Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

maverick10 

všechny recenze uživatele

Cert vi proc se pan Vavra rozhodl natocit tuto certovinu. Prilis jednoduche i pro obecneho dementa s dvanacti roky na dve tridy ve skole lesni zvere. Prilis primitivni bez jiskry, mistr pera napsal neco cestou do produkce a ejhle pohadka je na svete. Lepsi nez cukrkandlove pomlazky pana Trosky ovsem na stare ceske pohadky by to chtelo trochu vice detske fantazie, vedet co rict a jak to rict a pisnicky, ktere k pohadce patri jako vosa k lizatku nebo oblicej pritisknuty k poslanecke lavici. Vetsi kritiku snese snad obsazeni v cele s Tanou a Csangorem a vyprava. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Moje osobní velké překvapení. Po dlouhé době přišla výtečná česká pohádka ze staré školy s netuctovými herci a kulisami a trefnými hláškami, které nejsou na hranici kekelu. Překvapivě se koná celkem pěkná řádka zapamatovatelných a hlavně často ďábelsky zábavných momentů. Navíc mi hrála prim příjemná hudba a skvělá průvodní píseň (škoda skvělé ZN..). 70%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a divák musí zpátky nohama na zem. Už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování pro generace dětí, protože z pořádné české pohádky se stalo velmi nedostatkové zboží. Tahle je nicméně příjemně výpravná, má fajn záporné postavy, krapet originality i uhrančivou Táňu Pauhofovou. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Čertovské pohádky mám rád, ale nemůžu si pomoct tady to bylo neuvěřitelně nezáživné. I přes krásnou výpravu a dobře vybraným lokacím, nemá tento snímek, ani za mák pravé pohádkové atmosféry. Chyba tkví ve scénáři, který si měl projít ještě alespoň dvěmi verzemi a naprosto rutinně odvedeným režisérským postem. Jako by byl celí film pod Romanem Vávrou jaksi nucený a to se bohužel odráží i na jinak skvělých hercích, kteří zde dosahují obyčejného průměru. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Super Lucifer (charismatický Csongor Kassai), obstojná parta čertů-pomocníků (snad jen Liška nemusel opět hrát idiota), hezká a chytrá princezna (moje oblíbená Táňa Pauhofová), sympaťák Filip, kterému to dobře pálí, a k tomu české rodinné stříbro v podobě Ivy Janžurové, Jiřího Lábuse nebo Josefa Somra... Tohle všechno završené skvělou titulkovou písničkou od Zuzany Navarové. Čert ví proč má poměrně zásadní vady - hapruje mu tempo, scénář je nevyrovnaný a chybí mu tah na branku. Ale mně osobně je tahle pohádka velmi sympatická a je technicky krásně a sebevědomě natočená. 70 % ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde princ Filip (Štěpán Kubišta) v pekle ukradne oba úpisy (svůj a krále Dobromysla) a Ďábel nakonec v domnění, že Filip ukradl jen svůj úpis, první ukradený úpis spálí (ten, je ale ve skutečnosti králův), je nesmyslná. Protože sám Ďábel zjistil, že Filip ukradl „svůj“ úpis díky tomu, že ví vše. Jak je tedy možné, že díky jeho vševidoucí moci nezjistil i to, že ukradl i úpis zpečetěný krví Dobromysla a onen důležitý úpis zrovna nechává spálit. (holyterry)
  • „Čert ví proč“ je z odborného pohledu takzvaný frazém neboli frazeologismu, tedy ustálené spojení slovních tvarů slov. V tomto případě se jedná o zvolání vycházející z pocitu beznaděje, kdy člověk neví, proč se věci ději tak, jak se dějí. (sator)
  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a v jeho blízkém okolí. Hradní pivnice byla vystřižena z hradu Lipnice nad Sázavou. Pila se nacházela u rybníka Harasov na Kokořínsku. Králova i ministrova komnata se nachází na hradu Grabštejn. Královský trůn bychom mohli navštívit na Lemberku. Peklo bylo natáčeno v továrnách v Kladně. D8le se filmovalo v Pieninském NP na Slovensku. (TuristikaJi)

Reklama

Reklama