Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 1
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Jamón

Jamón (hodnocení, recenze)

jhr

Ty tady hájíš co? Nějaký vysněný komunismus, který nikdy nikde nebyl a nebude, nebo něco, co bylo v SSSR nebo u nás po roce 1948?

na příspěvěk reagoval jhr

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

jhr

Jak už tady  jednou psala troufalka existují i popírači holocaustu. Komunistický režim měl  na svědomí desítky milionů lidí, to nelze ututlat.

na příspěvěk reagoval jhr

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

herrWorm

To myslíš vážně? Citace "Shrnuto, komunismus je vadný směr lidských dějin. Za tuto chybu však lidstvo zaplatilo krutou daň v podobě desítek až stovek milionů mrtvých. Jakékoli snění o sociálně spravedlivé a nivelizované společnosti je cesta zpět, která končí tragédií." konec citace. S tohoto hnusu je naprosto jasné, že autor je jen ubohý demagog a k tomu ještě nevzdělaný. Nezná Marxe ani Lenina a tedy neví vůbec nic o podstatě Marxismu-Leninismu a podle toho to také vypadá. A k tomu je to jednoznačně obyčejné asociální prase, kterému nevadí, že miliony lidí žijí díky kapitalismu na pokraji chudoby nebo ještě hůř a už vůbec ho nezajímá, že kapitalismus má na svědomí daleko více obětí než všechny socialistické režimy dohromady! A přesto si dovolí napsat, že "Jakékoli snění o sociálně spravedlivé a nivelizované společnosti je cesta zpět" to je tak neuvěřitelně reakční a hloupí názor, že nad tím zůstává rozum stát a hlavně to zcela odporuje historickému vývoji lidstva, které se vždy snažilo jít dál a hledat cesty ke zlepšení svých životních podmínek a je jasné, že tento vývoj a revoluční změny se nedají zastavit a žádní podobní konzervativní ignoranti na tom nic nezmění.

na příspěvěk reagoval herrWorm

Uživatel jhr smazal svůj příspěvek.

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Ty jo, tak to muselo být počteníčko!! Jak ses k tomu dostal? Nějak jsi to téma zpracovával?To bys mohl doplnit informace na wikipedii, tam by toho mohlo být mnohem víc.

Vidíš, já takovou možnost neměla ale docela mi stačilo, co se dalo splašit v literatuře a na netu. Naštěstí se dochovalo svědectví přímých účastníků.

Co říkáš na tvrzení, že záznam rozhovoru Jana s lékařkou na popáleninách nebyl celý?

na příspěvěk reagoval Ravi

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

troufalka

Souhlasím. Režisérka se scénáristou dokázali době vtisknout civilní rozměr. Měl jsem v rukou archivní materiály StB k Janu Palachovi a jeho příbuzným. V těch jsou mimo jiné charakteristiky rodiny, kde StB zjišťovala každý škraloup v minulosti, ale ani škola, ani VŠ, ani MNV, ani jiné instituce, které byly dotázány na Jana a jeho rodinu, ani slůvkem něco takového nenaznačovaly. Ani to, že by byl Jan nějak psychicky slabý, nebo se jeho rodina vymykala jakémusi "průměru". Pouze to, že byl nespokojen se stavem společnosti a mluvil o tom se spolužáky. Z materiálů je patrné, že příslušníci dostali rozkaz a nedařilo se jim ho splnit. Dle rozsahu pátrání po minulosti v porovnání s jinými osobami mi přišlo, že hledali cokoliv od kohokoliv (mimořádně široký okruh dotázaných), ale nic podstatného nenašli, snad jen u lidí, kteří s Janem přišli do styku tak jednou za rok, ne-li za život ... věty jako "za účelem dohledat podstatné materiály k možnému operativnímu využití a zveřejnění" mluví za vše. Ve filmu / minisérii bylo mnoho detailů, které dobově dokreslily situaci. Např. onen emigrující major SNB nebyl zdaleka v rámci bezpečnostních sborů výjimkou. Spíše takovým smutným pravidlem u zkušených příslušníků, kteří to stihli. Mnozí poté přišli o práci a nastoupili ti mladí a, soudě dle náhlého nárůstu mnoha pravopisných i faktických chyb ve spisech ze začátku 70. let (podobně jako po roce 1948), režimu a kariéře věrní, nehledě na jejich vzdělání a zkušenosti.

na příspěvěk reagoval troufalka

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Já jsem ocenila spoustu drobných detailů a smybolů. Major STB tlačící přes hranice starou škodovkou do !lepších zítřků?", přes okénko se na něj dívají děti ... Nechyběly humorné scény, které příběh odlehčily. Předání žaloby Vilému Novému nemělo chybu. Líbilo se mi, že Agnieszka použila vlastní jazyk, nedržela se vždy striktně historickcýh faktů, ale to podstatné zachovala. Když vidím fotky z Palachova pohřbu a záběry z filmu, musím ocenit skvělý výběr herců. Jaroslava Pokorná i Petr Stach typově přesně odpovídají skutečným postavám, také Dagmar Burešová je důstojně zastoupená Táňou Pauhofovou. Podařilo se vystihnout dobu, interiéry byly vždy vyladěny, ae působily přirozeně.

na příspěvěk reagoval Ravi

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

herrWorm

Hochu já vím o historii celkem dost už proto, že mě vždycky zajímala a dějepis byl jak na základce tak na střední můj nejoblíbenější předmět. :-) O francouzské revoluci toho vím docela hodně stejně jako o dějinách komunistického a dělnického hnutí a v Kambodži rozhodně žádný "komunismus" nebyl. Podobně zjednodušovat bych mohl taky například kdybych řekl, že komunismus byl a je třeba v Izraelských kibucech nebo, že byl v určité formě v Pařížské komuně.  

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

jhr

Smutná je hlavně úroveň tvé češtiny. Forma komunismu  kterou by jsi si ty  přál už samozřejmě existovala v zemi jménem Kambodža během let 1975-1979. Všichni obyvatelé této země dělali stejnou práci, nosili stejné oblečení, nic si nezáviděli ( kromě svého oblečení nic nevlastnili) a teď se podrž  zrušili se peníze!!!  Výsledek, 2 miliony mrtvých a zdevastovaná země která se z toho dodnes nevzpamatovala. No nebyl to ten tvůj vysněný ráj vole? Co se týče francouzské revoluce rád bych ti doporučil tento vynikající film., ale vzhledem k tomu, že o ní víš nic, tak  budeš dost tápat v ději.

na příspěvěk reagoval jhr, jhr

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

troufalka

Pravda ... film / minisérie se mi líbil a politický podtext jsem vnímal jako nedůležitý. Bylo to natočené citlivě, což mi umožnilo soustředit se na postavy a jejich prožitky. Doporučil bych to tak vnímat i ostatním a mrzí mě, že to tak není. Kéž by Jan Palach zůstal mementem, které si už nikdy nikdo nebude brát do huby pro své účely.

na příspěvěk reagoval troufalka

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Tak nevím, nechcete se s tou politickou diskuzí přesunout na hlavní stánku? Já bych se tu docela ráda bavila o filmu ... :o)

na příspěvěk reagoval Ravi

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

jhr

Pořád je to ale z vašeho pohledu 15:85 % a o těch 15 % se s vámi bude každá taková vhodná levicová strana prát. A ty fráze "naprosto nechutná banda Havlistických pravičáků" a "v zájmu všech lidí v této zemi" si nechte od cesty. Copak to neumíte říct jinak? :-/

pipapa

pipapa (hodnocení, recenze)

jhr

Jako idealista máš ale i velkou odvahu,protože určitě víš,že s demokraty není opravdu žádná legrace. Jestliže budete mít úspěch a tím i větší vliv,půjde vám o krk - a to bez přehánění ! ....ahoj

na příspěvěk reagoval jhr, herrWorm

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Ravi

Alternativu v levici? Sociální demokrati jsou podrazáci a v podstatě si jen na levici hrají, Paroubkovy Národní socialisté jsou naprosto nevolitelná parta kariéristů a Zemanovci jsou parta nechutných vypočítavých pragmatiků a bývalých vysokých funkcionářů KSČ kterým se nedá ani trochu věřit. Mezi levici se občas ještě počítají Zelení ale to je naprosto nechutná banda Havlistických pravičáků kteří jsou naprosto mimo realitu. Takže jedinou skutečnou levicovou stranou v naší zemi je opravdu jen KSČM a pokud by se objevila nějaká nová levicová strana jako alternativa k nám? První co bychom udělali by bylo to, že bychom s ní navázali úzkou spolupráci v zájmu všech lidí v této zemi. 

na příspěvěk reagoval Ravi

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

jhr

To je podle mě minimum. A daleko víc by dostali i jiní, kdyby ti lidé šlo, to není argument, ale nějaká masáž. Holt, lidi jsou naštvaní, ale ne tolik, aby většina volila vás. Asi to pro ně není řešení. A těch 15%? Pro ty to řešení asi je, zajímalo by mě, co by dělali, kdyby měli alternativu v levici ...

na příspěvěk reagoval jhr

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

Totiž bráno globálně kapitalismu lze dosáhnout ihned, ale musí se neustále reformovat, upravovat, vyvíjet, rozbíjet si hubu a zase se zvedat. Oproti tomu komunismus je idea, které ještě nikdy nikdo nedosáhl a ani nedosáhne, ať je sebevětší socialista. Komunismus je jako mrkev na udičce, kterou popoháníte osla. Kapitalismus je jako když se člověk snaží osla popohánět zezadu neustálým strkáním, protože se co chvíli zasekne na překážce. Inu komu se nechce tahat a strkat, tak má raději udičku, ze které si nekousne ...

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

pipapa

Taky je mi záhadou proč mám stále nervi na to agitovat pro naše myšlenky je to asi proto, že jsem nenapravitelný idealista. :-D

na příspěvěk reagoval pipapa

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Ravi

Minimum lidí??? V posledních parlamentních volbách jsme získali skoro 15% hlasů a to je dohromady 741 044 voličů co nám dalo svůj hlas a kdyby k volbám přišlo více naštvaných lidí co nesouhlasí se současným systémem ale zůstali doma tak by jsme těch hlasů dostali daleko víc! 

na příspěvěk reagoval Ravi

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama