Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I v tomto případě jsme konfrontováni s nepochopitelným jevem, jímž je absence tohoto pozoruhodného filmu lehkého žánru na DVD nosičích. Precíznost a důkladnost, věnované vykreslení prostředí a postižení psychologie obou soupeřů, zpravodajce-teroristy i jeho policejního protihráče, sympaticky udivuje svou chladnou, jakoby nezúčastněnou optikou. Hledáme-li zdroje současné tváře dnešní kinematografie hraného filmu, v tomto případě jsme konfrontováni se zvlášť zdařilým příkladem. Upozornil bych v této souvislosti ještě na jeden důležitý prvek v kompozici filmu: na jeho vazbu k realitě (pokud mě paměť neklame, je Šakal objednán zbytky OAS, teroristické organizace někdejších francouzských vojáků a usedlíků v Alžírsku). Přesvědčivosti filmu toto propojení reality a funkce jen prospívá. Dokonce natolik, že již dnes je možno předpovědět přetrvávající klasičnost ŠAKALA, monumentálního díla nejen svého filmového subžánru, ale navíc i neformální oslavy dnes stejně klasického filmového řemesla, jež se v době počítačů a jejich stále preciznějších animací rovněž stává dědictvím zacházejícího minulého století. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som tento film videl ako 16 ročný, ihned sa zaradil do mojej top 10. Myslím, že dnes by sa na tom nič nezmenilo, kedže niektoré výborné pasáže si stále pamätám a žasnem nad nimi. Policajná piplačka mi pripomenula Kurosawove Nebo a peklo. Dokonalý politický špionážny triler. Ani na druhý krát sa nič nezmenilo, tomuto sa nedá vytknúť absolutne nič. Absencia tohto filmu v 1001 filmoch, ktoré musíte vidieť, je jeden z najvačších omylov jej tvorcov. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mam rád tyhle filmy, který jsou v podstatě dost minimalistický a je to hlavně o přesnym naplánování akce, padělání dokladů, atd... To jsou prostě filmy podle mýho gusta. I když má film skoro 2,5 hod, tak jsem se nenudil ani na okamžik. Skoro jsem uvažoval o maximálnim hodnocení, ale nemůžu odpustit několik do očí bijících nesmyslů a anachronismů, který mě ve filmu "rušily". 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Z hlediska časového odstupu považuji za velmi zábavné, že když chce najatý Šakal picnout prezidenta de Gaullea mezi oči, tak se mu v tom bezpečnostní složky snaží zabránit celosvětovým zběsilým listováním v kartotékách. Svět špionáže i kontrašpionáže totiž teprve močí do analogových plenek, informace se raději předávají z úst do uší v parcích či zběsilými jízdami kurýrů na motorkách, ale to nic nemění na tom, že tento snímek atmosféru rozhodně má. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Závěr filmu mě vyloženě zklamal. Náš Šakal to měl tak krásně promyšlené, že mu snad ani nešlo nefandit. Film se mi líbil. Podobně napínavé kriminální drama bych asi v dnešní době hledal jen velmi těžko a pravděpodobně bych ho nenašel. Samotné akční momentky jsou samozřejmě pousmání hodné. Nicméně příběh je svižný a má úžasné tempo. Typický 3* film. Více bych v něm skutečně nehledal. A nerad bych zapomněl na toho odporného mrože hlavního detektiva. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • U vlaku, kterým odjíždí Šakal (Edward Fox) z Tulle, se do odchodu z pařížského nádraží vymění celkem 5 lokomotiv. (Allster)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. května 1973 v New Yorku. (Varan)
  • Aby se předešlo záměnám se skutečně žijícími osobami, vybírali se jejich jména podle historických osobností. Například Colbert (Maurice Denham) byl ministrem námořnictví za Ludvíka XIV., Dumont slavný objevitel a Berthier (Timothy West) Napoleonův pobočník. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama