Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kultovní samoúčelná násilnost. Mladá newyorčanka odjede relaxovat na venkov a doufá, že tam své spisovatelské ambice konečně promění v nějaký ten povedený románek. Stačí ale napsat pouhých pár řádek, než jí banda místních nevychovanců pořádně protáhne dírku. Svoje 'total submission' ale nedotáhnou až do pro ně zdárného konce (pošlou ji dorazit mentála s nožem) a zbytečně snad dodávat, že se jim to hezky pěkně vymstí./ Až na pár totálních nelogičností a ne úplně uspokojující finální dvě vraždy je 'Day of the Woman' povedená, zábavná podívaná. Například v kolika filmech se vám hlavní hrdinka svlíkne už po pěti minutách? .... Takže z čeho dost možná měla být působivá, šokující záležitost, vznikla spíš na dnešní poměry taková nenáročná oddychovka - ale po všech potřebných stránkách kvalitní! (screeny) ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nesdílím zdejší nadšení horrorových fanoušků tohoto dílka. Amaterské, nudné, sice brutální ale jinak velmi slabý kousek z žánru explotation. Kultovní aura zcela pochopitelná vzhledem k roku vzniku, nicméně spolu s Cravenovým The Last House on The Left jde o velmi přeceněnované horrory. Pro vývoj horroru i přes to obrovský milník... ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Mladá Jennifer Hills chce byť známou spisovateľkou a myslí si, že je čas na to zabudnúť na písanie poviedok. Preto sa rozhodne pokojne stráviť leto písaním svojho prvého románu a odpočívaním pri jazierku, ktoré sa nachádza v malom mestečku. Jej plány ale nečakane preruší banda chuligánov, ktorí ju začnú terorizovať. Najprv na ňu použijú vtipy a strašenie, avšak keď to prestane mať účinok, rozhodnú sa zájsť trošku tvrdšie – znásilnia ju. Jennifer je tak už na pokraji svojich síl a jej duša je už dávno mŕtva. Avšak dlhy sa musia vyplatiť a tak si Jennifer naplánuje krutý plán, ktorý rozhodne nedá bande chuligánom spávať. A pomsta sa môže začať! Celkový dojem: Tak na toto som sa tešil už parádne dlhú dobu, keďže som fanúšikom remaku z roku 2010. Nakoniec však bohužiaľ musím povedať, že pôvodný film je o niekoľko stupňov horší. Je síce pravdou, že tento film tak trochu pootvoril rape & revenge svet a dnes je to už kultovým filmom, avšak na druhu stranu je príšerne amatérsky natočený – herecké obsadenie je veľmi nesympatické a tiež amatérske, vraždy sú nekvalitné a samotná rape scéna je veľmi nudná a absolútne nezaujímavá, tiež je aj divom, že ,,len“ pre toto sa hlavná ,,hrdinka“ rozhodla tých uličníkov zabiť, ale to tu dlhšie rozoberať nebudem, keďže to k príbehu jednoducho patrí. Ja si osobne myslím, že tvorcovia z toho mohli vyťažiť oveľa viac a tiež mohli venovať viac priestoru výberu hercov, keďže miestami mi naozaj liezli na nervy. Pôvodne som chcel tomuto filmu dať aspoň 2 hviezdy, keďže sa naozaj jedná o dielo, ktoré tak trochu robí dieru do filmového sveta a to predovšetkým hororov, lenže nie je to nič, čo by mi v pamäti ostalo dlho. Nie je to brutálne, nie je to hnusné, nie je to podlé, je to len film, ktorý siaha ešte niekde pod priemerom – na rozdiel od remaku, ktorý na mňa zapôsobil oveľa viac. Moje hodnotenie: 25% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

I spit on your grave treba brať ako kuriozitu, ako film pre divákov, ktorí chcú vidieť vzorku z každého undergroundového žánru. Popravde som podľa referencií čakal väčšiu explicitnosť sexuálnych aj násilných scén, v súčasných gore hororoch toho vidíme oveľa viac, takže dobová šokantnosť filmu je už fuč. Pokiaľ chcete pri podobných revenge filmoch, alebo filmoch, kde hlavný hrdina trpí, cítiť katarziu, pustite si radšej nejakého Von Triera. O spoločenskú alebo sociálnu kritiku sa film našťastie nesnaží, ani by mu to nesvedčalo, o nejakej psychológii nemôže byť ani reč. Camille Keaton je ale charizmatická a krásna, takže ona je tým hlavným magnetom tohto čisto feministického amatérskeho filmu. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Rape and revenge - žánr, kde funguje jednoduchý matematický systém: 2 oči za jedno. Za hrubé zacházení a surové znásilnění budeš s žalem a lítostí ve tváři pomalu umírat v ukrutných bolestných mukách. Snímek "Day of the Woman / I Spit on Your Grave" z roku 1978 je světově nejproslulejším filmem této odrůdy exploitation movies. Velká naturalistická jatka, kde si hlavní roli zahrály bezcitnost a chladnokrevnost. Už když jsem byl kdysi dávno nadšením podělaný z remaku filmu "The Last House on the Left", tušil jsem, že filmový žánr "znásilnění a pomsta" bude patřit mezi mé nejoblíbenější. Zkrátka mezi ty, které jen tak nezklamou a tímto snímkem se mi to jenom potvrdilo. Není potřeba se o "Plivu na tvůj hrob" dál rozepisovat, potřeba je tu nechut'árnu vidět, prožít, přežít a pak nějak rozdýchat. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Zerchi prodal v roce 2008 práva na film a na rok 2012 se chystá remake. (Flipnic)
  • Film údajně vznikl jako reakce na Zerchiho osobní zkušenost, kdy zastavil znásilněné a zmlácené dívce u parku, vezl ji na policii, zde byl svědkem naprosto neprofesionálního a nelidského jednání ze strany policie, proti vůli policistů dívku následně odvezl do nemocnice. (Flipnic)
  • Zerchi chtěl realitu znásilnění vyobrazit co nejpřesněji a přiznal, že diváky záměrně šokoval, ovšem bez toho, aby natočil cokoliv nereálného nebo neskutečného. Když zkoušel "sílu a efekt" některých scén na náhodně vybraných divácích v malém promítacím sále, při druhé scéně znásilnění na kameni v lese jeden z přítomných můžů (povoláním elektrikář) zvolal: "To už je moc, tohle nezvládám!" A opustil sál. Zarchi po této reakci zvolal: "Ano! Scéna funguje přesně tak, jak má!!" (Flipnic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno