Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 1
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele J*A*S*M k tomuto seriálu (6)

Murder House (2011) (S01) 

Pilot: Seriál American Horror Story přišel jako blesk z čistého nebe. Do dne, kdy se objevil pilotní díl, jsem o něm neměl žádné detainější informace. Kdykoli se o něm na zahraničních hororových webech psalo, nevěnoval jsem článkům pozornost, protože jsem podle názvu očekával jen nějaký dokument (jako např. tu). Kvůli těmto okolnostem jsem se nestihl dostatečně natěšit, takže se mi ten pilot nakonec možná líbil víc, než kdybych si od něj sliboval nějakou velkou bombu. Prozatím mi to evokuje Městečko Twin Peaks v hororově béčkovém balení. Předtitulková scéna je úplně báječně strašidelná, zbytek dílu spíš zábavně znepokojivý. Jsem hodně zvědavej, jaké trumfy mají tvůrci schované v rukávu, protože natáhnout storku o prokletém domě na plochu seriálu, to nebude úplně lehké. Štvou mě jenom dvě věci - jednak postava Bena, jednak to, že jednotlivé scény na sebe moc precizně nenavazují. Vůbec tak netuším, jestli během první epizody uplynul týden, měsíc, dva měsíce, či dokonce víc... Hodnocení zatím provizorní. Cítím, že s přibývajícími díly to buď klesne na tři, nebo stoupne na pět :-) 1.série: Tak se to udrželo na čtyřech. Plusem jsou zajímavé postavy a celkově příběh, který z okoukaného námětu o prokletém domě vytěžil snad maximum, zvlášť s ohledem na plochu dvanáctidílného seriálu. Pokud mě něco mrzí, tak to, že hororových okamžiků jsme nakonec moc nedostali. Ale palec nahoru, poslední epka byla pěkným rozloučením s postavami... a těším se na druhou sérii, která bude o něčem úplně jiném. ()

Hotel (2015) (S05) 

Začátek super, někdy v polovině série mě Hotel tak nějak přestal bavit, ale nakonec jsem dojel i druhou polovičku a jsem spokojený. Pro mě asi dokonce i druhá nejlepší série AHS (po Asylumu). Pomohlo hlavně, že Jessica Lange si dala pauzu (v posledních sériích hrála pořád to samé a už to bylo nudné), Lady Gaga místo ní do Hotelu přinesla vlastní zvláštní auru. Tak snad Murphy neudělá podobnou chybu a nenechá nás, abychom se v jí v nadcházejících sériích přejedli podobně jako Jessici. A také bych bral nějaké zcela kladné postavy, ale na to si v tomhle panoptiku výstřednosti asi můžu nechat zajít chuť. ()

Kapitola první (2016) (S06E01) 

Že by konečně American Horror Story, jejíž hlavní hrdinové jsou kladné postavy zakotvené v realitě, a ne jen psychotici, vrahové, duchové a úchylové? Že by konečně American Horror Story, která není jen prvoplánově krvavá a zvrácená, ale opravdu atmosférická a strašidelná? Že by konečně bylo komu fandit? První díl navnazuje hodně, snad to vydrží a nezvrhne se to do klasického bizarního cirkusu, kde se může stát komukoli cokoli, protože tamější filmový vesmír nemá s realitou nic společného. Dokumentární forma mě překvapila, ale nic proti ní nemám - dává postavám nějaký background, takže člověk věří, že se z nich v dalším díle nestane psychopat. Zatím tedy velká spokojenost a doufám, že to v nastoleném trendu půjde i nadále, a že to Murphy klasicky nepřeplácá. ()

Kapitola druhá (2016) (S06E02) 

Atmoška zatím drží, ale začínám mít po předchozích zkušenostech starost o to, aby tam tvůrci nenarvali zase až přespříliš motivů. Po druhý epce bychom tam tedy měli jakési rituální sektáře, prasoboha nebo co to bylo za WTF, duchy sestřiček a (ne)imaginární kamarádku. To se ještě dá, ale snad se to ještě neznásobí. Logika chování postav na hraně (dokumentární vsuvky slovně dovysvětlují sporná rozhodnutí, že se ještě jakž takž dají chápat). ()

Kapitola šestá (2016) (S06E06) 

Ten twist, respektive posun druhé poloviny šesté série úplně jinam, než byla první polovina, je skvělý. Ale ještě skvělejší by byl, kdyby ho debil Ryan Murphy v PR řečích neavizoval už od první epizdy. Když člověk ví, že má něco přijít, tak bohužel celkem lehce odtuší, v čem přesně bude ten základní fór. A ono jo, žádnej větší mindfuck v tom nebyl. (V tomto ohledu by se mi víc líbil můj vymyšlený alternativní twist, když jsem v průběhu série očekával, že reální Matt a Shelby ve skutečnosti zemřeli, načež filmaři/dokumentaristé dělají rozhovor s jejich duchy na půdě onoho prokletého pozemku.) Takže prostě míra překvapivosti šesté epizody je o něco málo níž, než jsem doufal, ale realizace se mi líbí moc. Interakce mezi různorodými postavami mě v závěru bavila extrémně, hlavně díky čemuž mám pocit, že ten twist mohl klidně přijít o epizodu až dvě dřív. To dusno mohlo být dlouhodobě nosné. Pět hvězd nějde za strašidelnost (protože v tomto ohledu je šestá epizoda spíše takovým intermezzem), ale za hravý a přesvědčivě realizovaný koncept. ()

Kapitola devátá (2016) (S06E09) 

To, jak spektakulárním způsobem tvůrci v posledních epizodách domrdali, sorry, nelze použít slabšího slova, takový výtečný koncept, by mělo být trestné. Takže jsme zase u změti nesympatických a hloupě jednajících postav, které jsou vám jedno a jen čekáte, až budou zmasakrovány. Super. Aspoň, že už zbývá jen jeden díl. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama