Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele RedRose k tomuto seriálu (27)

Star Trek: Enterprise (2001) 

První dvě sezóny se jmenovaly pouze "Enterprise" a až třetí a čtvrtá se už jmenovaly (pravděpodobně po nátlaku trekkies) "Star Trek Enterprise". A podle mého názoru to mělo zůstat bez slov "Star Trek"! Důvod je naprosto jednoduchý... Genem Roddenberrym velmi propracovaný dějepis historie světa Star Treku se datuje od let 1992 až 1996 kdy proběhly na planetě Zemi Eugenické války a naplno se rozjely rokem 2061 kdy Zefram Cochrane vynalezl Warpový pohon... Všechny filmy a seriály Star Treku se tedy držely stejných dějin od roku 1992 až po rok 2371 kdy byla vypuštěna a ztracena loď USS Voyager... Podotýkám, že to bylo 5 seriálů (3 z nich sedmi sezónní) a 10 filmů natočených od roku 1966 až do roku 2002... V těchto dějinách se píše (a v seriálech a filmech je to obecně známý fakt), že v roce 2245 je vypuštěna loď Enterprise, třída Constitution, první toho jména ve Hvězdné Flotile, číslo v registru NCC-1701. Její první kapitán, Robert T. April, se s ní vydává na první pět let trvající misi. Následným kapitánem Enterprise byl Cristopher Pike, poté James Tiberius Kirk a dál už to všichni známe... O kapitánovi Archerovi, nebo lodi Enterprise s kódovým označením NX-01 není v dějepise Star Treku ani slovo (je zmiňován až v novodobých filmech po resetu celé časové línie) a dá se najít ještě hromada dalších historických chyb ohledně druhů, které už měli znát, nebo které ještě neznali a tak podobně... Přitom stačilo jen velmi málo! Použít správná jména a lehce opravit scénáře a svět Star Treku by zase byl krásný jako dřív... Když pominu všechno to co jsem napsal, musím seriál i jako trekkie hodnotit víc než jen kladně!! Kvalitativně se usazuje těsně za ST-VOY a před ST-DS9!! Myslím, že ať budou nové seriály jakkoliv dobré a skvěle natočené, tak před původní ST-TOS a ST-TNG se nemají šanci dostat... ST-ENT: 89% ()

Setkání u Broken Bow (2001) (S01E01) 

Sakra! Úplně jsem zapomněl, jak moc jsem T'Pol nesnášel!! Přitom Jolene Blalock je ve skutečnosti (s delšími vlasy) fakt kočanda, ale tady mi hrozně leze na nervy ;-) ()

Zadrženi (2002) (S01E20) 

Výborný díl s pěknými mezidruhovými přesahy. ()

Minové pole (2002) (S02E03) 

Dobrej díl, ale je mi záhadou, že T'Pol neví, že jsou Romulané jejich druhoví příbuzní z historie a nezná ani jejich řeč... ()

Nájezdníci (2002) (S02E06) 

Klingoni! Tradičně se chovají jak dementi, nic jiného neumí. Naštěstí tady dostali lekci!! Skutečně (ne)chápu, že jsou Kklingoni mezi trekkies tak oblíbení. Za ty léta co vše ze Star Treku sleduju už po několikáté, s tím nesouhlasím! Klingoni jsou tupí trotlové, kterým záleží jen na boji středověkého typu a čestné smrti v boji! Chovají se jak tupá hovada a vůbec nechápu, kde vzali hvězdné lodě s warpem a jak se dostali do vesmíru?! Sami to vymyslet nemohli! ()

Pára nad hrncem (2002) (S02E10) 

Překalibrujte biosenzory na celé lodi a hledejte Hoshi! Ale těch mimozenských bio-signálů si raději nevšímejte, ať je to zajímavější... ()

Rozsudek smrti (2003) (S02E19) 

Pominu-li fakt, že za poslední dva měsíce, co jedu (už po čtvrté) star trek maraton, jsem už tupými klingony fakt přežraný, tak obhájce Kolos byl asi první klingon (Worfa nepočítám), který mluvil normálně i rozumně a snad poprvé zaznělo, že klingoni nejsou jen banda středověkých hrdlořezů. Vše ostatní je tupě klingonské a klingonský soud je jen o chlup méně stupidní, než soud cardasijský... (o tom, že v tomto seriálu nemají klingoni a ferengi co dělat, jsem psal už jinde) ()

Spolurodič (2003) (S02E22) 

Tripova vlezlost až otravnost v tomto díle nezná mezí... ()

Regenerace (2003) (S02E23) 

S DocBrownem většinou souhlasím, ale tady to není tak jednoduché. Vidět akční Borgy bylo rozhodně fajn a byl to výborný díl! Ano, na první pohled tady Borgové (mimochodem jejich jméno v tomto díle nezaznělo) více-méně nemají co pohledávat. Ale když se nad tím zamyslím, s tím, že jsem v posledních týdnech viděl vše ze Star Treku, tak musím uznat, že to opravdu navazuje na události Prvního kontaktu. Jenže je tady velké ALE! V normálním časoprostoru na Borgy narazí až Picard (TNG), když jim Enterprise-D doslova předhodí Q! A při tomto kontaktu je nikdo nezná a federace se s nima potkává poprvé, takže v databázích o nich není ani zmínka. Ani Janeway (VOY) o nich neví víc, než Picard a až Seven of Nine říká, že Borgové byli u prvního warpu se Zefranem Cochranem! Je to zamotané! ST:ENT se napsal a natočil později, takže o těchto incidentech v TNG a VOY nic není. Je to pochopitelné, ale souhlasím s tím, že by se pečlivě napsaná historie ST neměla bourat! Ale jak zasvěcení ví, ST:ENT tu historii často nabourává víc než hodně. Tady je alespoň sympatická ta snaha, zasadit to do kontextu starých Star Treků, když jindy (klingoni a ferengi) na to celkem kašlou... ()

Odměna (2003) (S02E25) 

:-D tady by se video z Nosáčů fakt hodilo :-D ...ale zaráží mě slabá odvaha tvůrců, to vyřešit tak říkajíc přírodním způsobem... Flox se vysloveně nabízel se svou volnou sexuální kulturou, případně kdokoliv... Ve VOY to Tuvok vyřešil simulátorem, tady to mohli dotáhnout a někdo se měl "obětovat" ;-) trocha kontroverze star treku ještě nikdy neublížila ;-) ()

Delfská oblast (2003) (S02E26) 

"Fotony útočí!" a jsme na prahu toho nejlepšího, co ST:ENT dokáže vyprodukovat! Přecházíme do kontinuálního vyprávění, což ve Star Treku nebylo do té doby moc obvyklé, ale v tomto případě hodně povedené. Zničení klingonské lodě bylo skvělé a celkově, ústup od striktně morálních principů do temnějšího vyprávění, dělá ENT mnohem dospělejší podívanou a na hodnocení 3-tí série je to znát. ()

Xindové (2003) (S03E01) 

Posun v kvalitě je značný! Atmosférické a s dobrým tempem. Výborný rozjezd Delfské série. Workforce bych k tomu asi nepřirovnal. ()

Anomálie (2003) (S03E02) 

Takhle drsný Star Trek nikdy nebyl a je to skvělý! ()

Říše vyvolených (2003) (S03E12) 

Nesnáším náboženské fanatiky, takže se mi ten díl nemohl moc líbit... ()

Zkušební oblast (2004) (S03E13) 

Budoucí spojenectví s andoriany se nerodilo lehce... Skvělý díl! ()

Válečná lest (2004) (S03E14) 

Trochu moc komplikovaná lest, ale přesto vynikající díl! ()

Azati Jedna (2004) (S03E18) 

Taková destrukce Enterprise se nevidí každý den! ()

Nevratné škody (2004) (S03E19) 

Morální zásady ustupují do pozadí stále víc! ()

Hodina H (2004) (S03E24) 

Úplný konec byl docela WTF, ale jinak naprostá spokojenost s celou třetí sérií. Byl to fakt nářez! ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama