Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Smutné, ale silné a překrásné ekologické science fiction, které je svým obsahem možná trochu kontroverzní (fakt jen možná), ale pokud se hned na začátku dokážete s hlavní postavou ztotožnit, nebo ji aspoň pochopíte, máte vyhráno. Ti, kteří vidí v hlavním hrdinovi jen šíleného ekoteroristu si zde na své nepřijdou. Film se dále může pyšnit nejen svými velmi dobrými efekty (místy mi trochu připomínaly film 2001: Vesmírná odysea, možná proto šel snímek v některých zemích pod názvem 2002: Druhá odysea) ale i trojicí sympatických robotů, kteří jsou po každém přeprogramování víc a víc lidštější. Je to sice velmi hořká, ale krásná podívaná pro každého zastánce přírody a milovníka originálních sci-fi. Hodně mě to dojalo. Velmi dobře to vystihl režisér Hot Fuzzu Edgar Wright v tomto traileru. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

sakra, tak todle notně zestárlo, ty písničky co tam pějou se do toho absolutně nehodí, jako idea dobrá, hodnotná, aktuální, ale ou šit, to provedení, né, že by ty triky nebo vozítka byly trapný, ale ono to bylo tak trapný všechno, ty roboti vyloženě funny, no celý to samozřejmě táhne bruce dern, herec s nejohrnutějším nosem a s ikonickým špulením rtů do ů u něhož si vždy vybavim jima keryho, kerej ho umí tak báječně napodobit, no prostě todle scífko je dneska už hodně obsolít, not old but obsolete, šáde, jinak dobrý. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Přírodu mám rád a s ekology a přírodovědci sympatizuju. U téhle scifi ekopohádky jsem měl ale pocit, že to někdo škodolibě natočil tak, jako by se všem těm hnutím jízlivě posmíval - hlavní hrdina je vykreslen jako naprosto vyšinutý fanatik, asociál a poťouchlý idealista, klasická karikatura "objímače stromů". Až na roztomilé dojemný konec s robůtkem zahradníkem se to prostě hrubě nepovedlo. Velká škoda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásný film s příjemnými speciálními efekty. Ač to na první pohled nevypadá, tohle sci-fi není jen o lesích pěstovaných ve vesmíru, jelikož na Zemi je 75 stupňů a nic už na ní neroste. Je o kráse, hodnotách, životě, zodpovědnosti, budoucnosti, ale také o vině a trestu. Takže ekologie je sice fajn, jenže les je zde metaforou. Krásné kosmické lodě, obří vzdušné skleníky a legrační roboti. Ač se děj šine pomaleji, vůbec jsem se nenudil. Skvělá hudba je podtržena songem od Joan Baezové (kdo jiný by taky mohl zpívat k tomuto poněkud anarchistickému filmu) Silent Running. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Počkať... ! To je ten Douglas Trumbull, ktorý spolupracoval na Kubrickovej Vesmírnej Odysei, kde mal na starosti vizuálne efekty ? W.T.F ? A toto má byť čo, Douglas ? Tie tzv. vesmírne lode vyzerajú zvonku ako Lego - stavebnica, niečo tak amatérske, príšerne, by som od tohto tvorcu zrejme nečakal, ale bohužiaľ stalo sa to ! Interiéry, hm... ako tak ujdu, ale exteriéry sú strašne zle spravené, to vôbec nevyzerá ako science - fiction ! Douglas je extrémne slabučký režisér, čoho tento rež. debut je krutým dôkazom, takmer som to chcel vypnúť, a to už po 5. minútach ! Ak vezmem tú ekologickú myšlienku, tak to áno, ale ak vezmem to spracovanie, tak to nie, to sa bije ! Scenár Mike Cimino, áno ten, ktorý spraví klasiku o niekoľko rokov, aby sa zakrátko na to sám dobrovoľne pochoval ! Bruce Dern ako tak zachraňuje celkové vyznenie filmu, ktorý by som inak ohodnotil rýchlym odpadom ! Ešte, čo je na snímku zaujímavé, sú 2. roboti. A tie songy od Joan Baez, pane bože ! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Název filmu je výraz vypůjčený z námořnického slangu, označující ponorku nehybně ležící na dně ve snaze vyhnout se odhalení. (Locksley)
  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)
  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama