka s takovými esy, jako byli pánové Hugo Haas nebo Jan Werich. Stoprocentně by byl režiséry přizván i hudební skladatel Zdeněk Liška a věřím, že by se film proslavil po celém světe stejně tak, jako jejich oscarový Obchod na korze. Už tenkrát prý rozpočet čítal 28 miliónů, což byla na tehdejší dobu mega pálka a po okupaci v osmašedesátém tahle myšlenka bohužel zanikla nadobro. ()

Karel Kachyňa (2015) (S02E02) 

Karel Kachyňa je u mě spolu s Františkem Vláčilem na první příčce našich nejlepších filmových režisérů. Miluju jeho éru ze šedesátých let, kdy spolupracoval s Janem Procházkou, miluju i jeho tvorbu v pozdějším období. Stačí zmínit pár zásadních snímků : Naděje, Ať žije republika, Kočár do Vídně, Noc nevěsty, Ucho, Smrt krásných srnců, Zlatí úhoři, Duhová kulička, Už zase skáču přes kaluže, Směšný pán, Pozor, vizita!, Městem chodí Mikuláš....v podstatě bych mohl vyjmenovat téměř všechny jeho filmy. Osobitý režisér, který tady zoufale chybí. ()

František Vláčil (2015) (S02E04) 

František Vláčil byl největší osobností československého filmu. Nikdo jiný ho už nikdy nepřekonal a ani nepřekoná. TALENT ve všech uměleckých odvětvích. Chovám k němu absolutní respekt! " Člověk by neměl pracovat, ale TVOŘIT! " ()

Pavel Juráček (2015) (S02E06) 

Hodně je zde citováno z Juráčkových deníků. Deníky z let 1948-1989 jsou z historického hlediska nenahraditelné. Pavel Juráček byl velmi komplikovaná osobnost, jeho dílo Případ pro začínajícího kata beru jako vrchol československé tvorby šedesátých let. Moc by mě zajímala další Juráčkova tvorba, kdyby mu komouši po tomto filmu definitivně nezapli tipec. Hajzlové! ()

Jiří Krejčík (2015) (S02E13) 

Největší démon, nejosobitější režisér českého filmu, jeho povídání bych vydržel poslouchat celé hodiny. Nenechal se zlomit bolševickými prasaty a žádné ústupky jim neudělal, bohužel na to doplatil několikaletým zákazem činnosti. Byl to borec, nenapodobitelná persona. Jeho filmy totálně žeru, dokázal zfilmovat jakýkoliv žánr, namátkou jen pár titulů z jeho bohaté filmografie: Svědomí, Polnočná Omša, Svatba jako řemen, Vyšší princip, Probuzení, O věcech nadpřirozených, Probuzení, Nepočestná, Povídka malostranská, Morálka paní Dulské, Penzion pro svobodné pány, Čintamani a podvodník, Božská Ema. GÉNIUS! ()

Reklama

Reklama