Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nuž .. Šakal pre mňa nemal tú správnu charizmu, ale zase dokázal prestriekať auto bez ušpinenia nohavíc. No a pán detektív, zvaný Lebel, tak ten mal na konci také šťastie, vedel ktorého policajta v dave má osloviť, no a rýchlosť akou odhalil dom, byt a zneškodnil Šakala, bola ohromujúca. Príbeh nie zlý, len ma to bohužiaľ nebavilo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mistrovský thriller s pořádným analogovým pátráním. Je to správně sedmdesátkově chladné a nekompromisní. Jediné, co zestárlo jsou Šakalova zabití. Asi má dotek smrti, nebo nevím, ale obětem vždy dá jeden karate sek, či se jich jen téměř něžně dotkne a ony jsou po smrti. No, užil jsem si to. Edward Fox je skvělý a Michael Lonsdale je mu důstojným soupeřem. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Frederick Forsyth je modlou v oblasti špionážních románů, a Den Pro Šakala (trochu nepochopitelný český název knihy, originál skutečně je Day Of The Jackal neboli Den Šakala) je podle mě jeho nejlepším dílem. Mistrovské vykreslení psychiky Šakala, muže bez identity a možná i bez emocí. Edward Fox zde ztvárnil svoji životní roli, byl a dodnes je nezapomenutelný, stejně jako Šakalova unikátní zbraň. Ale bylo by chybou nezmínit se o Šakalově pronásledovateli Claudeu Lebelovi alias Michaelu Lonsdaleovi, který se své "vedlejší role" chopil neméně skvěle. Šakal je thrillerem vpravdě nestárnoucím a ode mě nikdy nedostane míň než 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Normalne mam rad filmy plne akcie, avsak tento film nema skoro ziadnu a aj tak ma u mna plny pocet *, za to moze vynikajuci scenar a skvela kriminalna a napinava atmosfera. Prenasledovanie tzv. ihly v kopke sena zacalo byt zaujimave vo chvili, ked uz boli policajti velmi blizko, ale samozrejme Sakala nebolo jednoduche chytit a tak som bol strasne zvedavy, ci sa im ho nakoniec podari najst alebo zabranit atentatu na prezidenta. Samozrejme som tento film porovnaval s remakeom z roku 1997, kde si chladnokrvneho Sakala zahral Bruce Willis a teraz chapem ten rozdiel. Novsi Sakal je sice akcnejsi, co sa mi velmi pacilo, ale tento ma pre zmenu kvalitny scenar a pokial sa vo filme len diskutuje a aj tak som ako prikovany k sedacke, tak musi dostat odomna 100%. Priznam sa, ze som cakal slabsi film. Mimochodom som si pocas filmu spomenul aj na iny podobny thriller S NASADENIM ZIVOTA (1993), kde sa John Malkovich vyhrazal zabitim prezidenta a neustale sa maskoval. _______ Edward Fox - (Šakal) +++ Terence Alexander - (Lloyd) +++ Michel Auclair - (Plukovník Rolland) +++ Alan Badel - (Minister) +++ Tony Britton - (Inšpector Thomas) +++ Denis Carey - (Casson) +++ Adrien Cayla-Legrand - (Prezident) +++ Maurice Denham - (Generál Colbert) +++ Michael Lonsdale - (Lebel) +++ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už dávno a ani s odstupem to neztratilo. Určitě lepší, než verze z roku 1997. Brutálně profesionální Jackal, o kterém se vlastně nedozvíme, kdo byl. Od začátku do konce napínavá a velmi realisticky vypadající hra na kočku a myš z časů neexistence internetu, kdy policie byla nejčastěji odkázána na fyzicky doručené zprávy a informace. Jediné mi vrtá hlavou, proč musela špehující dívka telefonovat zrovna z rezidence člověka, u kterého špehovala. P.S. Lidé, kterým film připadá nudný, asi nedovedou vnímat (nebo je nebaví) lidské emoce a myšlení. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Fred Zinnemann i Frederick Forsyth patrně věděli, co dělají, když předem odmítli jakékoliv spojení s americkým remakem Šakal (1997). Forsythe nechtěl být ani v titulcích a Zinnemann prosadil odlišný originální název filmu. (kenny.h)
  • Ve scéně, kdy výrobce pušky předává Šakalovi (Edward Fox) náboje, mluví o šesti chybějících z důvodu předělání. Předělaných je skutečně šest, ale chybí jich sedm. (Pyron)
  • Aby se předešlo záměnám se skutečně žijícími osobami, vybírali se jejich jména podle historických osobností. Například Colbert (Maurice Denham) byl ministrem námořnictví za Ludvíka XIV., Dumont slavný objevitel a Berthier (Timothy West) Napoleonův pobočník. (Othello)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama