Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Tohle byl opravdu festovně škodolibý film :D Byla to vlastně taková poněkud brutálnější verze pohádky. Dobro přeci zvítězilo nad zlem a je jedno za jakou cenu, nebo ne? Naše spisovatelka Jennifer je kus a kdo by se tedy divil tomu, co se tahle správná čtyřka venkovanů chystá provést s její důstojností. No každý ale ví, že tím nejhorším protivníkem je zhrzená a ponížená žena a tou se Jenn stane co nevidět. Hehe, skoro se zdá, že film natočila nějaká zapřisáhlá feministka, protože zatímco hrdinku obdařila chladným myšlením, pevnými nervy a tak z ní udělala důmyslný stroj na zabíjení, její mužští protivníci působí jako kohouti na střelnici. Ale tak když už je to ten Day of the woman, tak bych to skousnul. Pomsta bude sladká. Zvláště scéna ve vaně je perfektní - au :) Absence hudby, zajímavá práce s kamerou, herci-neherci ... to vše mi tu sedělo a já se při filmu bavil. ()

lamps odpad!

všechny recenze uživatele

"Film", jehož distribuce by měla být zakázána, jeho stoupenci umlčeni a jeho jméno by už nikdy nemělo být vysloveno. A to neříkám kvůli nechvalně proslulé brutalitě, která na dnešní poměry už stejně nikoho nešokuje, ale protože maestro Zarchi tu stvořil jeden z nejlacinějších, scénáristicky nejpitomějších a nejnelogičtějších filmů, jaké si lze vůbec představit. Filmařsky i herecky žalostná, myšlenkově prázdná a neúnosně nudná slátanina, snažící se bez obalu atakovat ty nejodpudivější a nejzvrácenější pohnutky lidské mysli, za které se každý normální jedinec stydí a nejraději by je zcela vymítil z povrchu zemského. Idiocie a ohavnost, při níž mi nebylo dobře a po které přemýšlím nad tím, kam až se dá v mém milovaném filmovém umění klesnout. Povedený remake mám po tomhle ještě milionkrát radši. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po tech nekterych komentarich tady jsem cekal podstatne vetsi pruser ale ten se nedostavil netvrdim ze je to nejaky veledilo podobny filmy se dneska toci jak na bezicim pase a nikoho to nesokuje ale myslim ze v dobe vzniku to bylo jiny kafe samozrejmne ze pro nekoho to je jenom samoucelna prehlidka nasili a nechutnosti (to znasilneni na pokracovani je fakt odporny a nikomu bych nepral to co zazila hlavni hrdinka) ale je treba se nad to povznest a a proniknout hloubeji do podstaty cele veci a poselstvi filmu jasne mluvi o odpornym cinu kterej nelze ospravedlnit a moralnim pravu na pomstu zpracovani je drsny syrovy a minimalisticky a svuj ucel naprosto splnuje pravda nema to zadnej zazracnej spad prvni pulhodinu se prakticky nic nedeje az pak se to rozjede ale tak nejak to co jsem cekal jsem od toho i dostal jinak teda pridavam se k nazoru ze koupelnova kastrace je vrcholem filmu a finale uz za moc nestoji ale neni treba bejt k tomuhle nizkorozpoctaku prehnane kritickej na svou dobu urcite odvazny dilo ze kteryho sem si pravda na prdel nesednul ale o zklamani bych taky nemluvil casem se dostanu i k remaku tak budu moci porovnat sam sem zvedavej jak to srovnani dopadne... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmu lze podle mě hodnotit v podstatě libovolně, od maxima po odpad, záleží na kontextu. Vidět to někde v letním kině s lahvinkou něčeho dobrého po ruce, s klidem si to užiju a pobavím se tím, jak to celé pitomé. Naopak pohledem náročného diváka je to pochopitelně filmový brak s děsivými hereckými výkony a řadou nechtěné komiky. Osobně to nakonec vidím někde na průměr, docela mě to bavilo a Camille Keaton je třída, bobr nebobr. Dějově je to ale prostinké, postavy jsou napsané mizerně, a těch pár šokujících scén mě - coby otrlého diváka - těžko mohlo nějak rozhodit. Ze studijních důvodů ale dobré vidět, už jen kvůli té genderové omáčce okolo. Ovšem co mi vadí nejvíc, je název filmu, který parazituje na proslulé knížce Borise Viana "Naplivu na vaše hroby" (J'irai cracher sur vos tombes) - ten film nemá s Vianem NIC společného, pozor na to. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nedobrovolná trojnásobná penetrace rozhodně bolestivá je, o tom žádná. Jenže zatímco zde trpí hlavní hrdinka, zbytek je torturou dobrého diváckého vkusu. Vypravěčský amatérismus s jasnou snahou šokovat (znásilnění/pomsta) se z přibývajícími minutami stává nesympatičtější díky táhlé užvaněnosti a dějové vyprázdněnosti. V kamerových pod/nadhledech ještě nespatřuji umění a stejně tak ne vždy je automaticky emocionálně úplně na výši, když ztepilá diva pobíhá nahá lesem, aby unikla uvřískané partě nadrženců. Nad profesionálně odvedenou kastrací možná citlivější divák přivře oči, ale vážně netuším, kolik toho musí mít nakoukáno člověk, který tento film šoupnul do desítky nejznepokojivějších filmů všech dob. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Zerchi prodal v roce 2008 práva na film a na rok 2012 se chystá remake. (Flipnic)
  • Mnoho států včetně Irska, Norska, Islandu a Spolkové republiky Německo thriller zakázala s odůvodněním nevhodné „oslavy násilí na ženě“. Kanada nejdříve uplatnila také zákaz, v 90. letech však přenesla rozhodnutí případného uvedení na provincie. Od roku 1998 tak Manitoba, Nové Skotsko a Québec distribuci povolili. (SeanBean)
  • Cenzurovaná americká verze byla uvedena v roce 1982 na australském trhu jako nepřístupná do 18 let. Roku 1987 pak neuspěla žádost na jeho zákaz. V prodeji snímek zůstal až do roku 1997, kdy došlo se zavedením nových opatření k jeho stažení. V roce 2004 byl prodej nesetříhané verze obnoven. Soudní rozhodnutí uvedlo, že kastrace není druhem sexuálního násilí. (SeanBean)

Reklama

Reklama